Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proračun 2015.

Plaće, zdravstvo i subvencije režu se za 6 milijardi kuna

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
02.10.2014.
u 20:01

Prihodi državnog proračuna podbacili su za 1,5 do dvije milijarde kuna, potvrdio je Branko Grčić

Prihodi državnog proračuna podbacili su za 1,5 do dvije milijarde kuna, potvrdio je danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić nakon što su se u Banskim dvorima sastali predstavnici svih ministarstava kako bi dogovorili rebalans proračuna.

Lalovac šalje “rezače”

– Sigurno ćemo pokriti sve ključne troškove, a to su prije svega plaće, mirovine i socijalna davanja – naglasio je Grčić. Rashode će rezati na subvencijama, kapitalnim ulaganjima i materijalnih rashodima. Dodao je kako se planirani rashod proračuna od 130,6 milijardi kuna može probiti samo za 500 do 600 milijuna, koliko iznose troškovi za pokrivanje šteta od poplave.

Ministar financija Boris Lalovac najavio je da će sutra početi pojedinačni pregovori sa svim ministarstvima. Za petnaestak dana Vlada bi u Sabor trebala poslati rebalans. Svojim kolegama Lalovac poslat će “rezače”, odnosno povjerenike koji će proći kroz sve rashodne stavke.

Iako se smjernice proračuna za 2015. godinu tek izrađuju, ministar financija je najavio da će biti manji od ovogodišnjeg. Tvrdi da će se Vlada držati dogovora s Europskom komisijom, koja očekuje da Hrvatska iduće godine sreže proračunski deficit na maksimalno 3,5 posto BDP-a. To znači da deficit u 2015. ne bi smio biti veći od 10 milijardi kuna. Problem je u tome što će prihodi iduće godine biti pod još većim pritiskom zbog smanjenja poreza na dohodak. S obzirom na to da će prihodi 2015. biti oko 115 milijardi kuna, rashodi će – ako se budemo držali dogovora s Europskom komisijom – iznositi 125 milijardi kuna, čak šest milijardi manje nego ove godine.

Lalovac kaže kako su četiri smjera za uštede u 2015. – plaće, subvencije, agencije i dio zdravstva. Tvrdi kako Hrvatskoj ne prijeti dolazak tutora iz EU jer se Vlada pridržava preporuka Europske komisije.

Četiri ključna smjera

– Mislim da neće biti potreban dolazak EK ako mi isporučimo kvalitetne dokumente, a danas smo se dogovorili da idemo u tom smjeru. U četiri ključna područja. To su plaće, subvencije, agencije i dio zdravstva. Ti dokumenti bit će isporučeni do kraja godine. Neće biti tutorstva, bit ćemo učinkovitiji i rezat ćemo neproduktivne troškove – rekao je ministar financija.

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić napominje kako je ideja da rebalans ovogodišnjeg i proračun za 2015. budu konzistentni.

– Vrlo je važno da se rashodi drže u onim okvirima koji su dogovoreni s partnerima iz Europske komisije – rekla je Vesna Pusić.

>>Grčić o rebalansu: Plaće, mirovine i socijalna davanja nećemo rezati

>>Imam dosta municije, ministri ne mogu reći da neće rezati

Komentara 50

Avatar trooso
trooso
20:55 02.10.2014.

e moji politikanti, možete vi rezat do sutra, srezali ste ono najvrijednije proizvodnju, bez nje nema viška vrijednosti, radnih mjesta, uplata za socijalno i mirovinsko, a bez viška vrijednosti nema ni novaca

DU
Deleted user
20:33 02.10.2014.

Evo mog prijedloga za smanjenje proracuna, zatvoriti cirka 100 agencija .

MI
miso
20:51 02.10.2014.

Još uvijek mi se čini najbolji prijedlog jednog građanina: Dajmo Hrvatsku u koncesiju Nijemcima na 1000 godina. Sve će biti riješeno za mjesec do najviše dva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije