Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci:

Pretoplo vrijeme uzrokovalo pomor pčela diljem Hrvatske

pčele
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
08.01.2014.
u 23:34

- Situacija je loša. Javljaju nam se pčelari iz Istre, Međimurja, Podravine, s Korčule... Svi prijavljuju pomor pčela - kaže profesor Nikola Kezić.

Profesor Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta upozorava da mnogi pčelari prijavljuju pomor pčela, pišu 24 sata.

- Situacija je loša. Javljaju nam se pčelari iz Istre, Međimurja, Podravine, s Korčule... Svi prijavljuju pomor pčela - kaže Kezić. Pčele umiru zato što misle da je proljeće pa umjesto da miruju, izlaze iz košnice.

- Vani ne pronalaze hranu, a u košnicama troše zalihe - objašnjava prof. Kezić, a pčelari strahuju da se ne ponovni zima od prije četiri godine kada smo ostali bez 20 posto korisnih kukaca. Meteorolozi upozoravaju da će nas visoke temperature grijati do kraja tjedna, a i južina će nam teško padati što neće pogodovati niti oporavku pčela.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

>>Imamo više košnica od Europljana, ali jedemo manje meda

>>EK zabranila upotrebu insekticida koji ubijaju pčele

Komentara 5

KO
Križ od suza
07:26 09.01.2014.

Ako su neke od pčelinjih zajednica uginule u ovom momentu za to nisu krive vremenske prilike već bolesti prije svega varoja i vjerojatno nije urađen pravovremen tretman lijekovima ili ljekovi nisu bili u redu. Toplo vrijeme istina potaklo je maticece da intenzivno polažu jaja. Jučere sam radio na pčelinjaku i dijagnosticirao da ovisno od zajednjce do zajednice na dva tri pa čak i četiri okvira ima legla pa čak već i zatvorenoga za površinu dlana. Mnoge matice su zalegle površinu od trećine površine okvira. Sumnjam da ima pčelar koji pamti da je u ovo vrijeme bilo tako puno legla u košnici. Najveći problem su visoke temperature i ako bi se takvo vrijeme zadržalo duže vrijeme matice bi i dalje intenzivno nastavile polagati jaja intenzivno bi se trošile rezerve hrane u košnici i ako bi naglo zahladilo sa dugotrajnim temperaturama ispod nule i danju i noću što je vrlo vjerojatno jer zima je tek počela

KO
Križ od suza
07:44 09.01.2014.

Nastavak prethodnog komentara: Dakle ako bi naglo zahladilo i hladnoća potrejala zajednice koje su potrošile većinu hrane i nemaju zalihe dostupne odmah do legla ne bi se mogle premjestiti i doći do hrane zbog hladnoće jer kad su jako niskee temperature nema prostornog premještanja pčela i u ovom slučaju to će biti oko legla koje je potrbno grijati i ako bi se potrošile rezerve hrane oko legla pčele bi uginule od gladi. Da zaključim u ovom momentu pčelinje zajednice ne ugibaju zbog vremenskih prilika ali bi mogle mnoge uginuti ako bi se desila opcija da su potrošile rezerve hrane na leglo a da naglo zahladi i da ne budu mogle doći do hrane. Što je potrebno u ovom momentu uraditi? Matice intenzivno polažu jaja i one to čine intenzivno tamo gdje su jake pčelinje zajednice. Bilo bi dobro dati prihranu u obliku pogače od šećera

KO
Križ od suza
08:03 09.01.2014.

Nastavak prethodnog komentara: Prihrana sa pogačom od šećera omogućiti će da pčelinje zajednice sporije troše rezerve hrane i da rezervne hrane ostane što više. Kako su temperature izrazito visoke kritika da ćemo ovim potezom potaknuti maticu na intezivno zalijeganje jajaa otpada jer one to već čine i intenzivno se troše rezerve hrane. Jučer je unos peluda bio jako intezivan ljeska je procvala a i jaglaca već ima, visibaba je već tu tako da ako se ovako toplo vrijeme nastavi matice će biti potaknute mladim medom jaglaca i visibabe to će i dalje izazivati burni razvoj legla i doći ćemo u potencijalnu opasnost koja je izložena. Najbolje bi bilo da se što prije temperature spuste i matice bi smanjile intenzivno polagati jaja i rezerve hrane bi se sporije trošile pa bi bilo za vjerovati da će biti dostatne do proljetnih dana koji su još uvijek daleko. Toliko od mene isprika ako sam bio opširan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije