Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMENOVANJE

Po Tuđmanovu imenu trgovi, ulice, parkovi, šetališta, obale, prolazi, most

04.04.2002.
u 00:00

* Inicijative najvećim dijelom dolaze iz HDZ-a, dok su stranke vladajuće koalicije mahom na suprotnoj strani

Inicijative da hrvatski glavni grad napokon dobije trg ili ulicu što će nositi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana nanovo su aktualizirale pitanje kako je to riješeno u ostatku Hrvatske. Razlozi takvih inicijativa isključivo su politički, a najvećim dijelom dolaze iz HDZ-a, dok su stranke današnje vladajuće koalicije mahom na suprotnoj strani.

Recimo, Đakovo ima Trg Franje Tuđmana, a Beli Manastir i Valpovo ulicu. U Osijeku se o tome već godinu dana samo govori. U Vukovaru je ulica koja danas nosi ime po Franji Tuđmanu ime dobila na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća na dan predsjednikove smrti pa se tome nije nitko usprotivio. U Iloku je bilo sporenja jer je predloženo preimenovanje Vukovarske ulice, koja je dobila ime u spomen na žrtvu Vukovara, a prije toga nosila je ime po drugu Titu. U Vinkovcima je Trg Franje Tuđmana parkiralište ispred hotela i kompleks poslovnog objekta "Terme" uz obalu Bosuta.

U Brodsko-posavskoj županiji trgovima s imenom Franje Tuđmana zasad se diče samo Vrpolje i Okučani. Dio požeške Ulice Republike Hrvatske još je 17. prosinca 1999. godine preimenovan u Ulicu dr. Franje Tuđmana, a poslije je to učinio i Pakrac. U Virovitičko-podravskoj županiji Tuđman ima trgove u Novoj Bukovici i Čačincima.

U Zaboku postoji Prilaz dr. Franje Tuđmana, a u najvećoj općini Krapinsko-zagorske županije, Bedekovčini, ime po dr. Tuđmanu dobio je središnji park. U općini Lobor najprije je u Ulicu dr. Franje Tuđmana preimenovana Riječka ulica. No, kako je u međuvremenu sagrađena nova cesta, Riječkoj je ulici vraćeno staro ime, a nova cesta nazvana je po dr. Tuđmana.

U Sisku i svim gradskim i općinskim središtima u kojima je uvjerljivo pobijedio HDZ postoje trgovi ili ulice s Tuđmanovim imenom. Tuđman u Sisku "ima" park, u Petrinji trg, u Hrvatskoj Kostajnici šetalište, Novskoj trg, Jasenovcu ulicu, Glini trg, a slično je i u Hrvatskoj Dubici i još nekoliko mjesta. U moslavačkim gradovima i općinama Tuđman nema "svojih" trgova i ulica.

Po Tuđmanu je ime prva ponijela korenička osnovna škola, a zatim je ulicu dobio u Karlobagu. Trg je imao i u Donjem Lapcu, ali zatim ga je Milan Đukić preimenovao u Trg Nikole Tesle. U Gospiću je vlast polovicu Ulice dr. Ante Starčevića dodijelila Franji Tuđmanu.

U Karlovačkoj županiji od pet gradova i 16 općina samo četiri imaju Tuđmanov trg ili park. U Karlovcu je Perivoj slobode dobio ime Šetališe dr. Franje Tuđmana. U Slunju je nekadašnji park Narodnih heroja dobio Tuđmanovo ime. Isto je i u Ogulinu.

Jedan od najljepših splitskih trgova nosi ime dr. Franje Tuđmana. Riječ je o trgu sa zapadne strane Rive, omeđenom Crkvom svetog Frane i Prokurativama, na kojemu je poznata splitska fontana. U Kaštelima se glavna prometnica koja prolazi kroza svih sedam Kaštela od lipnja 2000. zove Cesta dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

Na zadarskom području Tuđmana nisu zaboravili Zadar, Benkovac, Posedarje, Škabrnja, Bibinje, Maslenica... U Sv. Filipu i Jakovu nedavno je razdrmano poprsje pokojnog predsjednika, a pretprošle godine u Zadru je dva puta razbijena ploča s imenom Ulice Franje Tuđmana.

U Šibensko-kninskoj županiji glavna ulica u Kistanjama zove se Ulica dr. Franje Tuđmana. U gradovma i bogatijim općinama ulice i trgovi s Tuđmanovim imenom su uglavnom na središnjim lokacijama - obala u Šibeniku, glavna ulica u Kninu, trg u Drnišu... U Vodicama, Skradinu, Pirovcu, Tisnom, Primoštenu... također postoje Tuđmanove ulice i obale.

U Dubrovačko-neretvanskoj župniji imenom dr. Franje Tuđmana nazvane su obale u Korčuli, Opuzenu, Pločama i u općini Orebić te trg u Metkoviću. U Dubrovniku toga još nema, ali tamošnji HDZ drži da bi se most preko Rijeke dubrovačke trebao nazvati Tuđmanovim imenom.

Pripremio Zvonimir Despot

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije