Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapostavljena Slavonija

Potencijali neiskorišteni, investicije na čekanju zbog papira

Luka Burilović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
12.02.2016.
u 14:21

Zajednička ocjena svih sudionika sastanka bila je da država mora biti partner onima koji zapošljavaju i donose novu vrijednost.

Slavonija je svih ovih godina, od rata do danas, zapostavljena od svih hrvatskih vlada. To je nedopustivo – rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na današnjem sastanku sa županijskim i gradskim čelnicima te gospodarstvenicima u Slavonskom Brodu.

U Brodsko-posavskoj županiji posebno zabrinjava neiskorištenost velikih gospodarskih potencijala, koja se ocrtava u najnižem BDP-u u Hrvatskoj. Prema Burilovićevim riječima, veliko je čudo što se te potencijale ne može staviti u funkciju. On kaže kako će Komora maksimalno poduprijeti realizaciju projekata kojima se podiže konkurentnost i rast. To se ponajprije odnosi na Luku Slavonski Brod i regulaciju toka rijeke Save, za koju su zainteresirane i okolne zemlje, te investiciju u izgradnju tvornice za proizvodnju bioetanola Čermakove tvrtke Crodux Plin, koja čeka na realizaciju zbog administrativnih barijera.

- Ostvarenje ovih projekata donijelo bi nova zapošljavanja i zaustavilo odljev ljudi iz Posavine i Slavonije. To bi riješilo gorući problem danas više od 12 tisuća nezaposlenih u Brodsko-posavskoj županiji – istaknuo je Burilović.

On je dodao kako će komora će inzistirati na rješavanju rak rane svakog slavonskog poduzetnika - pravne nesigurnosti. Učestalo mijenjanje zakona i propisa najveći je oblak u poduzetničkoj ili, kako je rekao Burilović, antipoduzetničkoj klimi Hrvatske.

Zajednička ocjena svih sudionika sastanka bila je da država mora biti partner onima koji zapošljavaju i donose novu vrijednost.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić također drži kako se Slavonija ne može oporaviti bez direktne potpore središnjih vlasti.

- Potrebna je korjenita promjena u odnosu prema Slavoniji, na samo prema našoj već i ostalim slavonskim županijama. Bez toga ćemo teško iskoristiti sve one potencijale koje imamo i zaustaviti negativne trendove – rekao je Marušić. 

>> Predsjednik HGK Luka Burilović: Poljski model moramo preslikati na Hrvatsku

Komentara 8

SS
sokac sa drave
15:03 12.02.2016.

Zar je trebalo proci vise od dvadeset godina da to neki politicar prizna.Zar nitko nije primjetio da se u ovoj jadnoj drzavi za nas slavonce nije pojavila niti jedna vesela pjesma.Slavonija pjeva i tuguje sa pjesmama i salje poruke u smislu slavonijo sto si kome kriva,inati se slavonijo i bezbroj drugih.Nitko sve ovo vrijeme nije od odgovornih niti trepnio.Hoce nas iseliti a svi poginuli u domovinskom ratu preko75% slavonci.E pa nece bas ici.Zivi bili pa vidjeli.

DE
demokršćanin
17:52 12.02.2016.

Nekada je SLAVONIJA bila pojam za bogatstvo,a sve dosadašnje Vlade su je dovele na prosjački štap.Zadnji čavao udario je" najsposobniji" ministar Jakovina .

II
Igor_Idol
12:03 16.02.2016.

Dragi pusti_otok, zato što je država do sada odje*avala komoru, a time i gotovo sve što su govorile firme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije