Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milanović u Gunji:

'Svakome tko je izgubio kuću srušen je cijeli svijet. Tražit ću istragu o puknutom nasipu'

poplave,Gunja
Foto: Branimir Bradarić
1/16
19.05.2014.
u 18:13

Milanović je rekao da će država bez problema riješiti obnovu kuća jer za to ima i snage i novca

Tijekom popodneva Gunju je posjetio i premijer Vlade RH Zoran Milanović koji se sa suradnicima i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem u amfibijskom vozilu Hrvatske vojske provezao Gunjom. Milanović je imao prilike iz prve ruke vidjeti razmjere prirodne katastrofe u Gunji. Isto tako vidio je i kako pripadnici vojske i HGSS-a na terenu spašavaju mještane koji nisu željeli napustiti svoje domove.

Pogođen onim što je vidio

Amfibijsko vozilo kojim se vozio premijer na sigurno je prevezlo desetak mještana Gunje. Komentirajući viđeno, Milanović je rekao da je pogođen svime što je vidio i da je riječ o pravoj katastrofi koja je pogodila ovo područje.

Foto: Branimir Bradarić

– Srećom ovo je samo jedna općina mada je svakome tko je izgubio kuću srušen cijeli svijet. Ovo ćemo obnoviti i ljudi će se vratiti kući – rekao je Milanović novinarima. Još jednom je ponovio da će zatražiti odgovornost i istragu da se utvrdi kako je mogao popustiti nasip izgrađen prije nekoliko godina i gdje se dogodio propust. Milanovića je pri povratku dočekao ministar obrane Ante Kotromanović kao i hrvatski nogometni reprezentativac Mario Mandžukić koji je dovezao pomoć ugroženim obiteljima. Županju je tijekom dopodneva posjetila i ministrica Milanka Opačić koja se upoznala s tijekom prikupljanja pomoći, smještajem evakuiranih ljudi...

O puknutom nasipu

Kako je moguće da nasip izgrađen prije četiri godine pukne, a oni puno stariji nizvodno od njega izdrže? – zapitao se u Slavonskom Brodu premijer Zoran Milanović. On je rekao kako je tek danas saznao kako je u Rajevu Selu popustio dio nasipa u čiju su obnovu Hrvatske vode 2010. uložile desetke milijuna kuna i kako će od resornog ministra i Hrvatskih voda tražiti utvrđivanje odgovornosti za taj slučaj.

– Nisam stručnjak, ali kao građanin si postavljam pitanje: ako se novac ulaže u nove nasipe, ulaže se valjda da drže, a ne da pucaju – rekao je Milanović.

Dodao je kako su poplave koje su potopile Gunju i Rajevo Selo katastrofa, ali kako će država bez problema riješiti obnovu kuća u tim selima, jer za to ima i snage i novaca. Stvar bi, kaže, bila puno teža da je ista katastrofa pogodila Slavonski Brod koji je, srećom obranjen.

– Iz svega ovoga naučili smo jednu dobru lekciju u smislu pripreme za ne daj Bože veću nevolju – istaknuo je premijer, dodavši kako je posjetio evakuirano stanovništvo ugroženih područja koje će, kaže, dobiti sve što im bude potrebno.

Foto: Branimir Bradarić

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na novinarsko je pitanje odgovorio kako se u ovom trenutku još ne može govoriti o procjeni štete i odštetama za stradale.

– Sada se borimo za svaki ljudski život i da materijalna šteta bude što manja. Štete ćemo zbrajati kada se voda povuče – rekao je Jakovina.

Na pitanje jesu li se poplave mogle predvidjeti i je li se moglo učiniti više, Jakovina je kao predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih voda odgovorio kako je riječ o prirodnoj katastrofi i kako nikada u povijesti na Savi nije zabilježen tako velik udar u tako kratkom vremenu.

– Iz Savinih su pritoka dolazile strašno velike količine vode, a ispuštanje akumulacije s Drine kod Višegrada napravilo je dodatni pritisak. Takve je stvari teško predvidjeti. Sve računice nisu dovoljno dobre da bi se vidjelo koji je to nivo vode i koja katastrofa. U takvim okolnostima napravili smo sve što smo mogli – rekao je Jakovina.

Vlada je na telefonskoj sjednici produžila rok boravka hrvatskih vojnika u poplavljenim područjima BiH. Vojska ima dozvolu za ostanak u BiH do srijede u 21. sat, a najkasnije do petka u 19 sati.

>>UŽIVO Stožer: Ako treba, evakuirat ćemo i prisilno! U Požeško-slavonskoj županiji proglašena elementarna nepogoda

>>Evo kako možete pomoći žrtvama poplava. Caritas uplatio 100.000 kn!

Komentara 87

AN
anabanana1812
15:29 19.05.2014.

sad će gospodin premjer ponovno upirati prstom u nekoga...a pomoći s njegove strane nikakve

DO
downunder
15:30 19.05.2014.

Ne znam što bi rekao za Velikog vođu. S jedne strane šetucka po HR i vodi kampanju dok Slavonija pluta, a s druge možda je i bolje da se što manje petlja da ne napravi još veću štetu.

DU
Deleted user
15:38 19.05.2014.

Glavno sto je Zoran Milanovic rekao? e to ima snagu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije