Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuna u Italiji

Dobio medalju kao žrtva Titovih partizana, a bio je fašist

talijan
Foto: Secoloditalia.it
19.03.2015.
u 18:15

To je za svaku osudu. Nije prvi put da fašisti svoje zločine pripisuju partizanima, kaže Tomislav Ravnić, šef istarskog SAB-a

Paride Mori iz Parme bio je časnikom u vojsci tzv. Talijanske socijalne republike (Repubblica Sociale Italiana – RSI), koju je na sjeveru Italije osnovao nakon kapitulacije Kraljevine Italije, 8. rujna 1943., fašistički čelnik Benito Mussolini uz pomoć Hitlera, te je ubijen 18. veljače 1944. na granici sa Slovenijom. Njegov sin Renato (82), koji živi u Milanu, predstavio je svoga oca, koji je osnovao odred i nazvao ga "Benito Mussolini“, kao žrtvu Titovih partizana i zatražio i dobio medalju za svog oca fašistu.

– Moj otac je ubijen u zasjedi koju su mu postavili Titovi partizani, protiv kojih se mjesecima borio – kazao je Renato. Sada, kada je na vidjelo izašlo da je Paride Mori bio fašist i repubblichino, kako Talijani kažu za one koji su se borili u redovima Mussolinijeve republike, zvane i Repubblica di Salò, jer je osnovana u mjestu Salò na sjeveru Italije poslije talijanske kapitulacije, Renato kaže kako njegov otac nije bio delinkvent, već idealist. Italija mu je bila prije svega.

Gotovo 70 godina poslije smrti, 10. veljače ove godine, na Dan sjećanja (tako se naziva taj dan premda se odnosi na sjećanje na žrtve fojbi i eksodus Talijana iz Dalmacije i Istre), Parideu Moriju biva dodijeljena medalja kao "priznanje žrtvovanju za domovinu", kako stoji u obrazloženju. Ta priznanja su uvedena upravo na osnovu zakona iz 2004. godine kojim je uveden Dan sjećanja. Za dobivanje medalja osnovana je posebna komisija od 10 članova, koja ocjenjuje prijedloge koje joj upućuju članovi obitelji žrtava ili udruge. Ako komisija odobri dodjelu medalje, vlada, u ovom slučaju lijevog centra premijera Mattea Renzija, premda s tim procedurama premijer nije ni upoznat, već sve vodi njegov podtajnik, u ovom slučaju Graziano Delrio, dodjeljuje počast.

Udruga talijanskih partizana (ANPI) je prosvjedovala, kako sada na web-stranici piše Corriere della Sera, a zastupnik lijeve oporbene stranke Ljevica i sloboda (SEL), Giovanni Paglia traži oduzimanje medalje dodijeljene "repubblichinu koji se borio uz naciste u bataljunu Mussolini i ubili su ga partizani u borbi“. Dakle ne samo što nije bilo zasjede, već je ubijen za vrijeme bitke, drži Paglia, a čini se da ga nisu ni ubili Titovi partizani, već talijanski pokret otpora.

Paglia traži da se vlada ispriča, da raspusti komisiju i povuče dano odlikovanje. Predsjednik Udruge talijanskih partizana Carlo Smuraglia traži raščišćavanje slučaja i prije svega odgovor komisije na pitanje na osnovu kojih dokumenata je odlučila dati spomen-medalju "jednom fašistu republike iz mjesta Salò“.

Delrio je, preko Twittera, izjavio kako će medalja biti povučena ako je komisija pogriješila. Ta najava "iznenadila“ je Renata Morija, sina fašističkog borca.

– Kada sam dobio poziv (da preuzme medalju, pr.a.) iz palače Chigi (sjedište vlade) pomislio sam kako je konačno dana pravda osobi koja je izgubila život braneći domovinu. Moj je otac zasigurno bio fašist, ali to ne znači da je bio delinkvent. Izvršio je svoju obvezu. Moj otac, koji je bio u službi na granici Furlanije i Julijske krajine, odlučio je ići naprijed, s još 400 suboraca, u borbi protiv Tita i za domovinu – kaže sada Renato Mori, koji je imao devet godina kada mu je otac pisao s ratišta. U pismima je isticao kako služi domovini i kako treba ljubiti Italiju. Renato Mori, koji je kao povjesničar izučavao ondašnje događaje, kaže i kako je netko iz redova vojske RSI slao partizanima, pa i Titovim, detalje o kretanju i tako im je postavljena zasjeda.

– Moj otac se borio protiv Titovih partizana koji su napredovali. Branio je talijansku granicu – kaže Mori, koji je svojedobno tražio i da se jedna ulica u mjestu Traversetolo, pokraj Parme, gdje je rođen ubijeni fašist, nazove imenom njegova oca, ali je načelnik to odbio pošto je 2002. godine doznao da je Paride Mori bio časnik vojske Mussolinijeve republike.

Kako je uopće komisija mogla prihvatiti zahtjev za dodjelu medalje fašisti Parideu Moriju?

Prema zakonu usvojenom 2004. godine, kada je uveden Dan sjećanja, za dodjelu odličja žrtva je trebala biti ubijena "na istočnoj granici između 8. rujna 1943. i 10. veljače 1947.“ i to ubojstvo treba biti „vezano s bacanjem u fojbe“. Žrtva je trebala biti „mučena, streljana, udavljena u vodi, masakrirana...“, stoji u zakonu za dodjelu odličja, a Mori drži kako je sve to prošao i njegov otac Paride. No, Renato Mori je od 2002. znao, jer mu je to javljeno iz sjedišta talijanske vojske, kako se posmrtni ostaci njegova oca, tada više od 25 godina, nalaze u vojnoj grobnici u Bariju. Dakle i nakon što je već više od 10 godina znao kako posmrtni ostaci njegova oca nisu u fojbama ili negdje na granici sa Slovenijom, Renato Mori je zatražio dodjelu medalje u spomen ocu fašisti.

No, kako su tu molbu "popili“ članovi komisije za dodjelu medalje kada su i u rodnom mjestu Paridea Morija znali tko je bio i na čijoj se strani borio. Jer, današnja Italija nije sljednica i ne priznaje Mussolinijevu republiku koju je osnovao Duce nakon što je bio izbačen s premijerskog mjesta u Rimu i uhićen i nakon što je Kraljevina Italija 8. rujna 1943. potpisala primirje (u nas se govori o kapitulaciji, ali službeni izraz je primirje) s anglo-američkim snagama. Kako jedan časnik nepriznate vojske može biti odlikovan? Zasigurno će odličje biti povučeno, ali nije trebalo biti ni dodijeljeno.

>> 'Tito i Tuđman najbolje su što je Hrvatska u tim razdobljima povijesti imala'

Komentara 11

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:00 19.03.2015.

Koji talijani? Fasisti i okupatori hrvatske zemlje koju je Tito oslobodio.

LA
Lavica7
19:33 19.03.2015.

Sva sreca sto se Talijani bune, jer ovi nasi bi svim fasistima Dali medalje.

DU
Deleted user
19:55 19.03.2015.

E a koliko ih jos ima sto nose ovakve medalje........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije