Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANKO GRČIĆ:

'Pojavili su se izvanredni troškovi, to će biti možda 500-600 milijuna kuna'

branko grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.09.2014.
u 13:57

Na pitanje smatra li nas Europska komisija zemljom nepogodnom za investicije Grčić je rekao da ne zna otkud takva informacija

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić komentirao je dolazak stručnjaka Europske komisije koji će nadgledati provođenje preporuka koje je Bruxelles dao Zagrebu.

- Imamo vrlo jasan plan fiskalne konsolidacije, imamo plan reformi. U ovom trenutku, ovaj tjedan počinje prvi uvid Europske komisije u ono što smo napravili u ovih nekoliko mjeseci. Imali smo svoje interne sastanke na kojima smo utvrdili da je većina aktivnosti koje su  s rokom završavale krajem rujna odrađena ili je pred završetkom – poručio je Grčić. Međutim, s druge strane problemi što se tiče fiskalne konsolidacije su, kaže, veći. Na prihodovnoj je strani manje novca nego su se nadali.

– Pojavili su se izvanredni troškovi, prije svega riječ je o sanaciji šteta od poplava. To će biti možda 500-600 milijuna kuna u rebalansu i to je to –zaključio je Grčić. Hoće li Europska komisija biti zadovoljna sa ovim dijelom odstupanja od same projekcije prihoda i rashoda proračuna vidjet će se, kaže Grčić, ovih dana te dodaje kako straha u ovom trenutku nema.

Na pitanje smatra li nas Europska komisija zemljom nepogodnom za investicije Grčić je rekao da ne zna otkud takva informacija. Dodao je da se gotovo svaki dan događa neka investicija, ali i priznao da je riječ o relativno manjim investicijama mnogih subjekata iz inozemstva, prvenstveno iz EU što pokazuje da se u Hrvatskoj može poslovati uspješno.

Osvrnuo se i na kritike da Vlada još nije podnijela zahtjev za financijsku potporu za gradnju jadransko-jonskog koridora i autoceste do Dubrovnika. Grčić kaže da je proces programiranja europske potpore tim projektima u tijeku i da će biti ubrzo dovršen.

Novac za to je osiguran. Dakle, sve ove projekte koje oporba pokušava dovesti u pitanja pa čak i oporba iz kraja u koje će 500 milijuna iz fondova otići za dva velika projekta - zračnu luku Dubrovnik i cestovno spajanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje. Dakle, 500 milijuna eura koje smo ispregovarali mi, ova Vlada, još uvijek dovodimo u pitanje. Ja to ne razumijem. Mjesto da jednom prijeđu preko tih političkih razlika i kažu svaka čast, hvala što ste bili uporni i što ste uspjeli unatoč često protivljenjima da tako veliki iznos novca ide u jednu relativno manju regiju i da ste uspjeli to izgurati – zaključio je Grčić.

Potpredsjednik Grčić upitan je i za stav Vlade vezan za sisačku rafineriju. Poručio je da je kompanijski interes i interes Vlade, države, društva i građana Siska u ovom slučaju vjerojatno suprotstavljen.

– Znači, sve govori da kompanija u svojim planovima ne vidi interes da ta rafinerija opstane. S druge strane mi kao Vlada željeli bi sačuvati ta radna mjesta, da rafinerija opstane - rekao je Grčić i dodao da prepustimo vremenu ispred nas da se vidi koje je najbolje rješenje.

Komentara 31

IV
ivanbradvic
14:29 22.09.2014.

Grčić je izgubljen u vremenu i prostoru... Žalosno što takav resor u vladi koji treba bit pokretać svega vodi tako nesposobna osoba...

AN
ANM
14:40 22.09.2014.

Najgore je to što ova vlada i sa predcednikom , namjerno uništava državu!

BL
Blekpanther
14:32 22.09.2014.

Mora da je tih 500-600 milijuna jos iz Franjina vremena! Boze komu poverismo da nam vodi drzavu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije