Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priprema teritorija

Evo što je Hrvatska odgovorila na srpske optužbe

zastava
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
09.12.2013.
u 14:21

Optužbe iz Beograda gomilaju se kako se bliži 3. ožujka i usmena rasprava o tužbama za genocid

Hrvatska je strana oštro reagirala nakon što je srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova na čelu s Ivanom Mrkićem poslalo svim državama s kojima ima diplomatske odnose tzv. non-paper.

U dokumentu je nabrojeno 14 incidenata u odnosu na Srbe i srpsku zajednicu koji su se dogodili u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, a među njima se spominje i Šimunićev "za dom spremni" te incidenti vezani uz ćirilicu. Hrvatska poručuje da su ti incidenti izolirani te da osude nikada ne izostaju. 

O temi:

Protusrpski incidenti učestali su i brojni, a naišli su na povremene osude službene vlasti, pri čemu je izostala široka osuda javnosti i nevladina sektora.

Hrvatska odgovara:

Riječ je o izoliranim incidentima, a ne o kampanji, a promptno su ih osudili svi hrvatski dužnosnici. Osudile su ih i nevladine organizacije te relevantni hrvatski mediji.

O temi: 

Uvođenje dvojezičnih natpisa/Ustavni zakon o nacionalnim manjinama

Hrvatska odgovara:

Kada je riječ o ćiriličnom pismu i uvođenju dvojezičnih natpisa, mogli smo i odgoditi provođenje, ali držimo da trebamo poštovati obveze i stoga očekujemo da vlasti u Srbiji podupru naše napore. Držimo se i držat ćemo se obveza da ćemo intenzivirati provođenje Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama

O temi:

Sprečavanje povratka gotovo 50.000 Srba koliko ih je u Srbiji s izbjegličkim statusom te povrata i obnove imovine

Hrvatska odgovara:

U Hrvatsku se vratilo više od 133.000 pripadnika nacionalnih manjina, od kojih je većina srpske nacionalnosti (93.969 povratnika iz Srbije, 14.362 povratnika iz BiH te 24.955 povratnika iz hrvatskog Podunavlja).

Na lanjskoj Donatorskoj konferenciji u Sarajevu donesena su rješenja da bi u regiji završila izbjeglička kriza, a za povratak se odlučilo 8529 osoba, odnosno 3541 obitelj. Hrvatska je od rata uložila 5,5 milijardi eura proračunskih sredstava te obnovila oko 150.000 stambenih jedinica.

U sklopu Regionalnog stambenog programa Hrvatska će osigurati 120 milijuna eura, od čega će više od 90% osigurati iz hrvatskog proračuna i fondova EU za stambeno zbrinjavanje 3541 obitelji. Zbrinjavanje 2747 obitelji odnosi se na stanarsko pravo, dok ostali imaju status prognanika i izbjeglica i nalaze se u organiziranom smještaju.

O temi:

Potreba utvrđivanja sudbine ubijenih i nestalih

Hrvatska odgovara:

Hrvatska je inicijativa da se riješe neki od ključnih problema. Pitanje nestalih je ključno, a otkad smo počeli razgovarati (prije godinu dana) dobili smo podatke za Sotin (12 ili 13 slučajeva). Riječ je o ljudskim sudbinama, a o ostalom možemo pregovarati i kasnije.

O temi:

Pitanje isplate mirovina

Hrvatska odgovara:

Hrvatska mjesečno isplaćuje više od 40.000 mirovina u Srbiju. Točno je da isplata u jednom razdoblju nije bila moguća zbog prekida platnog prometa zbog rata. Upravo se radi na usklađivanju podataka i pregovara o sklapanju međudržavnog ugovora o socijalnom osiguranju kojim bi se uredila otvorena pitanja vezana uz mirovine.

O temi:

Problem navijačkog divljanja i huligana

Hrvatska odgovara:

Političko vodstvo Hrvatske uvijek osuđuje ispade. Na žalost, ni jedna država nije imuna na takve ispade, ali moraju ih rješavati svaka unutar svoje nadležnosti, ali i zajedničkim naporima.

Transparenti “Ubij Hrvata da Šiptar nema brata“ ili “Nož – žica – Srebrenica”, kao i paljenje hrvatskih zastava zasigurno ne pridonose suradnji i razumijevanju među građanima i državama.    

Komentara 102

NM
nick.mos.96
15:41 09.12.2013.

Haha ko nas brani od Srba Pusicka hns ? Mozda njen brat Zoran ili mozda Jovanovic ? Pa ja vjerujem da u Srbiji ima vise ljudi koji bi ljepse rekli o Hr

ST
StaraPjesma
14:45 09.12.2013.

Osobno u ovom tekstu nisam primjetio tu spomenutu "ostru reakciju". Ovo je cisto pravdanje nakon sto su nas Srbi po tisuciti put ukorili i optuzili da smo fasisticka drzava. Kao sto je ministar Jovo slao udzbenike na recenziju u Beograd sada se Veca na Srpske optuzbe pravda: ali mi se trudimo!

PE
Petro112
14:40 09.12.2013.

Nema tu diplomatske odlučnosti "naše" vlasti. U regionaštvu nikako da kažu ono što slijeduje agresorima, jučer oružanim danas u provođenu "SANU 2". Vlada nije nesposobna samo gospodarski već u svim segmentima. Nema Srbija nikakvih prava spočitavati ikome išta poslije svih zločina koje je natravila svim susjedima u prošlom ratu. Kako netko tko, je cijeli jedan grad (Sarajevo) pretvorio u konclogor i to pune četiri godine, jauče zbog animoziteta prema njima. A o pravednosti svjetskih moćnika - dovoljno je sjetiti se da je Srbija i nagrađena dobivši državu u Bosni i Hercegovini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije