Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Porez na nekretnine – tko će ga sve plaćati? Što će se oporezivati?

nova naslovnica
24.03.2017.
u 00:01

Komunalnu naknadu dosad nije uvelo samo 12 malih općina, no i one će se morati “ukrcati na vlak” i slijediti kriterije koji su propisani zakonom o lokalnim porezima

Sve su općine i gradovi započeli s pripremama za uvođenje jedinstvenog poreza na nekretnine koji će se od iduće godine plaćati umjesto komunalne naknade, poreza na kuće i spomeničke rente. Prema zadnjem popisu, Hrvatska ima velik stambeni fond – čak 2,2 milijuna stanova i kuća koji će biti predmet oporezivanja. Zakon koji je prihvaćen potkraj prošle godine propisao je niz kriterija po kojima će se plaćati porez, no Vlada tvrdi da će za veliku većinu građana porezna obaveza biti ista ili manja od postojećih davanja.

Procjenjuje se da će vlasnicima 270 tisuća kuća i stanova sagrađenih nakon 1990. godine porezi ipak biti veći.

Komunalnu naknadu dosad nije uvelo samo 12 malih općina, no i one će se morati “ukrcati na vlak” i slijediti kriterije koji su propisani zakonom o lokalnim porezima. Hrvatska je jedna od rijetkih postsocijalističkih država koja je zadržala komunalne naknade, koje su za građane koji ih plaćaju bile isto što i porez, no ne i za lokalne vlasti jer se novac od komunalne naknade mora koristiti namjenski – za poboljšanje komunalne infrastrukture i kvalitetu života u nekoj sredini, ali ne, primjerice, za plaće zaposlenih. Proračuni svih lokalnih jedinica, županija, gradova i općina kreću se oko 25 milijardi kuna, a Vlada procjenjuje da će im porez na nekretnine donijeti oko 2,4 milijarde kuna.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Most predlaže da se turistima omogući plaćanje eurima

HNB: Prijedlog ćemo razmotriti, ali je sredstvo plaćanja kuna

Tko bi dobio, a tko izgubio sezonskim uvođenjem eura

>>U Zagrebu završen spomenik Blaženoj Djevici koji će biti postavljen na brdu Gaj iznad Primoštena

>>Jo Nesbø piše ekskluzivno za Večernji list

>>Porez na nekretnine: Plaćat će ga svi bez obzira na prebivalište, a tko ne bude, ostaje bez vlasništva

>>Otvaranje arhiva ponovno aktualno

>>Večernji list +Enigmatika za samo 12 kuna

Komentara 25

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
20:59 23.03.2017.

Ovršni zakon ne samo da neće mijenjat nego još i povečavaju represiju, ovo neće izać na dobro, konačni cilj je da svi u vlastitoj domovini budemo podstanari a vlasnici naše imovine biti če banke i lokalne stranačke seoske varalice, uvođenjem ovog zakona ulazimo u završni dio pljačke hrvatskog naroda, kraj priče.

BE
beloslavcanin
22:11 23.03.2017.

Sirotinjo i bogu si teska! Zasto nam ne uzmete dusu da se ne patimo! Drzavo!

Avatar HeinzGuderian
HeinzGuderian
22:39 23.03.2017.

Ako sam dobro shvatio: porez plaćamo da bi plaće mogli dobiti oni kojima je posao da nam naplaćuju porez?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije