Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brojni vjernici i izaslanstva

Položen kamen temeljac za Islamski kulturni centar u Sisku. 'Ovo smo dugo čekali'

Postvaljanje kamena temeljca Islamskog kulturnog centra u Sisku
Foto: Nikola Čutuk/PIXELL
1/12
12.11.2016.
u 15:57

„To je poruka istoku i zapadu, da dođu svi ovdje, kako bi mogli vidjeti da ne smeta muftija biskupu, niti biskup smeta muftiji, već su oni ruku pod ruku, zajedno u dobrim i plementim dijelima.“

„Dugo smo ovo čekali, moji su već generacijama u Sisku, a sadašnji je prostor za molitvu premali i u preuređenoj obiteljskoj kući.“ – govori nam 26-godišnja Eldina, jedna od 2500 sisačkih Muslimana koji su dočekali da u subotu bude postavljen kamen temeljac budućeg Islamskog kulturnog centra i džamije u tome gradu.

Unatoč lošem vremenu na svečanost su stigli brojni vjernici iz Hrvatske, BiH i drugih europskih država. Stigli su i brojni veleposlanici, kao i apostolski nuncij u RH Alessandro D’Errico. Kuvajtski emir uputio je svog posebnog izaslanika, kao i donaciju od 500.000 dolara za gradnju, a Vladu je zastupao Šime Jerčić, ravnatelj Vladina Ureda za odnose s vjerskim zajednicama. Ukupni trošak gradnje budućeg centra procijenjen je na 5,5 milijuna eura, a investitor je Islamska zajednica u Hrvatskoj. 

„Ne možete nigdje na zemaljskoj kugli naći ovakav zajednički život kao što smo to našli danas u Sisku. Danas organizator ovog skupa nije samo muftija, imam i medžlis već su danas ovdje gradonačelnica, župan i biskup dr. Vlado Košić i svi oni s nama, i mi s njima, svi zajedno svjedočimo visokim demokratskim vrijednostima Republike Hrvatske koja u punini svakom čovjeku, bez obzira na vjeru, omogućava da živi kao vjernik, u ovom slučaju kao Musliman.“ – istaknuo je u govoru Aziz ef.  Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj istaknuvši kako je među prvim većim donatorima i Sisačka biskupija kojoj je biskup Košić na čelu.

„To je poruka istoku i zapadu, da dođu svi ovdje, kako bi mogli vidjeti da ne smeta muftija biskupu, niti biskup smeta muftiji, već su oni ruku pod ruku, zajedno u dobrim i plementim dijelima.“ – dodao je efendija Hasanović.

Biskup Vlado Košić u svom je govoru naznačio zajedničke stvari katolika i muslimana poput štovanja Blažene Djevice Marije koju muslimani štuju kao majku Mariju, odnosno Merjem najcjenjeniju.

„Za vas hrvatske Muslimane sretna je okolnost da radovi počinju u jubileju 100. obljetnice pravnog priznanja Islama u hrvatskoj, no za katolike nisu sve sretne okolnosti. Prva je što se u većini muslimaskih zemalja na Bliskom istoku ubijaju i protjeruju i zadnji Kršćani, a druga je tužna činjenica za nas što se u susjednoj, nama dragoj, Bosni i Hercegovini podižu optužnice protiv Hrvata katolika, hapsi ih se i progoni tako da se i oni malobrojni koji su preostali tjeraju iz svog vjekovnog zavičaja. To rade i političari Srbi i političari Bošnjaci premda su upravo Hrvati prvi organizirano branili i obranili BiH od srpske agresije.“ – rekao je dr. Vlado košić istaknuvši i činjenicu da su za obranu Hrvatske svoje živote dali i brojni Muslimani.

Prvi put u Sisku bio je Husein ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je također pohvalio Sisak kao primjer suživota i suradnje.

„Ovaj čin je naša nada u viziju boljeg svijeta, onakvog kakav bi on mogao biti, ujedinjen u dobru i zajedništvu. To je svijet u kojem ima mjesta za sve, on može biti bogatiji jer je različit , a jedan. Nositi i živjeti svoju vjeru znači u isti mah i poštovati vjeru onog do sada.  Muslimani u ovoj zemlji trebaju prednjačiti u takvom manifestiranju svoje vjere svjesni njene suštine i položaja. Naša je obveza strpljivo graditi i čuvati prijateljstvo i povjerenje među nama. Hrvatska je zrelo društvo koje pokazuje otvorenost za druge. Ubjeđen sam da će njeni muslimanski stanovnici uzvratiti na najbolji način, iskazujući odanost prema ovoj zemlji i poštivanje i razumijevanje prema svim njenim građanima. - rekao je ef. Kavazović zahvalivši se lokalnoj vijesti na razumijevanju prema muslimanskim stanovnicima.

Budući Islamski kutlurni centar prostirat će se na 24.000 kvadratnih metara, a kada se završi bit će to treći islamski centar u Hrvatskoj, uz riječki i zagrebački, te četvrta džamija u RH, uz onu u Gunji.

-Izgradnja Islamskog kulturnog centra već je dugo vremena potreba velikog broja sisačkih Muslimana koji grad Sisak doživljavaju kao ugodno mjesto življenja. To će biti centar gdje će se u budućnosti stvarati nova prijateljstva, ali i širiti spoznaja o vrijednosti vjere i tradicije, a IKC će biti otvoren za sve plemenite i čestite ljude pozitivnih misli. Pored molitvenog prostora, IKC Sisak će ponuditi Omladinski klub, knjižnicu sa čitaonicom, kongresnu dvoranu, restoran i čajdžinicu te prostorije za različite tečajeve. Građani Siska i županije će imati privilegiju da u jednom objektu dožive, osjete i nauče sve što se tiče vjere, kulture i tradicije njihovih sugrađana – rekao je sisački imam Alem ef. Crnkić . Pokrovitelj i supokrovitelj svečanosti bili su Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija koji će i financijski poduprijeti gradnju.

„Sisak je tradicionalno multikulturalni grad koji će i dalje rasti na radu, znanju, dijalogu i zajedništvu, grad koji njeguje toleranciju i solidarnost te je sredina u kojoj se poštuju slobode, jednakost i ljudska i građanska prava. Sisak će i dalje biti grad složnog suživota i katolika i muslimana i pravoslavaca i onih koji ne vjeruju ili su neke druge vjere i to se promjeniti neće i ne smije“- rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

>>Obnovljena najstarija džamija u Hrvatskoj

Komentara 42

ML
mls21000
17:14 12.11.2016.

Muftija ne smeta biskupu ali zato u Sarajevu i u Istanbulu biskup smeta.

VI
viktortole30
17:54 12.11.2016.

Ovo samo u nas ima...

DU
Deleted user
18:21 12.11.2016.

Nekad ne tako davno bio bi za, danas sam apsolutno protiv. Nema tu suzivota, mi smo dva svijeta razlicita, na kraaju bude ili mi ili vi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije