Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IAKO JE USTAVNI SUD DVAPUT SKIDAO ZABRANU

Cilj ministarstva: Prvo ukinuti jednu ili dvije radne nedjelje pa sve četiri

21.08.2014., Zagreb - Sluzbeno otvorenje svedske robne kuce Ikea. Izlozbeni prostori, police i artikli u prvoj Ikei u Hrvatskoj prostiru se u zgradi od 38 000 cetvornih metara u Rugvici. Trgovci su svecano docekali prve kupce Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
12.03.2017.
u 14:10

Stručnjaci se slažu da se može naći način za ograničavanje, pa i zabranu rada nedjeljom unatoč ranijim odlukama Ustavnog suda

– Znaju li građani, osobito oni koji nikad ne rade blagdanima i nedjeljom, a koji će i danas nahrupiti u trgovačke centre, da ih uslužuju prodavačice koje rade i po tri, četiri tjedna bez slobodne nedjelje i da za četiri radne nedjelje zarade 120 kuna?! Ili ih je baš briga za to?

Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predloženo je ograničavanje rada nedjeljom kao mjera za poboljšanje obiteljskih uvjeta u hrvatskom društvu.

Iako je Ustavni sud dvaput ukidao zabranu rada nedjeljom, stručnjaci za ustavno pravo slažu se da se može naći način za ograničavanje, pa i zabranu rada nedjeljom u trgovini. Na upit u kojem će smjeru ići ograničavanje rada nedjeljom i hoće li biti pozitivno diskriminirane majke malodobne djece, državni tajnik za demografiju doc. dr. Marin Strmota uzvraća:

– Budući da je u sektoru trgovine kao najprepoznatljivijem po radu nedjeljom zaposlen velik broj žena, ova će se mjera promicati u suradnji s Ministarstvom rada.

Razgovori s HUP-om

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku upoznato je s odlukom Ustavnog suda i svjesni smo ograničenog dosega ako bismo se zalagali za parcijalna rješenja. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku tražit će rješenja pravnih stručnjaka koja bi vodila najsigurnijem pozitivnom rješenju u smjeru destimuliranja rada nedjeljom. Razgovaramo i sa sindikatima i s HUP-om i još nije donesena odluka na koji će se oblik ograničavanja rada nedjeljom ići. Razmišljamo i o postupnom ograničavanju rada nedjeljom za sve, tako da prvih godinu dana bude neradna jedna ili dvije nedjelje u mjesecu, a krajnji nam je cilj neradna nedjelja za sve, kao dan za obitelj i odmor – kaže Strmota.

Zlatica Štulić, čelnica Sindikata trgovine Hrvatske, kaže da će u Ministarstvo demografije ići s osnovnim stavom da se rad nedjeljom zabrani.

– U trgovini su za prodavače prosječne neto plaće bez radnih nedjelja oko 2800 kuna, a žene zaredom rade tri, četiri nedjelje. Ako rade četiri nedjelje zaredom, dobiju najviše oko 120 kuna. Poslodavac je prema Zakonu o radu dužan noćni i rad nedjeljom platiti više, ali ne piše koliko pa, ako plati 50 lipa po satu više, ispunio je obvezu. Radnika u trgovini manjka, osobito u sezoni, jer će mlada osoba radije slagati ležaljke za 4 ili 5 tisuća kuna nego raditi u trgovini. U sezoni prodavačice znaju raditi i po mjesec, dva bez slobodnog dana. Ne možemo govoriti o većem plaćanju jer to nije djelatnost u kojoj se može vikendom zaraditi 50 eura. Uređene zemlje štite radnike, mlada majka može u Austriji reći da želi raditi samo prvu smjenu, a u nas ne može – kaže Štulić.

Dobrobit djeteta

I ustavni stručnjaci prof. Zvonimir Lauc i doc. dr. Mato Palić slažu se da ima načina da se ograniči rad nedjeljom u trgovini, pa i zabrani, ali i da se majke maloljetne djece izuzmu od rada nedjeljom, što je čelnik SDP-a u neznanju nazvao diskriminacijom žena. Palić ističe da s obzirom na odluke Ustavnog suda treba izbalansirati ograničavanje rada nedjeljom, a da je izuzimanje majki maloljetne djece od rada nedjeljom pozitivna diskriminacija jer je tu primaran interes dobrobiti djeteta i društva.

Ni prof. Lauc ne vidi ništa sporno u tome da se nađe način da roditelji maloljetne djece ne rade nedjeljom jer, primjerice, u Nizozemskoj roditelji imaju pravo na skraćeni rad, skraćeno može raditi samo majka, mogu se otac i majka izmjenjivati.

Lauc ističe da se može iznaći način da se rad nedjeljom i zabrani, osim u zanimanjima u kojima je to nemoguće po prirodi stvari, vodeći računa pri donošenju odluka da se cjelovito sagleda problem i ne dijeli društvo.

> > Ispovijest radnice u trgovini: '25 godina nisam imala slobodan vikend...'

Komentara 38

DI
dixie
14:16 12.03.2017.

Na sedmi dan se i Bog odmorio.

ZG
ZGexil
14:37 12.03.2017.

za 120 kn nebi ni otključal vrata dućana a kamo pak došal delat. ja sam protiv rada nedjeljom. trgovinama je dovoljno radno vrijeme subotom do 15:00 sati. ko je kupil, kupil je. sve stvar navike i "dresure". i trgovci imajuu pravo vikenda i obiteljskoga (su)života. neka gazde i njihove obitelji preuzmu rad nedjeljom. ziher, malo morgen.....

HR
hromcan
19:59 12.03.2017.

Ja radim kako mi smjena pada i to nedjeljom ili praznikom ali mislim da bi bilo više nego u redu da trgovine ne rade nedjeljom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije