Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORH

Remont MiG-ova u Odesi nije ugrožen, ali ako se zaoštri, imamo 'plan B'

MIG
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
28.02.2014.
u 19:00

Znat ćemo zaštititi naše interese, a imamo i bankovno jamstvo, kazao je pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak

U Odesi je situacija zasad stabilna i posao remonta naših MiG-ova 21 odvija se normalno, nema govora o prekidu posla ili ugovora, kaže Viktor Koprivnjak, pomoćnik ministra obrane i šef uprave za resurse.

U MORH-u su sazvali izvanrednu presicu zbog glasina kako “puca” remont u Ukrajini. Naša strana ima i tzv. plan B ako se zaoštri situacija i u Odesi, no o njemu nisu željeli govoriti, osim što kažu da “ćemo znati zaštititi naše interese, a imamo i bankovno jamstvo”.

Računaju koliki će biti penali

Dodali su – zbog sve više kritika što su uopće i krenuli u dogovaranje posla s nestabilnom Ukrajinom – da je “u ljeto prošle godine, kada je ugovor potpisan, situacija tamo bila stabilna i nitko nije mogao znati razvoj zbivanja”. Koprivnjak je ponovio da je posao s Ukrajincima bio jeftiniji 4 milijuna eura u odnosu na ponudu iz Rumunjske te da je zavod u Odesi “imao bolje reference no rumunjski Aerostar”.

Pukovnik Željko Šimić, glavni inženjer HRZ-a, potvrdio je da svaki dan kontaktira s četvoricom naših tehničara koji u Odesi nadziru remont, kao i s predstavnicima češkog ČLS-a, koji moderniziraju zrakoplove. Zbog njihova petljanja s navigacijskom i opremom za komunikacije, remont kasni već nekoliko mjeseci. Nitko više u MORH-u ne želi nagađati kada će napokon u RH stići borbena eskadrila remontiranih MiG-ova, no potvrđuju da “računaju koliki će penali biti”.

>>Na rubu rata: Ruski vojnici opkolili ukrajinske graničare!

 

>>Janukovič: Borit ću se za Ukrajinu! Bio sam prisiljen pobjeći zbog prijetnji smrću

 

Komentara 11

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
19:45 28.02.2014.

U Rumunjsku se nije išlo jer je Rumunjske prije 11 godina napravila traljav posao. Zato su birali Ukrajinu koja je imala i nižu ponudu. Ovdje se spominju nekakva bankovna jamstva i tzv. "Plan B", ali se naveliko šuti o "Planuanu C", odnosno o tome što ako MiG-ovi ne budu u Hrvatskoj u idućih mjesec do dva! Hrvatska javnost kojoj zrakoplovstvo nije uži segment interesa mora znati da jedna država koja je NATO članica i koja nema vlastite borbene zrakoplove kojima bi nadzirala vlastiti zračni prostor zbog potpisanih obaveza MORA PLAĆATI TAKVU USLUGU susjednoj zemlji članici NATO-a što znači da će Hrvatska zahvaljujući Josipoviću kao predsjedniku Republike Hrvatske i vrhovnom vojnom zapovjedniku zbog ignoriranja problema očuvanja nacionalnog suvereniteta i nadziranja vlastitog zračnog prostora vlastitim snagama i Milanoviću kao predsjedniku Vlade Republike Hrvatske u čijem mandatu se događa sve ovo, ministru financija Slavku Liniću koji je zakinuo vojni proračun već nekoliko puta, ministru obrane Kotromanoviću koji je izravno odgovoran za resor ministarstva obrane i Draženu Šćuriju kao zapovjedniku HRZ-a i PZO-a izgubiti dio nacionalnog suvereniteta i biti prisiljena plaćati Italiji ili Mađarskoj i dugoročno potrošiti više novaca nego da ima svoje vlastito zrakoplovstvo. Onaj tko jednom izgubi vojne pilote i sustav školovanja za nadzvučne borbene zrakoplove, to više ne pokreće olako. Barem još nije zabilježen takav slučaj.

DU
Deleted user
19:25 28.02.2014.

"Plan B" ne postoji samo" plan A".Ako "plan A" propadne onda nikad necemo vidjeti nase Migove.

AN
ANM
19:26 28.02.2014.

Još jedan dokaz kako predcednik i vlada rade protiv države!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije