Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne propustite

Poseban prilog Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Večernjeg lista

Hrvatski – jezik naših majki i naše djece
Foto: VL
1/2
23.02.2015.
u 16:38

U povodu Mjeseca hrvatskoga jezika Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Večernji list daruju vam edukativan i zabavan prilog

Večernji list i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pripremili su poseban prilog "Hrvatski – jezik naših majki i naše djece" u povodu Mjeseca hrvatskoga jezika, manifestacije koju je Institut pokrenuo prošle godine. Poseban prilog o hrvatskome jeziku obuhvaća osam stranica vrlo zanimljivoga štiva o brojnim pitanjima hrvatskoga jezika.

Tako u prilogu možete pročitati o nekim jezičnim problemima koji muče većinu govornika hrvatskoga jezika, kao primjerice: kaže li se dobra večer ili dobar večer, je li ispravno napisati dobro došli ili dobrodošli. U borbu s agresivnim anglizmima znanstvenici Instituta krenuli su s novim portalom Bolje je hrvatski!, koji će predstaviti 17. ožujka, a u ovome prilogu donosimo neke njihove tekstove.

Događa li se ponovno buđenje hrvatskih dijalekata u reklamama i o čemu je riječ pročitajte u zanimljivom prilogu o hrvatskim dijalektima: "Ča, kaj, što – od ognjišta do reklama". Koja su najstarija hrvatska imena, koja su muška, a koja ženska imena danas najčešća te ima li pravila u nadijevanju imena blizancima u Hrvata – doznajte u onomastičkome dijelu priloga. Prije točno 532 godine tiskana je jedna od devet hrvatskih inkunabula, knjiga tiskanih do 1500. godine, a o kojoj je knjizi riječ i još ponešto o početcima pismenosti u Hrvata čitajte u posebnom prilogu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Večernjeg lista.

Ne propustite u srijedu na dar svim čitateljima Večernjeg lista prilog "Hrvatski – jezik naših majki i naše djece"!

Komentara 5

Avatar navijač
navijač
19:10 23.02.2015.

Jel na latinici ili dvojezično ?

SA
samoborka
00:26 24.02.2015.

Hvala Vecernji! Ali molim lijepo, sacuvajte dobar dio tih primjeraka za vase novinare jer podosta njih ima prilicno puno problema sa poznavanjem hrvatskog jezika i gramatike.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:17 23.02.2015.

Dok narod izumire, institut se naslađuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije