navigacija Hrvatska 117
NOVE TEME NA POLITIČKOJ SCENI

Pernar će natjerati Vladu da bolje objasni koristi od EU

Sabor je postao mjesto gdje će se debatirati i o sastancima Europskog vijeća, ali čuti i krajnje euroskeptični pogledi

Foto: Pixsell

Više nego ikad dosad rasprave o EU postaju sastavni dio unutarnjopolitičkih debata u Hrvatskoj nakon što je prošli tjedan postalo jasno da će se u Saboru redovito raspravljati i o sastancima Europskog vijeća.

Već na početku rada novog saziva Sabora iskristalizirala se situacija u kojoj se može očekivati da će se čuti i krajnji pro-EU stavovi, za koje se zalažu novi premijer Plenković i njegovi ministri, ali i radikalni anti-EU stavovi, koje zastupa novi i najaktivniji zastupnik Ivan Pernar iz Živog zida.

Između tih dviju krajnosti, tu je još i Most, koji zahtjevom za proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa na Jadranu želi graditi svoju politiku na ispravljanju jedne od percipiranih nepravda koje su EU i druge zemlje članice učinile Hrvatskoj tijekom pregovora.

Sve to ima potencijal stvoriti raspravu u kojoj će se odgovoriti i na pitanje koje je mnogim građanima još nedovoljno obrazloženo ili im na njega nije odgovoreno: što točno Hrvatska ima od članstva u euroatlantskim integracijama?  

– Ulaskom u EU ne da nismo dobili novo tržište, nego smo izgubili i naše vlastito – smatra Pernar, a o NATO-u kaže da Hrvatska u tom savezu nije članica koja odlučuje, već smo “sluga koji sluša i radi ono što mu se kaže”.

Povjesničar Ivo Banac kaže da je svaka rasprava vezana uz EU i NATO dobrodošla.

– Kod Pernara je najgore to da on ne shvaća ni EU ni strateški trenutak u Europi i na Balkanu. On nas zapravo želi razoružati pred Rusima. Važno je imati na umu da mi razgovaramo o našim percepcijama u EU kao tvorci politike u EU. Siguran sam da će Plenković i drugi naći način da tu raspravu postave uvjerljivo i narodu pristupačno – kaže Banac.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je načelno dobro sve što propituje relevantne političke događaje.

– Istina je da se o temama vezanim uz EU uglavnom nije govorilo suvislo, nego je govor o Bruxellesu bio na razini govora o Moskvi do 1945. Čini mi se da i Plenković i Stier shvaćaju da je potrebno izboriti se za bolju legitimaciju EU, makar i naknadno. A oni koji to napadaju s pozicije teorije zavjere shvaćaju da je to tema koja im može donijeti popularnost – dodaje Puhovski. 

Kad je riječ o koristi koju Hrvatska ima od članstva u EU, najčešće se spominju strateško pozicioniranje u klub razvijene Europe umjesto na manje razvijen i manje stabilan Balkan te financijska korist Hrvatske kao neto primateljice novca iz proračuna EU. Banac spominje još nešto:

– Istina je da ima puno birokratskih problema vezanih uz EU, ali treba razbiti i stereotip i reći da tako postavljen sustav EU sprečava širenje nekih naših rak-rana, primjerice korupcije. Jer, ne možete se balkanskom korupcijom javljati na natječaje u EU.

>> Sinčić: Spreman sam otići iz
 Sabora na roditeljski dopust

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (23 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

101
Registracija
 • abbott

  31.10.2016 u 23:16h

  Pernaru smeta sto je HR u EU i NATO-u a Srbija nije.... Pernar, ciji si ti igrac, tko te placa da pljujes po Hrvatskoj ??
  51 65% 27
 • robert.b.40 robert.b.40

  31.10.2016 u 21:56h

  ovaj perner je u pogresnom parlamentu on bi trebo ,bit u beogradu a ne u zagrebu.tamo ga puno hvale,posaljite ga tamo
  51 60% 34
 • atilla sb 1986 atilla sb 1986

  31.10.2016 u 21:19h

  tomislave,i "ceo" vecernji list...hebo vas pernar više
  41 71% 17
 • suton9 suton9

  01.11.2016 u 21:01h

  Opet članak o Pernaru, kada ste već u VL pali na tu razinu komunikacije i izvještavanja, a kako je Pernar već sa 16 god. izgubio nevinost, nameće se pitanje, tko mu je oduzeo nevinost? a vama bih poručio da kao novinari pokušate to saznati, te da zbog malodobnosti dotičnoga, potaknete pokretanje odgovornosti nama nepoznatoga počinitelja.
  1 50% 1
 • TWITOIST TWITOIST

  01.11.2016 u 19:37h

  Cudi me da Pernaru nije poznato da su u Avganistan prvo usli Rusi i bili 10 godina a on uporno spominje USA .
  1 50% 1
 • CrniP CrniP

  01.11.2016 u 17:45h

  "Car je gol!" - Svaka cast Pernaru na izrecenome, a o cemu suti cijeli politicki establishment, a koji nas je uvalio u NATO: Pusic, Josipovic, KGK, Banac, Zuzul, Plenkovic...
  1 33% 2
Pregledaj sve komentare