Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurocopter upozorava

Nedavno kupljeni helikopter ima grešku?

helic
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
19.12.2013.
u 15:53

Istragu o tehničkim problemima potaknuo je pad helikoptera na klub u Škotskoj krajem listopada, pri čemu je poginulo osmero ljudi

Tvrtka Eurocopter, poznati proizvođač helikoptera, poslala je globalno upozorenje svim posadama i vlasnicima letjelice EC 135, i to svih modela, da postoji mogućnost greške u sustavu za gorivo.

Prizemljili flotu

Istragu o tehničkim problemima potaknuo je pad helikoptera na klub u Škotskoj krajem listopada, pri čemu je poginulo osmero ljudi. Iz Eurocoptera navode da indikator količine goriva nije pouzdan – pokazuje da se u spremnicima nalazi više goriva nego što ga stvarno ima. Taj je tip lakog višenamjenskog helikoptera iznimno popularan u hitnim službama i policijama u cijelom svijetu – tako je i hrvatski MUP nedavno kupio Eurocopter EC 135 P+, a ministar Ranko Ostojić kazao je da je potpisan sporazum za nabavu još jednog.

Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je na upit kakve su sigurnosne mjere proveli zbog problema s indikatorom razine goriva u helikopteru EC 135. U odgovoru stoji: “Eurocopter je obavijestio Zrakoplovnu jedinicu MUP-a i svi piloti zrakoplovne jedinice pravodobno su upoznati s njihovim sigurnosno-informativnim pismom, uz podsjetnik da se tijekom zadaća moraju, kao i do sada, pridržavati svih uputa u letačkom priručniku.”

Istragu je potaknuo nemili događaju u Škotskoj, a nakon analiza škotski operator Bond Air Services, kao i još dvije tvrtke koje u floti imaju EC 135 obavijestili su Eurocopter o problemu s indikatorom količine goriva.

Škotska je odmah prizemljila cijelu policijsku flotu te pregledala svaku letjelicu. Iako je u Škotskoj pao model EC 135 T2, Eurocopter upozorava posade svih modela tog tipa da indikator goriva precjenjuje stanje te da “budu svjesne i imaju na umu da se crveno upozorenje koje znači da je razina goriva niska može uključiti i prije upozorenja da se količina goriva smanjuje”. Stoga, kažu, čim se upali upozorenje “razina goriva niska”, posada mora odmah, do posljednjeg slova, slijediti sigurnosne upute i potpuno zanemariti očitanja na indikatoru goriva ako pokazuje da su spremnici puni. Eurocopter navodi da pokreće i svoju istragu.

Vole ga policije

Eurocopterov EC 135 koriste policije i hitne službe Kanade, Japana, Njemačke, Švedske, Australije... a odnedavno i Hrvatske. Kako je rečeno na predstavljanju letjelice početkom listopada, bit će stacionirana u bazi Zrakoplovne jedinice Lučko, a služit će za nadziranje prometa i državne granice, prijevoz stradalih u nesrećama, a pri spašavanju na teškim terenima bit će korišten u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja. Helikopterom će upravljati piloti Specijalne policije i Zrakoplovne jedinice Lučko, a u cijenu ugovora od 50 milijuna kuna uračunata je i edukacija pilota i mehaničara.

>> Pogledajte novi moćni helikopter naše policije

Komentara 2

AR
argonaut11
20:09 19.12.2013.

Trebalo bi sad pitati skojevce tko je pobrao proviziju,naime...ti helikopteri novi koštaju oko 5 miljuna dolara a drugovi kupe rabljene i plate više od toga.Bajiću "dejstvuj" sad protiv svojih kompića jer ionako nećeš više biti na toj funkciji poslije ožujka.

Avatar gladnijura
gladnijura
17:30 19.12.2013.

Koliko je meni poznato, za svako zrakoplovno prijevozno sredstvo, vodi se ozbiljna knjiga korištenja (letenja). Kako se zna koliko kg po satu utroši svako takvo vozilo, jednostavno je vidjeti kad se treba natankirati. Ne vjerujem da netko gleda na pokazivač količine goriva i na taj način vodi brigu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije