Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obama se obratio

'Moguća vojna intervencija u Ukrajini neće proći nekažnjeno!'

barack obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/10
28.02.2014.
u 23:00

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je odbacilo i poziv na konzultacije o Krimu s ukrajinskim vodstvom.

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič na konferenciji za novinare u južnoj Rusiji rekao je da je morao napustiti Ukrajinu zbog prijetnji smrću njemu i njegovoj obitelji.

Dodao je da su na vlast u Ukrajini došli profašisti i nacionalisti koji predstavljaju manji dio ukrajinskog stanovništva. Tenzije su se danas nastavile na Krimu. Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov rekao je da je ruska mornarica blokirala luku u Sevastopolju, u kojoj se inače nalazi baza ruske mornarice, te da su druge ruske vojne snage zauzele luku u Simferopolju, dok su naoružani muškarci u vojnim odorama zauzeli dvije zračne luke u Krimu. Ruska mornarica je negirala umiješanost u zauzimanje zračne luke.

Kronologija događaja:

23.09 sati - U svom obraćanju Obama je kazao da će "destabilizirajuće biti svako kršenje ukrajinske suverenosti" te da će to predstavljati "miješanje u pitanja o kojima mora odlučiti ukrajinski narod".

- Duboko smo zabrinuti izvještajima o vojnim manevrima koje je poduzela Rusija u Ukrajini - kazao je Obama te dodao kako Rusija ima povijesne odnose sa Ukrajinom misleći na bazu Crnomorske flote u Sevastopolju. - Moguća intervencija u Ukrajini neće proći nekažnjeno - rekao je Obama.

Rekao je da se SAD zalažu za suverenitet i teritorijalni integritet demokratske Ukrajine. U svojim razgovorima je Putinu ponudio suradnju. - Prije nekoliko dana sam također razgovarao sa predsjednikom Putinom i jasno mu kazao da oni mogu biti dio međunarodnih napora za uspostavu stabilnosti i uspjeh ujedinjene Ukrajine - kazao je Obama i dodao da su SAD tijekom krize uporno ponavljale da ukrajinski narod mora imati mogućnosti izabrati svoju vladu.

22.43 - Američki predsjednik Obama se obratio javnosti vezano uz stanje u Ukrajini.

22.13 - Ukrajinski dužnosnik je rekao da je 2 tisuće ruskih vojnika u 13 zrakoplova stiglo na Krim tijekom današnjeg dana. Sergej Kunitsin je rekao da su zrakoplovi sletjeli u vojnu bazu blizu Simferopola.

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov je optužio Rusiju za agresiju i pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da prestane s provokacijama. - Provociraju nas kako bi ušli u oružani sukob - kazao je Turčinov te dodao kako prema njihovih izvorima Rusi pokušavaju jednaki scenarij kao i u Abhaziji kada su isprovocirali sukob i onda pripojili teritorij.

"Pozivam Putina da prekine s provokacijama i povuče vojsku sa Krima", rekao je Turčinov. Ukrajina prosvjeduje i zbog, kako navode, ulaska u njihov zračni prostor i kršenja sporazuma prema kojem se Crnomorska flota nalazi na na Krimu. Ukrajinska granična policija je izvijestila da je više od 10 ruskih helikoptera preletjelo iz Rusije u ukrajinski zračni prostor u Krimu.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

18.58 sati - Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je o ukrajinskoj krizi razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskim premijerom Davidom Cameronom i predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem. Dužnosnici ističu da se mora spriječiti daljnja eskalacija nasilja i situacija normalizirati što je brže moguće.

Cameron i Putin složili su se da su "slobodni i pošteni izbori koje je najavila održati nova ukrajinska vlada najbolji put za osiguravanje pozitivne budućnosti Ukrajine". Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon potvrdio je da će se večeras održati sjednica na kojoj će se raspravljati o situaciji u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova Češke, Mađarske i Slovačke i pomoćnik poljskog ministra vanjskih poslova na putu su u Kijev gdje će se susresti s novim ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom. Podržat će novu vladu Ukrajine. Rusko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je odobrilo izdavanje putovnica pripadnicima ukrajinskih paravojnih formacija Berkut koje su branile Janukoviča tijekom sukoba u Kijevu.

Novinar AP-a na Krimu je primijetio konvoj, devet ruskih oklopnjaka i kamion na cesti između luke Sevastopolj i glavnog grada regije Simferopolja.

17.23 sati – Njemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom razgovoru čestitala je na izboru novom ukrajinskom predsjedniku Arseniju Jacenjuku te obećala da će im Njemačka pomoći u stabilizaciji situacije u državi, piše Kyiv Post.

"Rekla mu je da je sada najvažnija ekonomska i politička stabilizacija situacije u državi. Njemačka će u tome podupirati Ukrajinu", izvijestilo je njemačko veleposlanstvo u Ukrajini. Govoreći o situaciji na Krimu, složili su se da se teritorijalni integritet Ukrajine mora održati.

17.10 sati – Najmanje 20 vojnika u uniformama ruske Crnomorske flote opkolilo je jednu postaju ukrajinskih graničkih čuvara u blizini grada Sevastopolja, piše Reuters. Novinar Reutersa vidio je ukrajinske granične policajce s kacigama na glavi i u interventnoj opremi zatvorene u graničnoj postaji sa zatvorenim metalnim vratima i metalnim štitovima na prozorima. – Mi smo ovdje kako se ne bi ponovio Majdan – rekao je Reutersu vojnik koji se identificirao kao časnik Crnomorske flote.

17.00 sati – Oporbeni lider Vitalij Kličko na Twitter-profilu napisao je da se Janukovič mora vratiti u Ukrajinu i odgovarati za ono što je napravio. Rusija je odbacila nagađanja da je prekršila sporazum o zabrani kretanja svoje vojske na Krimu te da su događanja tamo rezultat unutarnjopolitičkih razlika. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je odbacilo i poziv na konzultacije o Krimu s ukrajinskim vodstvom te su događaje tamo opisali kao "rezultat unutarnjih političkih procesa u Ukrajini.

>>Janukovič: Borit ću se za Ukrajinu! Bio sam prisiljen pobjeći zbog prijetnji smrću

>>Ruska je vojska zauzela zračnu luku, to je vojna invazija i okupacija!

Komentara 227

BF
brkonja fra brkati
17:17 28.02.2014.

Naravno da Rusi neće pregovarati sa CIA niti će dopustiti NATO trupama da parkiraju u Ukrajini,To bi i glupom boksaču Kličku trebalo biti jasno.Profašisti su uzeli vlast,a iza njih,kao i iza vehabija u Siriji,stoji CIA.U paketu su još i Šoroš, IMF,WB itd.Sve alati za okupaciju jedne dosad slobodne i suverene države.

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
20:32 28.02.2014.

Dakle nevjerojatno. Usred vrijedjana Hrvata u komentarima, admin me obrise, jer sam nesto prigovorio srbima. A nazivanje nas "babunima" I slicno je OK?

PR
Protivcenzure
17:31 28.02.2014.

još će ispasti da su rusi prvi počeli. ovo je reakcija na rušenje vlasti. od pučista se ništa nečuje o raspisivanju izbora. na istoku ovo smatraju onim što jest državni udar i nedozvoljavaju da se dogodi upravo ono što se dešava na zapadu - postavljanje pučista na lokalne pozicije - naravno pred izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije