Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvjerenja

Priziv savjesti: Tko sve ima pravo odbiti posao iz određenih razloga

operacija, doktor, liječnik, bolnica (1)
Boris Scitar/VLM/PIXSELL
17.08.2013.
u 18:40

Sarnavka: Glupost je dobiti otkaz zbog pozivanja na savjest, ali čini se i da je ono danas postalo moderno

Slučaj kninske primalje Jage Stojak, koja je zbog priziva savjesti i odbijanja asistiranja u izvođenju pobačaja dobila otkaz pa je naknadno ipak vraćena na posao, otvorio je pitanje tko sve ima pravo pozvati se na savjest u obavljanju svog posla. Ustav, kako tumači odvjetnik Veljko Miljević, štiti sve, odnosno svim djelatnostima daje mogućnost da zbog priziva savjesti odbiju određeni posao koji nije u skladu s njihovim stavovima, uvjerenjima ili svjetonazorom. I zbog toga ne smiju dobiti otkaz. Tako novinar može odbiti napisati tekst koji nije u skladu s njegovim uvjerenjima, vojnik može odbiti odlazak u određenu vojnu misiju... U slučaju Jage Stojak isprva je krivo protumačeno da primalje nemaju to pravo, no imaju ga sve djelatnosti, a napose vojnici, svećenici, liječnici, a među njima ginekolozi, pa primalje, medicinske sestre... Doduše, u Zakonu o liječništvu eksplicitno je navedeno da liječnik ima to pravo i da ga može primijeniti u svim postupcima koji se kose s njegovim uvjerenjima (ne odnosi se samo na abortus), ali pritom ne smije ugroziti život pacijenta. U zakonima o sestrinstvu i primaljstvu priziv savjesti se ne spominje kao pravo medicinskih sestara i primalja. No, odvjetnik Miljević podsjeća kako je Ustav iznad zakona i kako on svima jamči prava i slobode.

Najviše ginekolozi

– Priziv savjesti potrebno je izraziti prije obavljanja određenog medicinskog postupka jer ne može se usred zahvata odustati i ugroziti pacijenta – objasnio je Miljević. Među liječnicima, prema podacima liječničke komore, očekivano, najviše se na priziv savjesti pozivaju ginekolozi, za ostale liječničke grane nemaju informacije. Prema neslužbenim podacima, u Hrvatskoj 75 liječnika ne radi abortuse zbog priziva savjesti. Sanja Sarnavka, šefica udruge B.a.B.e, kaže kako svatko mora imati pravo izbora. Ženama se mora omogućiti pravo na prekid trudnoće, a liječnici, odnosno sestre i primalje moraju imati pravo reći da to ne žele raditi. Bolnica, pak, objašnjava Sarnavka, mora pacijentici omogućiti izvođenje abortusa, odnosno osigurati osoblje koje to želi raditi.

To je tragikomično

– Glupost je da netko zbog priziva savjesti dobije otkaz. Iako mi se čini da je pozivanje na savjest sada postalo moderno pa neki koji su uredno radili pobačaje više ih ne žele izvoditi – rekla je Sarnavka. Kao radikalan primjer pozivanja na savjest istaknula je slučaj farmaceutkinje koja je odbila izdati kontracepcijske pilule jer to nije u skladu s njenom savješću.

– To je tragikomično – zaključila je Sarnavka.  

>> Primalju koja je odbila asistirati na pobačaju vratili na posao!

>> 'Tražimo spas jedne ljudske sudbine od šikaniranja i zaborava'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije