Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruke Vladi

MMF požuruje mjere Vlade i traži porez na nekretnine

MMF
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
10.05.2016.
u 17:32

Među negativnim rizicima MMF spominje i političko stanje u zemlji, koje opisuju kao zahtjevno. Pozitivna je fiskalna konsolidacija u 2015.

Hrvatska Vlada mora voditi računa da svako smanjenje poreza, pa i najveće stope poreza od 40 posto na plaće, ruku pod ruku prate druge reforme koje će stvoriti fiskalni prostor za ta smanjenja, kazao je voditelj MMF-a za Hrvatsku Khaled Sakr nakon završetka redovitih godišnjih konzultacija.

MMF vjeruje da će stopa rasta hrvatske ekonomije u ovoj godini biti 1,9 posto, dok bi se u srednjem roku mogao stabilizirati oko dva posto. MMF požuruje Vladu da što prije razradi najavljene mjere i krene s provedbom strukturnih reformi kako bi osigurala pretpostavke za snažniji rast.

Visok javni dug i niska razina robnog izvoza dva su osnovna izvora ranjivosti za našu ekonomiju, a izvoz je moguće povećati samo tako što će se stvoriti bolja klima za ulaganja. MMF ističe da visoka stopa nezaposlenosti i niska stopa participacije radne snage naglašavaju potrebu za daljnjim reformama na tržištu rada i u sustavima naknada. Bilo bi važno smanjiti restriktivnost propisa o privremenom radu, isplati otpremnina te o zapošljavanju i smanjenju broja zaposlenika kako bi se potaknulo stvaranje radnih mjesta.

MMF daje podršku Vladi kod zdravstvene i mirovinske reforme, a spominju i bolje usmjeravanje naknada za nezaposlene i branitelje. Članovi misije snažno podržavaju plan da uvode suvremeni porez na nekretnine koji bi počivao na postojećem sustavu komunalnih naknada. Uspjeh uvođenja kasnijih faza zahtijevao bi provedbu potrebnih pripremnih radnji kao što je modernizacija zemljišnih knjiga i katastra. Važno je da sva porezna izuzeća budu iznimno ograničena kako bi se olakšalo uvođenje niske stope i ostvarivanje dostatnih prihoda. Među negativne rizike spominju i političko stanje u zemlji koje opisuju kao zahtjevno. Khaled Sakr naglasio je da je pozitivno iznenađen fiskalnom konsolidacijom u 2015.     

>>U deset godina u 'oaze' iz Hrvatske otišlo više od 9,7 milijardi kuna

>>MMF-ova procjena rasta BDP-a od 2 posto je potvrda za naš plan!

Komentara 10

Avatar juricamesko
juricamesko
21:02 10.05.2016.

eto prilike Milanoviću i Sdp koji su se uvijek pozivali na mišljenje MMF i Svjetske banke da iskažu svoje odlučno ne zdravstvenoj i ostalim reformama.

NE
Neo001
20:56 10.05.2016.

Kako se može požurivati, kada partija i njezini mediji te razni partijski priljepci, sindikati, razne udruge i agencije rade na tome da spriječe svaku reformu. Bez lustracije i hrvatskih medija nema nikakvih reformi, jer za tu borbu za opstanak trebamo snage i odvažnosti kao u domovinskom ratu, a pobjeda će se vidjeti tek nakon velikih napora i dugo vremena.

Avatar soliloquy
soliloquy
21:19 10.05.2016.

Naviknite se na presice MMF-a, puno cete ih jos slusati u godinama koje dolaze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije