Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suveniri iz Kumrovca su 'in'

Otkako je stigla bista s Pantovčaka, posao cvjeta

Mramorna bista,Josip Broz Tito
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
29.04.2015.
u 16:38

Replika Augustinčićeva spomenika, odnosno odljev u bronci težak je 4,5 kg i stoji 1800 kuna. Godišnje su ih prodavali 10-ak, a sada ih je u tri mjeseca "otišlo" 20

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović preselila Titovu bistu s Pantovčaka u kumrovečki Muzej "Staro selo", naglo je porastao interes za kupnju replike Augustinčićeva spomenika Josipu Brozu koji se nalazi pokraj njegove rodne kuće.

Djed se družio s kiparom

Ekskluzivno pravo za odljev i prodaju tog minisuvenira ima obrtnička radionica DUNI u vlasništvu kumrovečkog načelnika Dragutina Ulame i njegova brata Nikole, na kojega je zbog obavljanja volonterske funkcije šefa općine prenio sva upravljačka prava.

– U ova tri i pol mjeseca, odnosno otkako su počele priče o preseljenju Titove biste s Pantovčaka, a posebno s dolaskom eksponata u Kumrovec, prodali smo toliko replika spomenika kao u posljednje dvije godine – kaže načelnik Ulama. Točnije, prodavali su ih po desetak godišnje, dok ih je sada u tri mjeseca "otišlo" oko 20, a cijena je 1800 kuna.

Načelnikov pokojni otac, također Dragutin Ulama, ekskluzivno pravo za odljev 20.000 replika spomenika dobio je od kipara sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća.

– Sve je počelo druženjem moga djeda Alojza s Antunom Augustinčićem i Miroslavom Krležom koji su često znali kartati u Hotelu Kumrovec koji je nakon toga, početkom 60-ih, postao Titova rezidencija. Prvo je odlijevan u plastici i prodali smo tek nekoliko komada, ali kada smo 1978. otvorili vlastitu ljevaonicu, počeli smo skulpturu raditi i u bronci. Krajem 70-ih i 80-ih širom Jugoslavije slali smo i po nekoliko stotina odljeva u bronci. No, početkom 90-ih, kada se zaratilo, za Titovu skulpturu više nitko nije pokazivao interes. Od 2000. se ipak nešto popravilo, prodavali smo barem po jednu na mjesec. Sada je, pak, taj suvenir ponovno dosta tražen – dodaje načelnik Ulama.

Izvoze 80% proizvodnje

Obrt u kojemu je zaposleno osmero ljudi bavi se i lijevanjem mjedenih i brončanih odljevaka u strojogradnji, brodogradnji i proizvodnji komunalne opreme te više od 80 posto proizvoda izvozi na tržišta EU.

– Za jednu Titovu skulpturu naš radnik izgubi i do dan, dva. Odljevi u bronci teže 4,5 kilograma i cijena je poprilično visoka, oko 200 eura bez PDV-a. Ove godine nekoliko su kupili Kinezi, nekoliko Slovenci, a po jedna je otišla u Kanadu i Rusiju. Kupci su nam i čelnici nekoliko hrvatskih tvrtki koje posluju na području zemalja nesvrstanih gdje je Tito i danas vrlo poznat i omiljen. U pregovorima smo i s jednim kineskim poduzećem koje je pokazalo velik interes za naše suvenire – kaže Ulama.

>>Replika Augustinčićeva spomenika, odnosno odljev u bronci težak je 4,5 kg i stoji 1800 kuna

>>Titova bista s Pantovčaka stigla u kumrovečko Staro selo

Komentara 59

TV
tv5378
16:58 29.04.2015.

Jel'to znak da izlazimo iz recesije?Poslovi cvatu a narod gladan!?Hm..

Avatar delminium
delminium
17:39 29.04.2015.

idolopoklonstvo ljevičara ateista tamo nekom kamenu, željezu ili čemu već poprimilo je opasne razmjere

EL
ELIT
18:15 29.04.2015.

ja bih bolje zaradio,,izneo bih bistu van na trg,,,i 1 euro ,,,tko zeli da pljune na bistu,,,posao bih procvijetao stvorio bi se veliki red mijeren u kilometrima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije