Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Petrov: Ne odustajem od kuće, imam pravo na poticaj

Božo Petrov
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/7
17.12.2016.
u 09:20

Božo Petrov, predsjednik Sabora i Mosta, o spornim osobnim pitanjima i onima vezanima uz Most

Predsjednik Sabora Božo Petrov ovih se dana našao na udaru medija zbog subvencije za izgradnju obiteljske kuće koju mu je odobrila Agencija za promet nekretnina. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa upozorilo ga je da bi trebao obrazložiti to što je u zahtjevu za subvenciju naveo da će s njim u kući živjeti ukupno sedam članova obitelji, što uz njegovu obitelj uključuje i brata i šogoricu. Povjerenstvo je upozorilo da oni nikad nisu bili prijavljeni na istoj adresi kao i Petrov.

Kažete da ste u zahtjevu APN-u kao članove obitelji naveli i svojeg brata i šogoricu. Je li bilo planirano da i oni žive u istoj kući?

Takav je bio dugoročan plan, s obzirom na to da je moj brat naumio osnovati obitelj.

Na žalost, medijski pritisak bio je prevelik te su odustali od namjere da svoje stambeno pitanje riješe na način da živimo u istom objektu. Izvjesno je da bi u mojem kućanstvu stalno bili u fokusu javnosti, a to je prevelik teret za ljude koji nemaju nikakve veze s obnašanjem javnih dužnosti. Poštujem njihovu odluku jer sam svjestan da su im naslovnice i negativni komentari bili velik šok i definitivno bi to bio prekompliciran početak zajedničkog života.

Je li vaš brat namjeravao sufinancirati izgradnju kuće?

Da, imao je namjeru sufinancirati izgradnju, s obzirom na to da bi to bio i njegov dom. Sada će ipak tražiti alternativu i posvetiti se pronalasku druge opcije.

Budući da vam je brat odustao, hoćete li prilagoditi svoj zahtjev APN-u?

Naravno, jer ne mislim odustajati od gradnje doma za svoju obitelj iako brat neće živjeti s nama i slijedom toga potrebna je prilagodba zahtjeva APN-u. Budući da njegovo odustajanje mijenja i vremenski plan i iznos kredita, moram se konzultirati s nadležnim institucijama. Čim doznam točan iznos, o njemu ću obavijestiti medije jer i dalje namjeravam biti posve transparentan.

Kada očekujete da ćete se useliti u novu kuću?

Cilj je svakako završiti sve radove što prije, kako se ne bismo više opterećivali tom nekom neizvjesnošću. Ne bih htio unaprijed nagađati kada ćemo se useliti, ali nadam se da neće ponovno doći do bezrazložnih prepreka tome.

Most traži da se dužnosnici izuzmu iz rasta plaća na temelju porezne reforme, a vi se sada žalite da vam se ne dopušta da koristite ista prava kao drugi građani. U čemu je razlika?

Razlika je u tome što rast plaća u kontekstu zastupnika nije pravo, već svojevrsna privilegija kada uzmemo u obzir kako živi većina građana koja nas je izabrala.

Smatrate li da kao dužnosnik s relativno visokim primanjima imate moralno pravo koristiti poticaje koji su na raspolaganju “običnim građanima”?

Sredstva za poticaje već su isplanirana i dostupna. Nitko ne oduzima građanima da bi dao Boži Petrovu. Prema javno dostupnim informacijama, interes za njih bio je deficitaran. Zašto je tome tako, mogu samo nagađati, no volio bih kada bi građani bili bolje informirani o mogućnostima koje imaju kako bi lakše osigurali temeljne uvjete za život. Eto, možda i ova situacija potakne ljude da se angažiraju u tom pravcu.

Braneći ministra Orepića, zauzeli ste se za nov način izbora ustavnih sudaca. Jeste li o tome razgovarali s koalicijskim partnerom i drugim parlamentarnim strankama?

To je naša inicijativa, a naši suradnici i druge parlamentarne stranke imat će priliku svoju odluku donijeti u Saboru. Budući da je potrebna dvotrećinska većina da bi se regulirala ova materija, svakako ćemo informirati sve dionike o brojnim prednostima koje bi ove izmjene donijele, poglavito u vidu vraćanja povjerenja građana u sudove. Smatramo da bi javna najava kandidature nekoliko mjeseci prije izbora bila dobra dopuna sigurnosnoj provjeri, kako bi svi kandidati bili podvrgnuti ispitu struke, javnosti i medija.

Time bi se na vrijeme doznale eventualne zapreke časnom obavljanju dužnosti ustavnog suca. Osim toga zalagat ćemo da se aktivni političari ne biraju za ustavne suce. Kriterij izvrsnosti svakako bi bio najvažniji uvjet za kandidate, a osim toga zalagat ćemo se da se aktivni političari ne biraju za ustavne suce. Kad bi došlo do povrede Ustava, mogli bismo primjenjivati postupak razrješenja dvotrećinskom većinom.

Bi li takva izmjena zakona dovela do razrješenja sadašnjeg i imenovanja novog saziva Ustavnog suda?

Kada bi se postigao konsenzus oko izmjene, ne bi došlo do razrješenja saziva Ustavnog suda, već bi se pri prvom idućem izboru sudaca Ustavnog suda primjenjivala nova pravila. To će se vjerojatno dogoditi iduće godine i tada bismo trebali dobiti kvalitetniji sastav zbog kojeg ćemo svi kao građani mirnije spavati. Nikako nemamo namjeru vršiti pritisak na sudbenu vlast. Inzistiranje na stručnosti i transparentnosti nije pritisak, upravo suprotno.

Kada se uspostave kriteriji, bit će teže vršiti pritisak na ustavne suce. Često se Mostu spočitavaju neke nečasne i mutne namjere. Tako smo, primjerice, inzistirali na reviziji poslovanja HNB-a, pa su nas zbog toga optuživali da želimo voditi monetarnu politiku. Mi smo samo željeli reviziju potrošnje HNB-a kao institucije.

Most inzistira da optičku telekomunikacijsku mrežu gradi država, umjesto da se dogradi postojeća u vlasništvu HT-a i tvrdite da je to u nacionalnom interesu. Pod kojim bi okolnostima i na koji način HT-ovo vlasništvo nad mrežom moglo ugroziti nacionalne interese?

U današnje doba brzo i sigurno pristupanje internetu jednostavno mora biti omogućeno svima. Budući da je i poslovanje i obrazovanje, a sve češće i komunikacija s tijelima gradova i države vezano uz upotrebu interneta, nedopustivo je da privatna tvrtka ima monopol nad optičkom telekomunikacijskom mrežom i da odlučuje tko može dobiti uslugu na temelju isplativosti.

Nama je jednako važno da internet koristi srednjoškolac u Lici da bi uspio napraviti projekt kojim će mu se otvoriti vrata obrazovne ustanove kojoj aspirira i da ga koristi poduzetnik u središtu Zagreba da bi ostvario profit na temelju kojeg će jednog dana moći zaposliti možda baš tog srednjoškolca. Čak ni rubni dijelovi Zagreba sada nemaju pristup optičkoj mreži, jer HT u tome ne vidi interes. U moderno je vrijeme sve povezano i suludo je da brzina nekima jedva prelazi 2-4 Mbps u 2016. godini.

Zamislite da netko privatizira pruge ili autoceste – smatrate li da bi tada bio ugrožen nacionalni interes? Danas je internet za mnoge stvari čak i važniji od prometnica. U današnje doba brzo i sigurno pristupanje internetu jednostavno mora biti omogućeno svima.

Imate li u tome podršku HDZ-a?

Vjerujem da će i naši partneri iz HDZ-a podržati ovaj korak, ako žele na najbolji način podržati rast gospodarstva i podići ljestvicu obrazovanosti u Hrvatskoj. Siguran sam da premijer Plenković shvaća da se moramo ugledati na ostale europske države po pitanju primjene novih tehnologija, a bojim se da sada jako kasnimo u osiguravanju osnovnih tehničkih uvjeta za to.     

>> Nakon devet godina hrvatski kreditni rejting bilježi pozitivni pomak!

Komentara 61

DU
Deleted user
10:22 17.12.2016.

MOST su podvala, i to u Hrvatskoj do sada najveća!Nikad se nitko nije tako busao u prsa da je moralna vertikala i tak brzo preko noći pogazio što je obećao kao što su to učinili MOSTovci.Jedino u čemu su doljedni od kada su na političkoj sceni jest širenje provincijalnog duha.Prvi ljudi MOSTa shvatili su vlast kao prćiju.Hrvatsku ucjenjuje više od godinu dana prodajući demagošku maglu o pravdi, jednakosti, poštenju, brizi za obespravljenene i siromašne.MOSTovci najviše obmanjuju kad se hvataju za moral koji su definirali „Moral to smo Mi!Sve što mi radimo kad je i amoralno moralno je.Gramzivi su kao i sve ostale političke stranke s tim da su HDZovci, SDPovci i HNS daleko skromniji u isticanju svojih „moralnih osobina“. MOST koji verbalno osuđuje političku korupciju sam projektira političke korupcije kakvima je HDZ bio sklon u vrijeme Tuđmana i Sanadera, tipa uhljebljenje Božina kuma u Hrvatskim vodama ili Grmojina bratića. Taj lažni očenaško Petrov je zatražio kredit za gradnju kuće a da bi dobio najviši iznos od 900 tis. kuna prijavio je u zajedničko kućanstvo brata i bratovu djevojku mada oni ne žive s obitelji Bože. Treba dati ostavku a ne što on radi glumi žrtvu, izmotavat će se on još dugo...

KA
kajbum
09:30 17.12.2016.

Isti si bozo ko I svi drugi.

Avatar sv.ilija
sv.ilija
09:35 17.12.2016.

Prije nego što si došao na vlast takve si prozivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije