Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne amandmanu

Pokušaj HDZ-a da blokira Srbiju odbio suradnik Angele Merkel

German chancellor Angela Merkel (CDU) waves onstage at an election campaign event in East Frisian fisher village Neuharlingersiel, Germany, 19 July 2013. Former premier of Lower Saxony, David McAllister (CDU), stands next to her. The party leader visits d
Foto: Sebastian Kahnert/DPA/Pixsell
1/3
25.02.2015.
u 17:21

Simon Mordue:
 Takav uvjet Srbiji stvorio bi presedan koji bismo smatrali štetnim

Bliski stranački suradnik njemačke kancelarke koji, prema svjedočenju naših izvora, katkada zaključuje svoja uvjeravanja riječima "razgovarao sam o tome s gospođom Merkel i mislimo da to treba ovako napraviti", bio je ključna osoba u Europskom parlamentu zbog koje je neslavno propao prvi pokušaj hrvatskih zastupnika da blokiraju Srbiju na putu prema EU.

David McAllister, njemački europarlamentarac kojeg su europski mediji prije dvije godine opisivali i kao mogućeg odabranog nasljednika Angele Merkel na čelu stranke CDU, kao izvjestitelj EP-a za Srbiju odbio je prihvatiti amandman hrvatskih kolega iz HDZ-a i HSS-a koji bi u rezoluciju o Srbiji uvrstio poziv Europskoj komisiji da uvede novo mjerilo u pregovorima s Beogradom. Takvo mjerilo obvezivalo bi Srbiju da promijeni sporni zakon kojim si uzima za pravo da sudi hrvatskim državljanima za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj. Predlažući takav amandman, HSS-ova Marijana Petir objasnila je da time želi blokirati Srbiju na putu prema EU sve dok ne promijeni zakon po kojemu je već osuđen hrvatski branitelj Veljko Marić. HDZ-ovci su je podržali i to je postao njihov zajednički amandman, no McAllister ga je odbio podržati, nakon čega su se i drugi članovi Odbora za vanjsku politiku distancirali od te hrvatske ideje.

– Trudio sam se da izvješće o Srbiji bude što kraće i preciznije – rekao je jučer McAllister za Večernji list u Bruxellesu.

– Dobio sam 222 amandmana, od toga 25 dali su hrvatski kolege, i pokušao sam ih što više prihvatiti. O jednom pitanju o kojem govorite pronašli smo kompromis u našoj političkoj grupi pučana i želimo pozvati Komisiju da prouči i izjasni se je li taj srpski zakon usklađen s međunarodnim pravom ili nije – rekao je McAllister. Komisija bi mogla u budućnosti analizirati sporni srpski zakon, no Komisijin direktor za proširenje Simon Mordue preksinoć je praktički već dao tumačenje:

– Takav uvjet Srbiji, u situaciji kad ne postoji pravna stečevina EU o tom pitanju i kad niz država EU primjenjuje sličan zakon, stvorio bi presedan koji bismo smatrali štetnim. Komisija to ne podržava – rekao je Mordue, što je izazvalo bijesnu reakciju Andreja Plenkovića (HDZ), koji ga je optužio za nepoznavanje materije i "miješanje voća i povrća". Jozo Radoš (HNS) i Ivan Jakovčić (IDS) jučer su izjavili da im se čini da je HSS/HDZ-ov amandman bio "pretvrd".

– To je trebalo malo bolje i opreznije pripremiti. Bilo je vrlo oštro zahtijevati da se ne otvara 23. poglavlje sa Srbijom ako se ne promijeni taj srpski zakon – rekao je Radoš.

>> Premijer Milanović se sada zbog izbora okomio na Srbiju, kojoj je prije 'davao sve od sebe'

>> U EU nema potpore za hrvatsku ideju blokiranja Srbije zbog Marića. Plenković oštro reagirao

Komentara 144

3D
3d
17:42 25.02.2015.

Glavno da je za SDP i njegove satelite Srbija čista! E to je istina koja o njima puno govori.

DU
Deleted user
17:31 25.02.2015.

Njemačka uvijek i jedino vodi računa o izvoznim tržištima jer im je izvoz ind. robe žila kucavica nacionalne ekonomije i čuvar radnih mjesta. Legenda govori da su se u doba li-la oko raspada SFRJ, kad je slom visio u zraku (Bakerova izjava) - Nijemci na nagovor Genschera odlučili za Sloveniju i Hrvatsku jer su procijenili da im je ekonomska snaga (za apsorpciju budućeg njem. izvoza) jača od preostalih republika, Interesi su kraljevska disciplina u njem. politici. Da je ovo prošlo. Njemačka bi imala manje manevarskog prostora oko Srbije - koja pak danas važna kao esksponent ruskih interesa na Balkanu, čitaj plin & nafta. Kakva Hrvatska, nije njima bitno kako se postaviti gledajući hrv. interese nego svoje! Osim toga, Milanović par puta ponizio Njemačku, od slučaja Perković se tresla cijela njem. medijska arena...

BI
billynik
17:49 25.02.2015.

Bijedno piskaralo čemu se ti raduješ,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije