Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol

Prenđa: Nadoplata za ugradnju kuka u bolnicama – nelegalna

okrugli stol,umjetni kuk
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/11
24.03.2015.
u 17:16

HZZO plaća sve s medicinski argumentiranom dokumentacijom

Na ugradnju umjetnog kuka kod privatnika čeka se mjesec dana, a u državnim bolnicama između tri i 15 mjeseci, s time da se posebno dugo čeka kada pacijent bira liječnika koji će ga operirati, a to zovemo glazbenim željama, rekla je Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a, na okruglom stolu “Mogućnost odabira umjetnog kuka u državnim i privatnim bolnicama” koji su organizirali Večernji list, Ordinacija.hr i Poliklinika Akromion.

Javna rasprava

Koji će kuk biti ugrađen kojem pacijentu odlučuje se prema dobi i konstituciji, vrsti oštećenja, zdjelici i životnoj aktivnosti pa nije za svakog pacijenta svaki kuk najbolji. Među prisutnima bila je žena kojoj je kuk operiran prije 20 godina i sada već dvije godine čeka odgovarajuću protezu, kakva postojećim tenderom nije predviđena.

– Osobno ugrađujem implantat koji je pacijentu iz medicinskih razloga moguće ugraditi – kazao je dr. Robert Kolundžić, predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva. Prenđa Trupec kazala je da HZZO plaća svaku ugradnju kuka koju prati argumentirana medicinska dokumentacija te najavila novi tender za kategorije koje postojećima nisu obuhvaćene.

– No, nadoplata za kuk u državnim bolnicama nelegalna je. Time bismo otvorili Pandorinu kutiju jer će se pacijente nagovarati na bolji standard i kada za to nema medicinske indikacije. No, spremni smo to dati na javnu raspravu pa da se vidi što građani misle o tome – ustvrdila je ravnateljica HZZO-a.

Razlika u cijeni

Osvrnuvši se na tvrdnje da privatnici “kupe vrhnje”, prof. dr. Nikola Čičak iz Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion podsjetio je da je cijena ugradnje umjetnog kuka 21.000 kuna, ali tu nisu uračunati prateći troškovi hladnog pogona, koji državnim bolnicama plaća HZZO.

>>Svima jednaki kuk, Varga ne da neki drugi uz nadoplatu

>>Mogućnosti odabira umjetnog kuka

Komentara 5

Avatar šokac_divani
šokac_divani
17:24 24.03.2015.

Kada znate da vam Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje vodi osoba koja s zdravstvenim sustavom nema ni jedne jedine dodirne točke (po struci je ing.elektotehnike) onda nije ni čudo što imamo ovakvu zdravstvenu zaštitu ...

DU
Deleted user
17:43 24.03.2015.

Nadoplata je nelegalna, no to ne spriječava prof. Šestana, predstojnika Klinke za ortopediju Lovran, da takvu nadoplatu provodi. O to me znaju u ministarstvu i HZZO-u, ali svejedno ne djeluju,a pacijenti su stavljeni pred zid: ili jeftina proteza iz Pakistana (Biotech) ili nadoplata. I onda vade zadnju kunu da bi to platili. S druge strane u mojoj bolnici dobiju tu kvalitetnu protezu besplatno.

DA
darwil
19:01 24.03.2015.

U ortopediji treba napraviti reda,tu se nezna tko odlučuje o vrsti proteze a ako vi hoćete Jonson i hočete platiti ne može,jer sanacijski ravnatelja KBC nije proveo odgovarajući postupak.Meni ugrađena jeftina Biotech i nije u redu iako sam zahtjevao Jonson.I nikome ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije