Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preuzimanje imovine

Podjela nekretnina bivše Jugoslavije: Evo gdje će sve Hrvatska dobiti zgrade!

veleposlanstvo
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
07.07.2016.
u 06:24

Nekretnine u jednakim dijelovima dijele Hrvatska i BiH, a primopredaja će se realizirati do 1. listopada

Najnoviji krug povrata diplomatskih i konzularnih predstavništava bivše Jugoslavije koji su podijeljeni državama sljednicama počinje danas. Hrvatska će tako preuzeti nekretnine u Tunisu, Keniji, Madagaskaru i Alžiru, koje su u jednakim dijelovima podijeljene između Hrvatske i BiH.

– O preuzimanju će se dogovoriti bilateralno. Dogovor će se postići prije primopredaje, koja će se realizirati najkasnije do 1. listopada. U stalnom smo kontaktu s predstavnicima BiH – kazali su iz MVEP-a. Uz te nekretnine, čeka se još prodaja predstavništava koja su bila prevelika za podjelu.

Najmanje 10 milijuna dolara – a iznos bi mogao biti i dvostruko veći – dobit će tako Hrvatska od prodaje zgrada veleposlanstava te rezidencija na prestižnoj adresi u New Yorku, za koju je bio zainteresiran i glumac Jack Nicholson, potom objektima u Tokiju, Bonnu i Bernu.

Vrijednost tih objekata procijenjena je na 42,7 milijuna dolara, od čega, po sukcesijskom ključu, Hrvatskoj pripada 23,5 posto, no treba napomenuti da je riječ o procjeni iz ugovora o pitanju sukcesije iz 2001., tako da se današnja cijena razlikuje.

>>Snizili procjene za svjetsko gospodarstvo; procjene za Hrvatsku podignute, u skladu s MMF-ovima

Komentara 27

DU
Deleted user
06:46 07.07.2016.

a jel netko pitao za najamninu za ovih 26 godina koristenja od strane srbije? ili i to je normalno da se ne pita i ne talasa kada su u pitanju nasi novci?

AV
AVIM
06:58 07.07.2016.

Ova Zemlja Hrvatska ima i previse objekata koji su napusteni i propadaju i na kraju ih kupuji Rusi,dolazi vrijeme kada ce Rusi zabraniti ljudima da pridu svom moru jer su sve pokupovali a ovi nasi ,,veliki Hrvati i politicari ,,sve im poklonili ili ,,prodali,,

Avatar Vrijeme
Vrijeme
07:01 07.07.2016.

Bravo, samo prodaj, to je najbolja reforma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije