Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz Like u svemir

Počinju mjerenja za koncesiju za svemirsku luku u Udbini

Slobodan Bosanac
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
03.09.2015.
u 13:05

Pripreme za švicarski projekt ulaze u završnu fazu

Projekt svemirske luke u Udbini u koji želi investirati Swiss Space Systems (S3) ušao je u završnu fazu. Kako doznaje Poslovni dnevnik, nakon što je Ministarstvo obrane formalno dalo zeleno svjetlo da se vojni aerodrom u Udbini prenamijeni u svemirsku luku, do kraja rujna u Liku bi trebao doći tim tvrtke S3 i obaviti mjerenja nužna da bi se mogao predati zahtjev za dobivanje koncesije.

Slobodan Danko Bosanac (na fotografiji), voditelj S3 Hrvatska i znanstveni savjetnik Instituta Ruđer Bošković, kaže da je plan bio da se to napravi već u srpnju.

– Zbog vrućina je odlučeno da se mjerenja, koja je prethodno odobrio MORH, pomaknu na rujan i sad je plan da tim od 15 ljudi obavi taj posao na terenu da bismo mogli imati točne specifikacije i zatražiti koncesiju nad aerodromom u Udbini – objašnjava Bosanac.

Dobije li koncesiju, S3 planira u Hrvatskoj sagraditi identičnu svemirsku luku kakvu već gradi u Švicarskoj. Vrijednost ulaganja procjenjuje se na 70 milijuna eura. U ožujku je tvrtka S3 Hrvatska objavila da već ima 237 prednarudžbi za male satelite i njihovo lansiranje u svemir iz Udbine.

>>Iz svemirske luke 
u Udbini do SAD-a za sat i 15 minuta

>>Prvi letovi iz Hrvatske u svemir već 2019. godine? MORH nije upoznat s projektom

Komentara 2

Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:03 03.09.2015.

Odlično, uz satelite možete i političare u svemir :-)

Avatar ARENA
ARENA
14:52 03.09.2015.

Garant će netko biti protiv!!! Sindikati, patrioti, kršćani, mali zeleni, .... 100% će netko biti protiv...ako nikako drugačije onda bar "u ime obitelji".:)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije