Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svi sukobi m. holy

Pamtit će je po svađi s Čačićem 
i brojnim gafovima

'03.05.2012., Zagreb - U Banski dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH. Mirela Holy i Radimir Cacic.  Photo: Patrik Macek/Pixsell'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/7
Autor
Marko Biočina
07.06.2012.
u 21:33

U javnosti stekla imidž konfliktne osobe sklone osebujnom stilu odijevanja, glave ju je koštala "briga" za zbrinjavanje prijatelja

Mirela Holy u koalicijsku je Vladu stigla s imidžem angažirane političarke sa znanjem o resoru koji joj je povjeren. Ipak, njezin petomjesečni mandat gotovo će isključivo ostati upamćen po spornim odlukama, verbalnim gafovima te sukobima s prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem.

Protiv lobija HNS-a

A ti sukobi počeli su već na 7. sjednici Vlade kad je Holy prigovorila Čačićevu prijedlogu Zakona o osnivanju Agencije za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija tvrdeći kako bi se ovlasti te agencije preklapale s ovlastima Hrvatske energetske regulatorne agencije. Milanović je ministrici tada oštro prigovorio, no zakon je, na Čačićevo protivljenje, ipak povukao iz procedure. Bio je to prvi javni sukob ministara nove Vlade, a nastavio se nekoliko dana poslije kad je Holy na jednom od Vladinih koordinacijskih sastanaka dovela u pitanje ekonomsku opravdanost gradnje hidroelektrane Ombla. Čačić je odgovorio: "Ministrice Holy, ne zamarajte svoju glavicu ekonomskim temama jer se ima tko brinuti o tome".

Iako su oboje sukob demantirali, odnosi između Čačića i Holy bili su trajno napeti, a ministrica i suradnici nisu krili da većinu HEP-ovih najavljenih projekata gradnje novih elektrana smatraju ekološki i ekonomski upitnima. Čačić i HNS-ovi kadrovi u HEP-u i Energetskom centru to su smatrali provokacijom i namjernom sabotažom svojih projekata, ali i nagađali kako Holy zapravo provodi plan SDP-a da se ruši HNS-ov rejting. Je li tome bilo tako i je li se takvim ponašanjem ministrica zamjerila moćnom energetskom lobiju, može se tek nagađati, jednako kao i o spekulacijama da je njezin pad posljedica pritiska prerađivača ambalažnog otpada i sekundarnih sirovina koji bi bio oštećen najavljenim zakonskim izmjenama koje je najavila. Doduše, ministrica je policiji prijavila da prima prijetnje smrću, no istraga zasad nije donijela rezultate. Holy je tvrdila da se radi o pritiscima interesnih skupina čija će prava biti smanjena novim Zakonom o otpadu. Takvih pritisaka vjerojatno je bilo, no pad Mirele Holy ipak je ponajprije posljedica njezinih vlastitih poteza.

Prije pisma Reneu Valčiću, u središtu zanimanja bila je nakon što je imenovala Sanju Kalamburu na poziciju predsjednice Upravnog vijeća Fonda za zaštitu okoliša usprkos činjenici da je protiv Kalambure podignuta optužnica za financijske malverzacije kad je bila zamjenica također optuženog bivšeg šefa Fonda Vinka Mladinea.

Pomoć prijateljicama

Da stvar bude gora, Holy je odluku da imenuje Kalamburu pravdala navodnim povjerljivim informacijama da će optužnica protiv nje biti odbačena – što je okarakterizirano kao pritisak na pravosuđe. Ipak, Kalamburi se danas sudi, imenovanje je poništeno, ministrica je prošla sa strogom opomenom premijera da će "snositi političku odgovornost za svoju odluku", a Čačić je aferu prokomentirao engleskom sintagmom "shit happens".

Iako je slučaj Kalambura najpoznatiji skandal vezan za kadroviranje u njezinu ministarstvu, u stranci je bilo dosta nezadovoljnih činjenicom da je na pozicije najbližih suradnica imenovala bliske prijateljice, poput novinarke Sonje Hodak i bivše glasnogovornice Miroslava Kutle Branke Jagar. Iako nitko nije želio o tome javno govoriti, pojedini nezadovoljni SDP-ovci prigovarali su da je riječ o uhljebljivanju. Zato nije trebalo dugo vremena da Mirela Holy u javnosti stekne imidž konfliktne, ekscesima sklone osobe.

Boljem javnom rejtingu nisu pridonijeli ni banalni gafovi, potpuno netipični za osobu koja je dio karijere provela baveći se odnosima s javnošću. Pa se tako javnost zabavljala osebujnim ministričinim odjevnim stilom, činjenicom da nosi sunčane naočale i za kišnih dana te njezinim padovima kad je odlučila obići poučnu stazu oko zagorskog planinarskog doma u visokim štiklama. Takvi ispadi bili su politički benigni pa ih je Milanović tolerirao. Pismo Valčiću nije mogao zanemariti.

Komentara 10

Avatar comparator
comparator
22:23 07.06.2012.

Ima li i u ovom "zlu " neko dobro . naravno da ima ,jedno je to što se jasnije vidi tko zapravo vlada. Čačić je zapravo Premjer koji uz Pusičku drma Hrvatskom. Naravno ona Čačića drži na površini jer jee osoba od povjerenja amerikanaca koji ju koriste za provođenje politike pomirenja na Balkanu i uzdanicu nositelja promjena. Nažalost Ameri nemaju pojma koliko takva politika i zapravo ih nije briga ima kontra efekt.

Avatar comparator
comparator
22:33 07.06.2012.

Cijeli balkanski projekt ima svoju cijenu koja bi trebala završiti ispostavom računa Hrvatima koji bi svoj standard trebali žrtvovati za bratstvo i jedinstvo . Ameri jednostavno neznaju mjeru i nemogu shvatiti da se povijest ne zaboravlja. U cijelu akciju pomirenja uključen je SDP predsjedni9k bivši i sadašnji te Udba.

Avatar deziderij
deziderij
21:54 07.06.2012.

Ženska, u prvom redu kao žena ( malo im sliči ) je totalni promašaj i totalno izgubljena u vremenu i prostoru dok je s politikom isto što i kraljević Marko s televizijom. Hvala Bogu da je više nećemo ni vidjeti ni ćuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije