Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mađarski ministar

Péter Szijjártó: Postoji veza između posjete vaše predsjednice i odluke da vratimo vlak

Szijjarto
Reuters/PIXSELL
08.10.2015.
u 20:51

Mi se nikad ne miješamo u izbore u drugim zemljama. Možete biti sigurni da ćemo poštovati odluku hrvatskih građana, kazao je Szijjártó

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó odgovarao je na naša pitanja u Luxembourgu, u pauzi konferencije ministara unutarnjih i vanjskih poslova država EU i država na istočnomediteranskoj i balkanskoj migrantskoj ruti. 

• Hoće li se nakon večerašnje konferencije poboljšati suradnja Hrvatske i Mađarske u upravljanju ovom izbjegličkom krizom?

- Bilo bi to u obostranom interesu. Ne mislim da je normalna situacija da dvije susjedne zemlje imaju ovakve odnose. Naravno, vaš premijer je puno kritizirao Mađarsku, iako mislimo da je to dio izborne kampanje. Zapravo ne želimo biti dio vaše izborne kampanje. Vaš premijer nas ne mora ni u što uvjeriti jer nećemo glasati na vašim izborima. Nadam se da će se nakon vaših izbora situacija smiriti i da će vaš premijer staviti veći naglasak na druga unutarnja pitanja, ako i dalje bude premijer, a ne na kritiziranju susjeda.

• Mnogi u Hrvatskoj iščitavaju iz takvih izjava želju mađarske vlade da zapravo dođe do promjene vlade u Hrvatskoj. 

- Ne, mi se nikad ne miješamo u izbore u drugim zemljama. Možete biti sigurni da ćemo poštovati odluku hrvatskih građana. 

• Danas je Mađarska vratila zaplijenjeni vlak u Hrvatsku. Kako to da ste danas to učinili? Je li to povezano s posjetom hrvatske predsjednice Budimpešti?

- Naravno, postoji veza između posjete vaše predsjednice i odluke da vratimo vlak.

• Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker danas je ponovo kritizirao mađarsku ogradu i izjavio da Europi nisu potrebni novi zidovi, posebno ne među državama članicama EU. Planira li Mađarska dovršiti zid prema Hrvatskoj?

- Europsko vijeće jasno je reklo da sve zemlje članice, uključujući i Mađarsku, moraju ispunjavati propise EU, među njima i schengenske propise. A oni jasno kažu da je naša odgovornost da se pobrinemo da se granicu može prijeći samo na graničnim prijelazima tijekom radnog vremena. I Europsko vijeće reklo je da se moramo toga držati. Zaista se osjećam posramljeno kad dobivamo kritike od institucija EU zbog ograde jer nekoliko ministara vanjskih poslova sam upitao trebamo li ispunjavati propise EU, i svi su mi odgovarali s "da, morate". Zatim sam upitao predlažete li nam neko drugo rješenje, oni su odgovarali "ne". Mislim da moramo prestati s licemjernim ponašanjem u kojem s jedne strane tražimo od zemalja članica da primjenjuju propise EU, a s druge strane kritiziramo ih zbog toga što to rade. Čuli smo puno kritika od vašeg premijera da ne tretiramo migrante kako treba, ali hrvatski sustav se urušio u jednom danu. I hrvatske vlasti ne rade ništa drugo nego isporučuju migrante s hrvatsko-srpske granice na hrvatsko-mađarsku granicu. S teretom 6 do 8 tisuća migranata dnevno, to je nešto što će postati nepodnošljivo nakon određenog vremena.  

• Je li bilo potrebno da pozivate policijske, čak i vojne snage iz zemalja tzv. Višegradske skupine da vam pomognu čuvati granicu s Hrvatskom?

- Da, jer imamo vrlo dugačku granicu, a hrvatske vlasti ne čine ništa da zaustave priljev iz Hrvatske u Mađarsku. Imamo 5-6 tisuća ljudi svaki dan. Moramo se pridržavati propisa EU, tako da nam je potrebna pomoć. To je vrlo dobar primjer koji Europa treba slijediti. Ako su zemlje Višegradske skupine u stanju udružiti napore kako bi zaštitili granicu, Europa bi, ne samo 4 zemlje nego 28 zemalja, trebala biti u stanju udružiti snage na granici Grčke. I ako smo u stanju štititi vanjsku granicu u Grčkoj, onda možemo znatno smanjiti pritisak migranata na Europu kroz balkansku rutu. A ako je pritisak migranata manji, nadam se da neće biti tako napetih odnosa između naših zemalja. Koje su, želim još jednom naglasiti, zemlje partneri. 

>> Mađarska potvrdila da su povrat vlaka dogovorili Orban i Grabar-Kitarović. Pusić: Mađari su zaslužni za to

Komentara 97

Avatar Debeli14
Debeli14
20:59 08.10.2015.

Nadajmo se da će domoljubna koalicija uspjeti popraviti odnose sa prijateljskim zemljama srednje Europe. Šteta koju su kukurikavci zoka, ranko, milanka, rajko i bratija počinili nemjerljiva je.

Avatar Purger1968
Purger1968
21:04 08.10.2015.

Ono što je meni zanimljivo je da cijeli svijet funkcionira pristojno, pa i kad si podmeću. Uvijek se zadrži neka razina uljudnosti. Samo naš premijer dezerter razgovara k'o kočijaš... Ne znam da li to ima veze s njegovim kompleksima, da li vulgarnošću pokušava nešto kompenzirati ili šta?! Dok je onaj jovanović lajao kao luđak još sam mogao razumjeti, ipak je on bio ministar obrazovanja (SIC!), ali da premijer ne može zadražti minimum pristojnosti. Usporedite sa Milanovićev izričaj (ulični) i ovog diplomata... Pa stvarno je lud narod koji takvog tipa stavi na mjesto predsjednika vlade.

RA
rakikaki
20:58 08.10.2015.

Mogu crveni kmeri obmanjivati koliko hoce, nece im pomoci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije