Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnik Ranko Rajović

Pustite djecu da trče, skaču, vrte se... Bit će inteligentnija

26.11.2015., Zagreb - U hotelu Antunovic dr. Ranko Rajovic odrzao je predavanje na temu koliko je igra vazna za razvoj djeteta.
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/2
28.11.2015.
u 23:30

Najvažniji je period razvoja mozga do sedme godine

Sat i pol duhovito-inteligentnog predavanja dr. Ranka Rajovića, jednog od najpopularnijih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece, čiji se program učenja "Nikola Tesla centar" provodi u 20 država, preksinoć je na trenutke izazivalo salve smijeha među publikom u punoj dvorani zagrebačkog hotela Antunović. Na predavanje pod nazivom "Roditelji, probudite se! Greške se teško popravljaju!", u organizaciji Večernjeg lista i Ordinacije.hr, uglavnom su došli mladi roditelji, bolje rečeno majke, ali bilo je i dosta odgojitelja i pedijatara. Rajović, internist po struci iz Novog Sada, bio je i predsjednik Mensina svjetskog odbora za darovitu djecu, a proučavanju razvoja djece okrenuo se jer se mnoga otkrića iz medicine ne primjenjuju u pedagogiji.

Zašto su istočnjaci pametni

Najvažniji period razvoja mozga djeteta je od rođenja do treće odnosno do sedme godine života te je u toj dobi važna rana stimulacija, koja kod djece razvija funkcionalne dijelove mozga. No, to ne znači, dodao je, da treba djecu s četiri godine učiti matematiku. Neke zemlje ranu stimulaciju pogrešno shvate pa šalju djecu u školu s četiri-pet godina. Problem je, drži Rajović, što djeca ne povezuju informacije jer uče napamet kao papige. Prema posljednjem PISA testu samo je Finska iz Europe u svjetskom vrhu u kojem zbog rane stimulacije dominiraju djeca iz istočne Azije, Južne Koreje, Japana, Kine, Hong Konga...

– Finska traži drugi model u obrazovanju da stigne te zemlje, a mi bismo kopirali finski model. Kineski model je za Kineze, finski za Fince, a mi moramo znati kako mozak radi pa u skladu s kulturom i tradicijom pomoći razvoju djeteta. Kad bismo sada sve promijenili u odgoju i obrazovanju, možda bismo zemlje istočne Azije sustigli za 15 godina. A mi ne mijenjamo još ništa i imamo sve više učenika s kognitivnim ispadima, disgrafijom, disleksijom, 50% djece s poremećajem fine motorike, a 70% s ravnim stopalima – nabrajao je Rajović.

Mala djeca instinktivno rade ono što je važno za razvoj mozga pa se vrte u krug, skaču, no roditelji im to brane jer se boje da ne padnu... No neki roditelji važnost vrtnje shvate bukvalno i pogrešno. Rajović je u jednom vrtiću zapazio djevojčicu da stoji po strani jer ju je mama vrtjela dva dana.

– Kazala mi je: "Mama me je stavila u tatinu stolicu od kompjutora i vrtjela. Rekla mi je da ću biti pametnija... – ispričao je. Govorio je i o važnosti kretanja i da se mozak najviše razvija u trčanju, ali ne po ravnom nego preko kamena i potoka, kako smo se prije i kretali.

Samo ste vi roditelji!

– Zašto Usain Bolt prijeđe 13 metara u sekundi? Kao mali svaki je dan trčao nizbrdo jer je imao zadatak stići loptu prije nego što padne u more... – kazao je. Štetnost videoigrica za mozak djece Rajović je dočarao zgodom sa sinom kojemu je dopustio da igra igrice dva dana u tjednu po pola sata.

– Vi ste roditelji i vi pravite okvir. Djeca ne mogu sami sebi postaviti granice – poručuje.

>> Ovo su fraze koje biste trebali prestati izgovarati 

>> Nenad Jakušić: Ako dijete pretjera, morate pokazati ljutnju ili dreknuti

Komentara 10

Avatar marijaija
marijaija
12:21 29.11.2015.

Doktor je u pravu, dica su privise uz racunala, a kako i ne bi bila kad oni koji zive u stanovima moraju paziti da ne lupaju, da ne ostete namjestaj, da ne potrgaju odjecu i jos svastanesto NE!

MA
Malenkost
15:12 29.11.2015.

Et sjor Doture! Ethiopljani trcu ki Nojevi. A periodicno tu vlada Glad. Ma cila Afrika je u trci, skakanju i vrtnjavi a evo bizu priko sredozemlja u Evropu da odin donesu svoje Gene. A na njih cekaju nase evropljanke ss velikin, sirokin i masnim guzicama. Kod nji je to jos uvik "lipota".

TH
than
02:09 29.11.2015.

Jel' ovo neka sala sa Boltom ?!?!?! Genetika Rajovicu moj, genetika.... Moze neko da trci koliko zeli, ali, ako nema predizpocije moze samo da trci i dalje i to prosjecno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije