Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zajednička valuta

Premijer ide predsjedničinim stopama, stručnjaci kažu – ništa od eura do 2020.

euri portal (1)
Foto: Pixsell
03.03.2016.
u 06:30

Vujčić je potvrdio da je razgovarao s premijerom o toj temi te pretpostavlja da je premijer mislio da bi za četiri godine mogle početi pripreme.

Nakon predsjednice države, koja je u travnju prošle godine izjavila da će Hrvatska do 2020. uvesti euro, istu ambiciju ponovio je i premijer Tihomir Orešković za posjeta Berlinu. Njegovo je mišljenje da bismo za dvije godine mogli pokrenuti proces uvođenja eura, a za četiri domaću valutu zamijeniti eurom, što nije prošlo bez odjeka u Saboru.

Da bi neka članica mogla uvesti euro, mora imati stabilne cijene, zdrave javne financije, stabilan tečaj te povoljne kamatne stope, a Hrvatska je svakim danom sve dalje od traženih kriterija. Jedna od najvećih prepreka je visok javni dug, koji bi morao biti barem stotinjak milijardi kuna manji od postojećeg. Premda je najveći zagovornik eura, guverner Boris Vujčić ne vjeruje da do tog cilja možemo doći tako brzo, a on bi bio zadovoljan kad bismo se 2022. našli u tečajnom mehanizmu.

Vujčić je potvrdio da je razgovarao s premijerom o toj temi te pretpostavlja da je premijer mislio da bi za četiri godine mogle početi pripreme. Ministar financija Zdravko Marić podsjeća da je Hrvatska pristupanjem Europskoj uniji preuzela obvezu uvođenja eura kada budu ispunjeni kriteriji, no on nije želio govoriti o rokovima, svjestan da puno toga ovisi o smanjivanju javnog duga. Čak i kada neka zemlja ispuni sve uvjete za uvođenje eura, prvo ulazi u tzv. tečajni mehanizam gdje se zadržava na promatranju dvije godine.

Ivan Lovrinović iz Mosta premijerovu najavu vidi kao “ubrzan put prema grčkom scenariju” te ističe da Hrvatska neće biti spremna ni razgovarati o euru još barem deset godina, a kamo li ga uvesti.

– Ne smijemo se zalijetati jer to je jedan od ključnih alata u okviru ukupne europske politike, za održavanje konkurencije nacionalnog gospodarstva, iako taj alat, kao što je devizni tečaj domaće valute, HNB i Hrvatska nisu nikad iskoristile. Brzo uvođenje eura odgovaralo bi samo bankama i uvoznicima. Cijelo gospodarstvo došlo bi u grčki scenarij – smatra Lovrinović.

SDP-ov Gordan Maras nije propustio priliku poručiti da bi savjetnici morali bolje brifirati premijera Oreškovića. HDZ-ov Ivan Šuker branio je svog premijera rekavši da je najlakše reći da se nešto ne može napraviti.

>> Lovrinović: Hrvatska neće biti spremna za euro još barem deset godina. Brzo uvođenje vodi u grčki scenarij

Komentara 19

DU
Deleted user
08:13 03.03.2016.

Svi dosadašnji političari u Hrvatskoj, od predsjednika Tudjmana do Kolinde Grabar Kitarović, svi dosadašnji premijeri i ministri u svim dosadašnjim hrvatskim vladama pokazali su da ne znaju baratati s novcem u korist Hrvatske i hrvatskog naroda. Priprema za uvođenje eura kao platežnog sedstva u Hrvatskoj još je jedna priprema za pljačku naroda.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
08:44 03.03.2016.

Iskreno, ja se nadam da do 2020 neće biti ni unije ni eura...

SO
Somelier
08:44 03.03.2016.

germanikus - baš si smiješan sa tim primjerom. Kod nas su i bez eura valjda za forinte već sve pokupovali pa nemaju više šta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije