Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavni tajnik UN-a

Predsjednica s Ban Ki-moonom razgovarala o izbjegličkoj krizi

Kolinda
Foto: Facebook
26.09.2015.
u 21:27

Istaknula je da su postignuća u borbi protiv siromaštva, nejednakosti i klimatskih promjena velik korak za čovječanstvo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u sjedištu UN-a s glavnim tajnikom svjetske organizacije Ban Ki-moonom. Glavna tema sastanka je rješavanje izbjegličke krize s kojom se suočava Europa.

Osvrnuli su se na migrantsku krizu, pri čemu je Predsjednica naglasila potrebu rješavanja ovog pitanja na globalnoj razini i u njegovim korijenima. Tome može pomoći i ispunjavanje  jučer usvojenih ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Tijekom sastanka razgovarali su i o mogućnostima rješavanja na globalnoj razini problema  nepismenosti i nedostatka pristupa obrazovanju, što pridonosi nesnošljivosti, rastu  ekstremizma i sukobima, te ulozi Hrvatske u inicijativama za promicanje obrazovanja. 

Predsjednica je isto tako izvijestila glavnog tajnika o kandidaturi Hrvatske za Vijeće  za ljudska prava, imajući u vidu njihovo promicanje kao jednu od bitnijih sadržajnica naše  vanjske politike. Tijekom sastanka osvrnuli su se i na položaj nacionalnih manjina u RH i  položaj Hrvata u susjednim državama.

Naglasila je i prilog RH mirovnim misijama UN-a te Komisiji za izgradnju mira te podsjetila glavnog tajnika na obilježavanje 20. obljetnice  Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako je ova obljetnica prilika da  snažnije poradimo na tome da Bosna i Hercegovina postane politički emancipirana država  triju jednakopravnih konstitutivnih naroda na cijelom njezinom području, ne zanemarujući ni  položaj ostalih zajednica. 

Predsjednica Grabar-Kitarović u UN-u se susrela i s Malalom, mladom Pakistankom koja je prošle godine dobila Nobelovu nagradu za mir. 

>> 'Nije dovoljno sastati se ovdje jednom godišnje i održati obveze prema inicijativama UN-a'

Komentara 35

DU
Deleted user
21:51 26.09.2015.

Zar nije milanovic rekao da ona odlazi u ameriku bez veze

MI
mirtebi
22:48 26.09.2015.

Pametna ,mudra ,odlucna, domoljub, vrijedna i povrh svega lijepa

MA
malino
08:40 27.09.2015.

dobra vijest. ja se inace drzim narodne - slag dolazi na kraju, pa sukladno hrt uredjivackoj politici uvijek gledam njihov dnevnik tek pred kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije