Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li ih vidjeli?

Pred Rovinjem snimljene tri ulješure, zbog preplitkog Jadrana prijeti im ugibanje

Ulješure
Foto: Plavi svijet institut
25.08.2016.
u 07:32

Posljednja masovna nasukavanja ulješura u Jadranu zabilježena su 11.12.2009. u blizini grada Vieste na poluotoku Gargano (Italija), gdje je uginulo sedam ulješura te 12.9.2014. u blizini grada Vasto (Italija), gdje su uginule tri od sedam nasukanih ulješura

Jučer su pred Rovinjem snimljene tri ulješure (Physeter macrocephalus), a s obzirom na to da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubina preko 1000 m, u plitkom sjevernom Jadranu  prijeti im opasnost od nasukavanja i ugibanje. 

Ulješure se danas rijetko pojavljuju u Jadranu, uglavnom u dubokom južnom dijelu i u blizini Otrantskih vrata. Ulješure su se pojavljivale i sjevernije u Jadranu, ali je u većini slučajeva posjet ovom području završio nasukavanjem i ugibanjem, priopćeno je iz Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet.  

Posljednja masovna nasukavanja ulješura u Jadranu zabilježena su 11.12.2009. u blizini grada Vieste na poluotoku Gargano (Italija), gdje je uginulo sedam ulješura te 12.9.2014. u blizini grada Vasto (Italija), gdje su uginule tri od sedam nasukanih ulješura.

"Kretanje životinja koje su pronađene kod  Vasta 2014. godine pratili smo šest dana nakon inicijalnog opažanja uz otok Vis. Upravo zahvaljujući praćenju njihova kretanja u Hrvatskoj na temelju dojava građana i objava u medijima, uspjeli smo upozoriti kolege iz Italije na mogućnost pojavljivanja skupine u talijanskim vodama. Rezultat je bila pravovremena reakcija Grupe za hitne intervencije u Italiji i četiri jedinke su uspješno vraćene u more. Ovo je bila prva uspješno provedena akcija vraćanja ulješura u more provedena u cijelom Sredozemlju. 

Jedino dokumentirano masovno nasukavanje ulješura u hrvatskom dijelu Jadrana dogodilo se 15. kolovoza 1853. kada se šest životinja nasukalo kod Novigrada u Istri. Dijelovi kostura tih ulješura završili su u muzejima u Trstu, Beču, Monaku i Berlinu. Kostur ulješure ulovljene 11.5.1895. između Lastova i Korčule čuva se u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu", navodi se u priopćenju. 

 

Iz Instituta mole sve građane  da hitno dojave ako ugledaju ulješure kako bi im se pomoglo da što prije napuste Jadran.

"Molimo vas da napravite fotografiju i/ili video snimke životinja te da zabilježite točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja. Informacije o ulješurama (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite nam na brojeve telefona Instituta Plavi svijet 051 604666 ili mobitel 091 4637424, email info@plavi-svijet.org".

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
10:48 25.08.2016.

svi ribari na more! osti još imate, ipak ste vi stari morski vukovi. kad se to na buri osuši, ima da stane uvoz bakalara.

Avatar future Gohan
future Gohan
09:06 25.08.2016.

Vidio sam, ali neču javiti, koliko je to ribe za šorbu, baš se spremamo na lov...

MO
matK.O.
09:13 25.08.2016.

kak preplitki? ak more trajekt more i ribetina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije