Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radni sporovi

Potpuno isti spor 72 radnika HŽ-a dobilo, a 1770 izgubilo

hž
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
01.06.2015.
u 10:13

Sudovi u Karlovcu, Varaždinu i Osijeku presudili da je HŽ morao povećati plaće, zagrebački sud smatra da nije. 
Koji sud je u pravu odlučit će Vrhovni sud nakon revizije presuda

U sporu radnika HŽ Infrastrukture protiv svog poslodavca oko izostanka povećanja plaće od šest posto u 2011. godini, sudovi u Karlovcu, Osijeku i Varaždinu presudili su u korist radnika, dok je zagrebački sud stao na stranu poslodavca.

Svake godine 6% više

Tako je 72 radnika dobilo pravomoćne presude županijskih sudova u Karlovcu, Osijeku i Varaždinu da im HŽ Infrastruktura mora isplatiti tih šest posto povećanja plaće, dok 1770 radnika čije su tužbe završile na zagrebačkom sudu nemaju pravo na to! Prosječno svaki radnik koji je tužio HŽ Infrastukturu potražuje između 6000 i 7000 kuna, što je ukupno oko 12 milijuna kuna. Na to treba dodati još sudske troškove i kamate.

Priča o tom sporu počinje još 2007. kada je u HŽ Infrastrukturi sklopljen kolektivni ugovor kojim je u članku 223. određeno da se tijekom njegove primjene cijene sata rada povećavaju za svaku započetu godinu šest posto. No, zbog ekonomske krize, sindikati i HŽ Infrastruktura 2009. su sklopili aneks III, a zatim i sporazum kojima se povećanje plaće od šest posto "zamrzava" u 2009. i 2010. godini.

U sporazumu je navedeno i da poslodavac može tijekom rujna 2010. pokrenuti kolektivno pregovaranje o povećanju cijene sata rada za 2011. Ako pak tijekom rujna 2010. ne pokrene to kolektivno pregovaranje, navodi se u sporazumu, smatrat će se da su ispunjeni uvjeti za potpunu primjenu članka 223.

Aneks III i sporazum pri tome nije potpisao Sindikat infrastrukture HŽ-a (SIHŽ), dok ostala tri sindikata – Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat prometnika vlakova Hrvatske i Sindikat hrvatskih željezničara, jesu. SIHŽ je još 2009. podnio tužbu Općinskom sudu u Zagrebu radi utvrđenja ništetnosti aneksa III, ali sud odbija tu tužbu. Županijski sud u Zagrebu pak preinačuje presudu Općinskog suda i utvrđuje da je aneks III ipak ništetan jer za pregovore vezane uz zaključenje spornog aneksa nije formiran novi pregovarački odbor.

S obzirom na tu odluku, radnici sudovima podnose tužbe zbog neisplate razlike plaće od šest posto za 2009., 2010. i 2011. godinu. No Vrhovni je sud 2013. preinačio presudu Županijskog suda i utvrdio da je aneks III ipak valjan. Stoga radnici preinačuju svoje tužbe pa traže nakon toga samo isplatu razlike plaće od šest posto za 2011. Tijekom 2014. i 2015. radnici počinju dobivati sporove na Općinskom radnom sudu u Zagrebu.

No, Županijski sud u Zagrebu zauzima stav da radnici ipak nemaju pravo na sporni dodatak uz objašnjenje da je poslodavac tijekom 2010. pokrenuo kolektivno pregovaranje i da je zaključen aneks V. kolektivnog ugovora koji je regulirao povećanje cijene sata rada za 50-ak radnih mjesta, ali ne i povećanje cijene sata rada od šest posto.

Obje strane za reviziju

Suci Općinskog radnog suda nakon toga presuđuju u korist HŽ Infrastrukture.

Koji je sud u pravu u ovom slučaju, na kraju će presjeći Vrhovni sud jer su i radnici i HŽ Infrastruktura zatražili reviziju odluka županijskih sudova.

>>Plan za spas HŽ-a: Umjesto troslojnog kupovat će dvoslojni WC papir

>>HŽ pozajmio 163,5 milijuna eura od Svjetske banke

Komentara 1

BU
bubimima
17:48 01.06.2015.

Još jedan primjer "stručnosti" naših sudaca. Ali, glavno,da se presude ne smiju komentirati jer su suci svete krave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije