Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinuti veleposlanici

Poruka diplomata vlastima: Nastavit ćemo motriti što se to događa u Hrvatskoj

kolinda grabar-kitarović, Wiedenhoff
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.04.2016.
u 23:00

Vrhunac 'sukoba' dogodio se kada je predsjednica diplomatima poručila da se nemaju što miješati u unutarnja pitanja države

Veleposlanici nekih od najmoćnijih svjetskih država i partnera Hrvatske, poput SAD-a, Njemačke i Austrije, ovoga su tjedna neuobičajenom koordiniranom akcijom hrvatskim vlastima poručili da imaju zamjerke oko slobode medija i relativizacije stradanja u Drugom svjetskom ratu od dijela vladajuće koalicije. Vrhunac “sukoba” dogodio se kad je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu poručila da se strani diplomati nemaju što miješati u unutarnja pitanja države, na što je reagirao austrijski veleposlanik, a podržale su ga američka i nizozemska kolegica što daje zaključiti da od kritika neće odustati.

Zaobiđen Orešković

Već u ponedjeljak bilo je jasno – a to je izaslanik State Departmenta za Holokaust Nicholas Dean rekao i novinarima – da povrat oduzete židovske imovine nije bio jedina tema razgovora s predsjednicom Grabar-Kitarović, prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom i potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom, u kojem je znakovito zaobiđen premijer Tihomir Orešković, već da se razgovaralo i o “aktualnim problemima”. Istaknuo je da je razgovarao s pripadnicima židovske i srpske zajednice koji su odbili doći na službenu komemoraciju u Jasenovcu zbog, kako su rekli, relativizacije i revitalizacije ustaštva, ali i otkrio da do tog trenutka Veleposlanstvo SAD-a nije dobilo pozivnicu za tu komemoraciju. U četvrtak je austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff organizirao ručak za dio diplomatskog zbora, ali i predstavnike nekih medija.

Važnost neovisnih medija

O ručku su sudionici dogovorno izvijestili na Twitteru – od američke veleposlanice Juliete Valls Noyes, norveške kolegice Astrid Versto te veleposlanice Nizozemske preko njemačkog do britanskog veleposlanika, svi do jednog naglašavajući važnost neovisnih medija. Taj potez izlazi iz diplomatskih uzusa i govori da kritike treba uzeti zaozbiljno.

– Ograničavanje slobode medija događa se u više država. Željeli smo iz prve ruke čuti kakvo je stanje u Hrvatskoj, posebice u elektroničkim medijima. Zabrinula nas je kritika iz OESS-a oko Vijeća za elektroničke medije, a naš je stav da regulatorna tijela moraju biti neovisna – kazao nam je jedan sudionik sastanka.

Dan poslije sudionici ručka pridružili su se Savezu židovskih općina u Jasenovcu i o tome – uz poruke protiv fašizma i nacizma – izvijestili na Twitteru. Situaciju je smirio Tomislav Karamarko koji je u intervjuu za Večernji iznio tolerantne poruke, da bi subotu proveo u društvu stranih veleposlanica u Istri. No u to je vrijeme hrvatska predsjednica iz Bratislave poručila da se “veleposlanici ne smiju miješati u unutarnje stvari primateljice”. Na to je reagirao austrijski veleposlanik: “Uvjeren sam da K. Grabar-Kitarović dijeli našu predanost promicanju medijskih sloboda diljem svijeta”, a njegovu su poruku podržale američka i nizozemska veleposlanica.

– Sloboda medija i tolerancija univerzalne su vrijednosti demokratskih društava i nadrastaju pitanje unutarnje politike – komentirao je još jedan sudionik sastanka te poručio: – Nastavit ćemo motriti što se događa u Hrvatskoj.

>> Hasanbegović primio direktora udruženja kanadskih novinara, ocijenio njihovu zabrinutost kao neosnovanu

Komentara 123

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:19 18.04.2016.

Motrili su oni i za vrijeme domovinskog rata pa smo svi vidjeli šta su, ko su i kakve su im namjere.....

TZ
tibold.zvonimir
00:31 18.04.2016.

Prvo neka ta gospoda srede slobodu medija u svojim kucama. Pa i tada nemaju sta za reci drugima. Dosta su ti kolonisti sr..ali po nama

AU
aunick
04:51 18.04.2016.

Ti isti Dilomati su prihvatili cetnicke vojvode, Nikolica i Vucica kao svoje pouzdane partnere iako su ova dvojica bili ukljceni i organizatori agresije na susjedne narode, iako ni danas ne priznaju srbijanske zlocine niti odluke Haskog suda pa cak ni genocid u Srebrenici. Za ove diplomate to je sve potisnuto potrebom dnevne politike iz koje je Hrvatska, tjerajuci pravdu, iskocila. Nesmijemo pokleknuti, sve optuzbe treba brisati razumom i mudroscu nikako pravdanjem vec svojim pravom jer smo mi Hrvati u posjedu nase Hrvatske. Ne Austrijanci, ne Nijemvci, Ne Amerikanci posebno ne Nizozemci koji su predali narod Srebrenice srbijanskim koljacima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije