Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljutiti na policiju

Tražitelji azila ispred hotela Porin: 'Ne osjećamo se sigurno, i vi ste jednom bili izbjeglice'. Iz MUP-a poručuju: Imaju sva prava po zakonu

Izbjeglice
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.01.2017.
u 14:15

Prosvjednici uvjeravaju kako su nepoznati napadači bejzbolskim palicama u blizini Porina pretukli nekoliko azilanata

Četrdesetak osoba prosvjeduje ispred zagrebačkog Centra za tražitelje azila Porin u Dugavama. Prosvjednici su se okupili jer su nezadovoljni policijom koja, tvrde, nije reagirala na prijavu nasilja prošli vikend.

Prosvjednici uvjeravaju kako su nepoznati napadači bejzbolskim palicama u blizini Porina pretukli nekoliko azilanata, a među ozlijeđenima je i mladi irački glumac koji je u Zagreb deportiran iz Austrije.

U napadu su navodno dvije osobe ozlijeđene, a današnji prosvjed osigurava policija. Tražitelji azila žele da policija odgovarajuće reagira na napade, a novinarima su ustupili fotografije na kojima se vide ozlijede zadobivene u napadu.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

"Ne osjećamo se sigurno. Došli smo u Europu zbog slobode. Ako smo slobodni, zašto nam ne daju da živimo slobodno? Napali su nas, policija nam nije pomogla", kazali su reporteru N1 ispred Porina tražitelji azila.

Iračanin koji je u Hrvatsku stigao prije sedam mjeseci kazao je da je hodao prema hotelu kad ga je osoba napala palicom i počela uzvikivati da je Srbin. – Branio sam se i govorio da sam iz Iraka, a sada se bojim za svoj život i plašim se hodati ulicom. Šest osoba palicama je napalo nas sedam, otišli smo na policiju i rekli da krvarimo i da smo ozlijeđeni, ali policija nije ništa učinila – kazao je.

Nadodaje da ga nisu odvezli u bolnicu, a tek drugo jutro posjetio je doktore. – Policiju nije briga za nas, prijatelje su nedavno pretukli u autobusu – nadodaje.

Tražitelji azila prosvjeduju s transparentima, dok na jednom piše "Izbjeglice nisu kriminalci", na drugom stoji "Vi ste jednom bili izbjeglice", kako navodi N1. HRT javlja da se prosvjednici žale i na smještaj i hranu te na nedostupnost liječnika.

Cijelu situaciju komentirali su iz MUP-a, poručivši da tražitelji azila imaju sva prava koja im pripadaju temeljem Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti.

Dosad su zaprimljene tri prijave azilanata zbog napada. Jedna je procesuirana podnošenjem kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu od 30. prosinca, a za preostala dva događaja provode se kriminalistička istraživanja.

"U prvom događaju 31.12. u 4,40 minuta zaprimljena je dojava o tučnjavi u pothodniku kod stajališta autobusa, Paromlinska ulica. Četvorica oštećenih tražitelja naveli su da su ih fizički napala trojica nepoznatih počinitelja koji su se nakon toga udaljili u nepoznatom pravcu. Oštećeni nisu imali vidljivih ozljeda te su odbili ponuđenu liječničku pomoć.

Drugi događaj dogodio se sat vremena kasnije oko 5,30 sati na autobusnoj stanici u Kauzlarićevom prilazu kojom prilikom je tražitelj azila naveo da su ga fizički napala trojica nepoznatih počinitelja. Zbog vidljivih ozljeda liječnička mu je pomoć pružena KBC-u Zagreb", navodi se u priopćenju, a trenutačno se traga za počiniteljima.

Područje oko i u hotelu osiguravaju policijski službenici. - Za napomenuti je da su tražitelji azila u Republici Hrvatskoj slobodni ljudi koji nemaju ograničenja u kretanju - poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

>> Njemačku ove godine dobrovoljno napustilo čak 55 tisuća migranata

Ključne riječi

Komentara 120

DA
Darko22
12:35 02.01.2017.

Prosvjednici uvjeravaju ? Dajte molim vas, da ta priča imalo drži vode svi mediji bi već pisali o tome kako ustaše nemilosrdno ubijaju nedužne "izbjeglice". I ne brinite se, mi smo isto nezadovoljni radom naše policije, prvenstveno time kako su su uopće dopustili ulazak potencijalno opasnih ilegalaca u našu zemlju.

VO
vordag
13:11 02.01.2017.

zašto su iz Austrije deportirani baš u Hrvatsku ???

DU
Deleted user
14:28 02.01.2017.

Mi nismo pobjegli iz svoje države kada nam je bilo najteže, mi smo svoje žene i djecu branili od neprijatelja, naši golobradi mladići su bili gardisti i specijalci koji nikada nisu bili izbjeglice, oni su branili svoju Domovinu i svoj Narod i mi danas živimo u svojoj državi mirni , spokojni i sigurni. Vi "pobegulje" nemate pravo glasa jer ste izdali svoju Domovinu i svoj Narod. Mi smo cijenu platili krvlju, a vi ste obične kukavice! Ja sam za da se spasi žene, djecu, stare i nemoćne, a svi vojno sposobni odmah pod oružje i u rat za slobodu svog Naroda gdje god da on bio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije