Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banjolučki mediji objavili

Policija u Trebinju prijavila generala Gotovinu zbog navodnih ratnih zločina

Damir Krstičević i Ante Gotovina
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
12.04.2017.
u 16:15

Glasnogovornica policijske uprave u Trebinju potvrdila je kako je državnom tužiteljstvu podnesen izvještaj protiv osobe inicijala A.G. zbog sumnje da je počinila kazneno djelo ratnog zločina protiv civila odnosno zločina protiv čovječnosti.

Policija u Republici Srpskoj kazneno je prijavila hrvatskog generala Antu Gotovinu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine sumnjičeći ga za ratne zločine počinjene 1992. godine, prenijeli su danas banjolučki mediji.

Glasnogovornica policijske uprave u Trebinju Jovana Cvijetić potvrdila je kako je državnom tužiteljstvu podnesen izvještaj protiv osobe inicijala A.G. zbog sumnje da je počinila kazneno djelo ratnog zločina protiv civila odnosno zločina protiv čovječnosti. Glasnogovornica nije izrijekom potvrdila identitet prijavljene osobe, no agencija Srna tvrdi kako je riječ upravo o generalu Gotovini.

U trebinjskoj policiji terete ga da je kao zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kršio međunarodno humanitarno pravo i odredbe Ženevske konvencije tijekom oružanog sukoba u BiH na području općine Livno 1992. godine. I na mrežnim stranicama trebinjske policijske uprave objavljeno je kratko priopćenje takvog sadržaja. U Tužiteljstvu BiH u srijedu na ovu informaciju nisu imali poseban komentar.

"Ako stigne takva prijava vidjet ćemo o čemu se radi", kazao je Hini glasnogovornik državnog tužiteljstva Boris Grubešić. Iz Tužiteljstva BiH o "slučaju Gotovina" su se očitovali u kolovozu 2016. godine, kada su potvrdili da se protiv Gotovine ne vodi nikakva istraga niti je on osumnjičen za ratne zločine. Tada je u Tužiteljstvu postojao samo predmet, kojega je još 2006. otvorila policija Republike Srpske, kada je zbog navodnih ratnih zločina prijavljeno više hrvatskih časnika, među kojima i general Gotovina, no po toj prijavi Tužiteljstvo BiH nikada nije podnijelo zahtjev za istragom.

>>Goran Višnjić objavio mali isječak iz filma 'General'

>>Prve fotografije sa snimanja filma: Goran Višnjić kao Ante Gotovina

>>Višnjić: Htio bih da Gotovina nakon što pogleda film kaže 'Odlično je to napravio'

Komentara 66

ME
melinda
21:10 12.04.2017.

Pa Tudman nije ratovao u Bosni mi smo vodili odbrambeni rat ili mozda grijesim....

OM
omar
16:37 12.04.2017.

Sram vas može bit u Večernjem kaj uopće prenosite takve informacije. Vi stvarno radite na tome da vas čitaju samo manjine. Sramota!!!

DU
Deleted user
09:42 13.04.2017.

Pa bivsa braco, ne radi se to tako.. Vi ste vajni Europljani, kulturni, uznapredovali u svakom pogledu u odnosu na ostale balkandzije, zar ne? Pa kako onda Seselja nazivate ratnim zlocincem, a njega Hag osobodio? Sada pljujete po Srbima, opet, umesto da se zapitate kako sad pa to da je vas veliki vojskovodja na tapetu. Cak se i snima epski film o njemu! Jedva cekam da vidim to remek delo. Pitam se da li ce biti bolji od "Zoroa"?? Istini za volju, svaki normalan covek, (ne Hrvaty ili Srbin, vec normalan) kada bi procitao biografiju Gotovine, pre svega bi se stidao tog coveka. Ali, sve to pada u vodu jer Hrvati su uvek nevini, Srbi uvek krivi, vi ste se branili, ostali vas napadali, opet cete da pbijete sve Srbe ako zatreba.... i tako u nedogled?? Ah ta Europa.... blago vama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije