Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivan šuker

'Pad BDP-a iznenađenje je za neke ljude u Vladi, a za ostale nešto što je nažalost normalno'

Ivan Šuker
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.11.2014.
u 14:19

Pokazuje se da ni rast 0,5 posto neće biti lako ostvariv. Bojim se da ćemo morati brzo ići u novi rebalans, komentirala je pak Jadranka Kosor

Pad BDP-a od 0,5 posto u trećem tromjesečju je vjerojatno iznenađenje samo za neke ljude u Vladi, za sve druge je ovo nažalost nešto što je potpuno normalno, ocijenio je HDZ-ov Ivan Šuker najnovije podatke o padu BDP-a koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.

- To je još samo jedna potvrda nečinjenja ove Vlade, to je isključivo posljedica onoga što nisu napravili u protekle 3 godine, ni ove godine. Nisu proveli strukturne reforme, nisu otvorili prostor investicijama, prije svega privatnim, a sve državne investicije su zakočili. Treba podsjetiti i da hrvatski građani već 2,5 godine plaćaju 25 posto skuplju struju, tada rečeno da će se ta sredstva iskoristiti za investicije u HEP-u, no toga nema – komentira Šuker te dodaje da reforme trebaju ići prema najvećim potrošačima proračuna, a to su zdravstvo, prosvjeta, državna uprava.

- Jedino efikasna državna uprava može dovesti do toga se smanje troškovi i otvori prostor za investicije – kaže Šuker.

Nezavisna Jadranka Kosor također smatra da je pad BDP-a očekivan.

- Pokazuje se da ni rast 0,5 posto neće biti lako ostvariv. Bojim se da ćemo morati brzo ići u novi rebalans. Rješenje je u dogovoru najvećih političkih stranaka oko mirovinskog i zdravstvenog sustava te reforme državne i lokalne uprave odnosno regionalnog ustroja. Bez dogovora više nećemo moći ići dalje – smatra Kosor. Ipak, svjesna je da je to uzaludno očekivati u izbornoj godini kada je malo tko spreman izaći pred građane reći da su potrebne dodatne restrikcije.

- No to je nužno jer deficit raste, a i kamate su nam na vratu – dodaje Kosor te zaključuje da Hrvatskoj treba Vlada odlučnih i hrabrih ljudi koji su spremni povući korake bez obzira na njihovu političku sudbinu.

HDSSB-ov Boro Grubišić ovo vidi kao već uobičajeni pad, koji Hrvatska ima već godinama.

- Trebaju raditi ono što govore, a ne poduzimaju. Plan strateških investicija propao je, a Vlada u svojoj nesposobnosti ide sve dublje i sve dalje. Najbolje je da se sklone iz političkog života, a tko god dođe, mora ozbiljnije pristupiti investicijama i zapošljavanju – smatra Grubišić. Oni koji su hrabri, dodaje on, priznat će da reforma javne uprave znači dijelom otpuštanja, a dijelom smanjivanje plaća.

- Koliko god to bilo nepopularno, to je tako. Na kraju će nam to nametnuti MMF i EU. Što god dalje odgađamo, bit će više problema - zaključuje Grubišić.

>>BDP u trećem kvartalu manji za 0,5%

>>Rađenović: Ne očekujemo rast BDP-a, na kraju godine predviđamo pad od 0,7%

 

Komentara 11

DU
Deleted user
14:46 28.11.2014.

Do kraja godine vodi se velika bitka između Vlade premijera Milanovića i GNK Dinamo pod ravnanjem Zdravka Mamića i njegovog brata Zorana, Tko će ponijeti titulu najgoreg u Evropi? ja bih osobno dao titulu Milanoviću, nemogu skroz ići orotiv Dinama.

TH
than
15:07 28.11.2014.

Od 2000te do danas su bile 4 vlade. Dvije SDPove, dvije HDZove. To su nepobitne cinjenice. Pa si vi medjusobno predbacujte tko je vise kriv u ovih 15ak godina. A ofc.., ovaj narod neka navija i bira strane.

DU
Deleted user
15:25 28.11.2014.

Ako se pogledaju prognoze ove vlade kakve je davala u prošlosti, od kad su na vlasti vidi se da su svake godine pri kraju godine prihvaćali gorku činjenicu da je BDP u padu, ali su istovremeno najavljivali rast dogodine. I tako tri puta do sada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije