Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'provjera lojalnosti'

Peradarska tvrtka podvrgava radnike detektoru laži

Poligraf
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
18.04.2015.
u 16:07

Andrej Alilović, izvršni direktor tvrtke Valipile, kaže da je riječ o provjeri lojalnosti tvrtki i savjesnom raspolaganju imovinom

Sesvetska tvrtka Valipile upotrijebila je poligraf kako bi ispitala lojalnost zaposlenika. Sindikalisti ih optužuju za mobbing. Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije oštro je osudio vodeće ljude tvrtke Valipile koja u Svetom Petru u Šumi kod Pazina upravlja nekadašnjim Purisovim proizvodnim pogonom.

Najavljuju da će postupak prijaviti mjerodavnim institucijama. “To je samo posljedica, a uzrok su ministar rada Mirando Mrsić i Vlada te novi Zakon o radu gdje su radnici stavljeni u položaj kao i bilo koji stroj, tako da s njima poslodavac može raditi što ga je volja”, kaže predsjednik sindikata u Puli Bruno Bulić.

Andrej Alilović, izvršni direktor tvrtke Valipile, kaže da je riječ o provjeri lojalnosti tvrtki i savjesnom raspolaganju imovinom.

– Nikad nitko nije dobio bilo kakvu kaznu jer nije pristao na poligraf, to je posve dobrovoljna metoda koju Valipile provodi već sedam godina. Niti smo ikad ranije imali pritužbe na metodu. Svjesni smo kako ona može izazvati nelagodu i da nije svima simpatična. No, ta se metoda u razvijenom svijetu provodi godinama, samo u Hrvatskoj koristilo ju je dosad preko 100 tvrtki kod stručnjaka koje mi angažiramo i ona pokazuje poslovnu opravdanost – kaže Andrej Alilović i dodaje:

– Nadalje, jutros sam razgovarao s desetak ljudi iz Purisa, neki su i članovi sindikata. Svi oni su mi potvrdili kako nisu potpisali nikakvo pismo sindikatu kojim se žale na loše uvjete rada u Purisu, očito netko iz sindikata manipulira ljudima. Ali ja ne želim spekulirati tko i za koju svrhu. Mogu im samo poručiti kako je Valipile očuvalo proizvodnju u Purisu u stečaju. Obećali smo preuzeti 110 ljudi, a sad ih već imamo 140 i još zapošljavamo. Ulažemo 6 milijuna kuna u pogone i proizvodnja nam raste.  Vjerujem kako rezultati dovoljno govore za nas.

>> Nije bilo mobbinga I. Milas Klarić na Pravu

>> Mobing često ne provode šefovi, već kolege na istim pozicijama'

Komentara 25

Avatar Jasebojim
Jasebojim
17:29 18.04.2015.

Sramoto kako ti je ime?VALIPILE.

PS
psycho69
16:37 18.04.2015.

ako sud odbaci tuzbu radnika i presudi u korist poslodavca to ce biti najbolja vijest odavno..zato sto cemo odmah uvesti tu praksu u drzavne institucije pa da vidimo ko su najveci lopovi a tko su normalni ljudi..

ZA
zambezi
17:31 18.04.2015.

Veču idiotariju nisam čuo! Lojalnost provjerit detektorom laži?!Kj mozda piceke vriti krijumčare? Dajte radnicima plaću 10000 kn,pa ces vidjet lojalnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije