Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački računalni savez

Programerska natjecanja na tri razine kvalitete i za sve uzraste jedinstven su primjer u svijetu

Zagrebački računalni savez
Foto: PR FOTO
05.12.2016.
u 13:09

MINI vijuga za učenike razredne nastave, AVVENIRE za starije osnovce - one koji dolaze, i MASTERS za učenike srednjih škola i olimpijske kandidate

Foto: PR FOTO

Natjecanje je namijenjeno svim školskim uzrastima, a ustanovljeno je u školskoj godini 2003/2004 pod nazivom KUP Božo Težak, a od međunarodne godine posvećene stotoj obljetnici rođenja Bože Težaka (2007.) ovo natjecanje nastavlja pod nazivom Zagrebačka INFORMATIJADA Božo Težak.

Učenici ga od milja zovu „BOŽO“ i odvija se na tri razine kvalitete: za učenike razredne nastave, za naprednije osnovce odnosno za „one koji dolaze“ i turnira za srednjoškolce koji žele ući među olimpijske kandidate. Zbog ograničenosti sadašnjeg prostora u Ilici 53, u svakoj ligi se poziva do 28 natjecatelja.

- Gledajući kroz prizmu poticanja darovitih, ovo natjecanje okuplja tri razine kvalitete darovitih pojedinaca. One najmlađe (MINI), one koji dolaze (AVVENIRE) i one koji već postaju majstori, odnosno olimpijske kandidate (MASTERS), rekao nam je Kristijan Burnik, tehnički šef natjecanja..

Vrijedna posebnost Grada Zagreba i Republike Hrvatske

Neke sjajne zemlje su prije nekoliko godina objavile kako namjeravaju radost programiranja približiti i učenicima nižih razreda osnovnih škola, a Grad Zagreb je ovo natjecanje održao već četrnaesti put.

Mislim da je ovo natjecanje u kojem sudjeluju učenici od prvog razreda osnovne škole pa sve do završnog razreda srednje škole, jedinstveno u svjetskim razmjerima što je prepoznao i Grad Zagreb, rekao nam je Mario Somek, koji godinama skrbi o organizaciji i provedbi ovog natjecanja.

Foto: PR FOTO

Foto: PR FOTO

Programerske lige uspjele su se održati već četrnaest godina. Osim svoje osnovne namjene za poticanje darovitosti, ovo natjecanje ima i svoju prirodnu dopunsku funkciju jer pruža mogućnost dodatnih priprema učenika za županijsko i državno natjecanje.

AVVENIRE, natjecanja za darovite osnovce

Organiziranje programerskog natjecanja u željezničkoj modelarnici primjer je kakav nikad prije nismo vidjeli.

Foto: PR FOTO

Foto: PR FOTO

Na ekranima u hodniku pratimo promjene bodovnog stanja i tijek natjecanja, a ispod televizora vidimo poruke posvećene herojstvu Vukovara u stvaranju hrvatske slobode. Programeri se najviše vole slikati pokraj panoa kojim je obilježeno 35 od 36 prvioh mjesta u periodu od 2006-2008., a najveća motivacija im je Goran Žužić. On je, zajedno sa svojim učeteljem Lukom Kalinovčićem, najbolje rangirani olimpijac u našoj povijesti.

- U zagrebačkim školama je mnoštvo darovitih učenika, koji bi se vrlo rado natjecali u realnim natjecateljskim uvjetima, no sadašnji uvjeti ne omogućuju nam da ih pozovemo u većem broju, rekao nam je Kristijan.

Mladi daroviti osnovnoškolski programeri odradilli su mnogo programerskih vježbi, a u utorak, četvrtak i petak odmjeravali su snage u probnim i uvodnim natjecanjima.

Na završnom natjecanju, u subotu 3.12. rješavali su ukupno dva puta po četiri zadatka koji su im mogli donijeti ukupno 1920 bodova u programerskom području C/C++/Python i isto toliko u programskom jeziku FMS Logo.

Zadaci su bili vrlo teški.

U programskom jeziku FMS Logo najbolji su bili Renato Krpan, Marko Dorčić i Bernard Inkret. Najbolji osmaš bio je Eugen Bošnjak koji je odnio apsolutnu pobjedu i nadmašio Krešimira Nežmaha. Sa starijim osnovcima se natjecalo i nekoliko učenika razredne nastave koji su uspjeli osvojiti svoje prve AVVENIRE bodove, a među njima bio je i Ivan Dijanić iz V. Gorice.

- Meni je to već drugi put da osvajam bodove na AVVENIRE Logo, rekao je Lovro Kristijan Miljak, učenik 3. razreda.

U dva ogleda u programskom području C/C++/Python najbolji su bili Marko Dorčić, Patrik Pavić i Krešimir Nežmah. Krešimir Nežmah je jedini postigao svih 1920 bodova.

Foto: PR FOTO

Foto: PR FOTO

Šestaš Marko Dorčić se rezultatima poravnao sa starijim kolegama, a posebna vrijednost natjecanja bile su dvije učenice, Sara Lazarušić i Ema Borevković. Njih dvije su se vrlo ozbiljno posvetile programiranju, postižu sjajne rezultate tako da se muškoj dominaciji već pomalo nazire kraj.

MINI Vijuga, natjecanje za učenike razredne nastave

Učenici razredne nastave imaju svoja programrske lige već trinaest godina, a natjecanje MINI Vijuga služi kao osnova za Malu programersku olimpijadu.

- Učenici razredne nastave imaju svoje natjecanje MINI Vijugu, ali ih dodatno uključujemo i u natjecanja sa starijim osnovcima, rekao nam je Filip Mravunac iz udruge "S Vijugom", i dodao kako se darovitost mora prepoznavati kad god je to moguće, a najmlađima omogućivati da sudjeluju u programima koji im se dopadaju, bez obzira na dob.

- Klinci nose u sebi jako puno vrijednosti, nikad ne znaš kad će se neka iskra pretvoriti u trajni žar. Mi smo tu da im pomažemo i prepoznajemo ih.

Foto: PR FOTO

Manuela Lukić (lijevo dolje) i Luka Merćep (desno gore) imaju puno programerskog staža iza sebe. Manuela je upisala FER, a Luka je još srednjoškolac, talentirani programer sa sklonošću inženjerskim projektima, ali i odličan natjecatelj. To je tim, na čelu s Filipom, koji se brine o darovitim učenicima razredne nastave.

- Nije najvažnije da oni u natjecanjima osvajaju trofeje, važno je da dobiju algoritamski način razmišljanja, da znaju uočiti i postaviti problem, i onda ga riješiti, kaže Filip.

Učenici razredne nastave jedva čekaju stanku od pet minuta, kako bi na ekranima vidjeli svoje bodovno stanje. Neki se dosjete i zamole voditelja da ih pusti na WC u prizemlju jer je pokraj njega ekran s trenutnim rezultatima, pa usput pogledaju i na telkač. Istaknuli su se svi, a ovaj puta nešto više snalažljivosti u težim zadacima pokazali su oni s nešto više iskustva - Lovro Kristijan Miljak, Antonio Matijašević i Leona Granoša.

Najmlađe programere uskoro očekuje mala programerska olimpijada, a najbolje osnovke i neki najbolji osnovci zaslužili su i posebnu pozivnicu za natjecanje MASTERS, sa srednjoškolcima.

Foto: PR FOTO

Oni su programerska budućnost Hrvatske.

Osnovne škole idealno su mjesto za sustavnu popularizaciju programiranja, a specijalističko središte Saveza je rješenje za trajno snaženje programerskog pokreta na korist Grada Zagreba i Republike Hrvatske.

Foto: PR FOTO

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije