Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI DEBAKL

Pripuz i Nijemci varaždinsko smeće oteli Zmajloviću i Mülleru

Brezje
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
19.04.2014.
u 21:18

Državna komisija poništila je postupak javne nabave kojom su ministar i direktor Fonda za zaštitu okoliša varaždinske bale smeća naumili izvesti i spaliti u inozemstvu, nakon što ih je gradonačelnik Habuš već dodijelio CE-ZA-R-u. K tome, Fond žaliteljima mora platiti 225 tisuća «državnih» kuna!

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Müller doživjeli su veliki debakl. Naime, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je «pregovarački postupak javne nabave s prethodnom objavom za uklanjanje baliranog miješanog komunalnog otpada», kojim je Fond u veljači krenuo u potragu za obrađivačem više od stotinjak tisuća tona bala iz varaždinskog Brezja.

Žalitelju, zajednici ponuditelja koju čine CE-ZA-R, Eko-flor, Komunalac Davor i Održivi razvoj, Fond za zaštitu okoliša mora nadoknaditi 225 tisuća «državnih» kuna za troškove žalbenog postupka.

Varaždinsko je smeće godinama balirano i gomilano u prigradskom naselju te je postalo ogroman ekološki problem. Još krajem 2007. godine komunalac Varkom i T7 Vis Davora Patafte potpisali su ugovor za njegovo zbrinjavanje, a aneks je supotpisao i tadašnji gradonačelnik Ivan Čehok. No ugovor je postao uskočkim predmetom, a novi gradonačelnik Goran Habuš (HNS) odbio ga je potom izvršiti, tj. Patafti predati smeće na obradu u novoizgrađeni pogon za mehaničko-biološku obradu, koji se nalazi stotinjak metara pored bala u Brezju. Usporedno se tako vode i uskočki predmet o ugovoru i spor kojim na varaždinskom Trgovačkom sudu Kukuriku gradska vlast traži da se taj ugovor proglasi ništetnim.

Kako je Habuš odbio izvršiti «uskočki» ugovor, uz obrazloženje da bi to i njega inkriminiralo, Grad je krenuo u potragu za novim koncesionarom. I izabrao je spomenutu zajednicu ponuditelja, u kojoj glavnu riječ vodi CE-ZA-R. Riječ je o tvrtki za reciklažu u sastavu C.I.O.S. grupe, čijeg su se dima Zagrepčani itekako nadisali u nedavnom požaru, koju posjeduju Petar Pripuz i, većinski, njemačka Scholz grupa, u koju je ovih dana ušla Toyota!

K tome, drugi član zajednice ponuditelja, Održivi razvoj, nekadašnji je Pataftin varaždinski MBO, kojega su u međuvremenu preuzeli upravo Pripuz i Scholz, tj. C.I.O.S., s čvrstom namjerom da snažnije iskorače na područje obrade komunalnog otpada.

No krajem studenog 2013. godine Fond za zaštitu okoliša javio je Gradu Varaždinu da ne planira sufinancirati ovaj aranžman (kao što se obvezao sufinancirati prvotni ugovor Čehok-Patafta) koji je još samo čekao na potpis.

- Ne možemo podržati ovakav način sanacije tih bala, dopustiti da se sklopi ugovor kojim će se taj problem zapravo iz Varaždina prebaciti u drugo dvorište. Ono što je vrlo jasno i što je nalog inspekcijskog rješenja iz 2007. godine, a zbog čega sve ovo skupa i pokrećemo, je da idemo u prisilno izvršenje rješenja. Taj se problem mora riješiti prema Zakonu i na ekološki prihvatljiv način. U Hrvatskoj ne postoje kapaciteti koji mogu obraditi taj otpad i zato je jedino rješenje izvoz izvan Hrvatske. Ministarstvo će putem inspekcije angažirati drugu pravnu osobu, a to je Fond, da izvrši inspekcijsko rješenje. Analizirat će se postojeći otpad, raspisati natječajna dokumentacija, a nakon toga i natječaj i započeti sanacija, odnosno odvoz otpada u najpovoljniju spalionicu. U Hrvatskoj ne postoji postrojenje koje ima adekvatne dozvole i kapacitete - izjavio je ministar dan poslije toga.

Dodao je da je gradska vlast naslijedila problem, ali se nije iskazala u dinamici njegova rješavanja. Nakon toga, Fond je u veljači raspisao natječaj, na koji se, naravno, zajednica ponuditelja koju je izabrao Grad Varaždin, odmah žalila i, odlučila je Državna komisija – imala pravo, njihova je žalba osnovana. Štoviše, nisu smatrali potrebni ni prihvatiti prijedlog žalitelja da se zbog složenosti predmeta održi usmena rasprava.

Imajući u vidu načelo «ekonomičnog trošenja sredstava za javnu nabavu» Komisija je prije svega uvažila žalbu da se radi o istom «dijelu predmeta javne nabave koji je već bio predmet postupka dodjele koncesije i koji je okončan odlukom o odabiru koncesionara». Žalitelji su postavili pitanje i kako je to uopće Fond nadležan za raspisivanje ove javne nabave, kad je gospodarenje otpadom obveza jedinice lokalne samouprave.

- S obzirom da je Grad Varaždin proveo postupak koncesije ... naručitelj tijekom postupka nije dokazao temeljem čega je prove postupak te nije otklonio prigovor žalitelja vezano za svoju nadležnost – konstatirala je komisija i smeće jednostavno oduzela Zmajloviću i Mülleru te sve vratila na početak, to jest još i više unatrag, jer je opet izgubljeno oko pola godine, a u trakavici s varaždinskim smećem sve se manje nazire rasplet.

Komentara 21

DU
Deleted user
21:35 19.04.2014.

Ima li još koji uspjeh ovih kokošara iz kukuriku koalicije.

Avatar franioprvi
franioprvi
22:01 19.04.2014.

Za razumjeti ovo sto ste napisali , morao bih biti Nobelovac ili pametan kao oni sto nam ovo pisu. A problem je jednostavan : u smecu su milijuni. Milijuni su u staklu , plastici , papiru , drvetu , zeljezu..... U zemljama Beneluxa iskopavaju odlagalista smeca koje je zakopano prije 30 godina , i vise, i pretvaraju ga u ... milijune.

RO
rodjo123
21:58 19.04.2014.

Nema šanse riješiti se ekipe iz Ričica na neki civiliziran način. Ko skakavci su. Ova država u narednih 50-100 godina nema nikakvu budućnost s obzirom da je okupirana od strane gorštaka koji ne prezaju od ubojstava, podmićivanja i premlaćivanja. Štoviše to im je i jedini modus operandi, a životni domet im je kupovina Ferrarija i jahti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije