Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krešo Beljak:

'Orešković nema izborni legitimitet. Nije pao s Marsa, ali on nema veze s Hrvatskom'

Aleksandar Stanković i Krešo Beljak
Foto: Nedjeljom u 2
1/3
10.04.2016.
u 16:15

- Orešković nije pao s Marsa, ali on nema veze s Hrvatskom. Bio je izbor B ili C i čudi me što je on kao menadžer prihvatio takvu poziciju - kazao je Beljak.

Novi predsjednik HSS-a Krešo Beljak gostovao je u današnjoj emisiji Nedjeljom u 2. Voditelj Aleksandar Stanković dotaknuo se pitanja o koaliranju s Domoljubnom koalicijom, njegovom mišljenju o novom premijeru i potrebnim reformama u zemlji.

Hrvatska seljačka stranka trenutno ima dva zastupnika u Saboru. Samoborski gradonačelnik Beljak na lokalnoj razini koalira sa SDP-om, a na državnoj s Domoljubnom koalicijom.

 - Stranka je dobila pravog HSS-ovca da mu vrati staru slavu. Da citiram, 'Pod šatorom pobjednika treba se naći mjesta i za one koji drugačije misle' - kaže gradonačelnik Milan Bandić.

Stanković je prokomentirao da Beljak nema nikakve veze s poljoprivredom i selom, na što je Beljak nadodao da HSS nije takva stranka. - Pozvani smo da se borimo za interese ruralnih područja Hrvatske jer nam treba jako selo, kako bi se razvijali i gradovi - kaže Beljak. 

Smatra da su Hrvati društvo koje dolazi sa sela, a kako bi privukli glasače planiraju graditi hrvatsku politiku. - Samobor je urbana sredina koja nema poljoprivredu. Ako smo uspjeli unaprijediti Samobor onda možemo i druge dijelove. Državu treba decentralizirati i napraviti novu podlogu - objašnjava.

Incident: Provaljivanje u automobile 1991.

Stanković ga je upitao što se dogodilo 1991. godine, kada je imao 28 godina. Naime, tada je uhvaćen kako s društvom provaljuje u automobila na parkiralištu.

Otvorili su tridesetak automobila na osvijetljenom parkiralištu. Kada je stigla policija nisu znali da dolaze po njih. Zbog incidenta dobio je 8 mjeseci uvjetne kazne, što bi danas bio prekršaj. - Bio sam s krivim društvom i napravili smo glupost koja nije kazneno djelo. Rezultat je objesti i veće količine alkohola, gluposti za koju tada nisam smatrao da je vrijedna - objašnjava Beljak. 

Zašto se učlanio u HSS

Na izborima za Mjesne odbore 2003. godine, sasvim slučajno je prihvatio sudjelovati kao nezavisan kandidat. Nakon nekog vremena odlučio je i potpisati pristupnicu stranci i početi plaćati članarinu.

Zašto u Samoboru koalira sa SDP-om, a ne HDZ-om prokomentirao je da je za vrijeme vlasti HDZ-a propalo puno radnih mjesta. Ali, na kraju dana birači sami odlučuju tko će vladati.

Orešković nema izborni legitimitet

Tomislav Karamarko pripremao se za mjesto premijera, ali nije uspio, kazao je Beljak koji smatra da bi predsjednik HDZ-a, doduše bio puno bolji u komunikaciji te je dodao da premijer Tihomir Orešković nema izborni legitimitet.

- Orešković nije pao s Marsa, ali on nema veze s Hrvatskom. Bio je izbor B ili C i čudi me što je on kao menadžer prihvatio takvu poziciju. Na neki način mu se divim i želim mu sreću, pa možda nešto i napravi - poručuje predsjednik HSS-a. 

Nova vlada ne radi ništa na reformama

Smatra da su prisutni samo pokušaji reforme nove Vlade. Primjerice, kroz zdravstvo ili u smanjenju plaća lokalnih dužnosnika. 

- Nalikuje mi na pokušaj liječenja kuge u 19. stoljeću, kada su liječnici puštali krv misleći da rade dobro. Oni ne znaju što da naprave pa pokušavaju prikazati stvari kao da su reforme - kaže za trenutno vođenje države.  - Povećanje participacije u dopunskom zdravstvenom osiguranju nisu reforme već pokušaj mazanja očiju javnosti. Prava reforma je pokušaj povećanja radnih mjesta i zaposlenja ljudi, kako bi počeli puniti proračun - komentira.

Beljak na razini države ne želi da se oduzima najsiromašnijima, već da se stvore uvjeti za povećanje proizvodnje.

Radno vrijeme 

- Pokušao sam imitirati Bandića i raditi 16 sati, ali nisam mogao izdržati. Ali, otvorili smo se građanima i moj broj telefona dostupan je svima od 0-24. Javim se koliko stignem, pa radilo se o najbanalnijem problemu - objašnjava Beljak. Tvrdi da je na radnom mjestu delegirano tko što radi i da nema opuštanja. U zadnje dvije godine rada i sami zaposlenici mogu se uvjeriti da ta metoda uspijeva. Koristi službeni automobil, koji sam vozi. Prvih mjesec dana političke funkcije imao je vozača, ali ga više ne koristi.

Skeptičnost oko nove Vlade 

- Ako se ništa ne promjeni u komunikaciji, neće izdržati do jeseni. Iako, postoji mogućnost da se sve posloži. Oni trenutno raspodjeljuju mjesta, tko ce sjediti u kojem nadzornom prostoru, tko će preuzeti kontrolu nad određenom službom i to su im jedini sukobi. Ali, nitko se na bavi reformama i kako Hrvatska treba izgledati za 10 ili 15 godina - smatra Beljak.

Objasnio je kako će HSS odlučiti hoće li ostati u koaliciji, ako se stvari ne promijene.  

- Donosit ćemo odluke na svojim stranačkim tijelima. U budućnosti ćemo bolje slušati ljude koji su u stranci. Pripremit ćemo tri li četiri zakonska prijedloga i predložiti ih za reforme, koje neće koštat niti jednu kunu, ali smatramo da mogu doprinijeti da društvo krene prema naprijed - kazao je Beljak  

Čakovec, Ludbreg i drugi gradovi stoje 10 puta bolje od Metkovića

Beljak smatra da Petrov i on rade istu vrstu posla, Petrov u Metkoviću, a on u Samoboru. - Pogledajte Čakovec, Ludbreg i druge gradove koji stoje 10 puta bolje od Metkovića. On je otpustio ljude s posla i nije napravio reda, napravio je goru situaciju u gradu - kritizirao je čelnik HSS-a potpredsjednika Vlade Božu Petrova. 

Komentirao je i kako je Petrov smanjio dug za 10 milijuna kuna. - U gradskim proračunima postoje finese pa možete prikazivati financijsku situaciju kako želite. Grad Samobor dužan je 15 milijuna kuna za dvoranu, to planiramo riješiti sutra. Pa tako i mi možemo reći da smo riješili toliki dug - komentira.

Ukoliko Gradski odbor HSS-a tako odluči, 2017. Stipe Gabrić kandidirat će se za gradonačelnika Metkovića. Predsjednik HSS-a ne želi smanjiti broj općina, koji je danas u Hrvatskoj 428, već smatra da ih treba napraviti još. - Hrvatska je dio srednjoeuropskog administrativnog ustroja u zadnjih 500 godina - kazao je Beljak i dodao da razvijena područja moraju skrbiti o onima koja su manje razvijena. - Treba razmisliti o ingerencijama općina, moraju biti okupljene oko središnjih centara, kojih ima 100 u Hrvatskoj. Županije su zamišljene da budu tih stotinjak centara - objašnjava Beljak. 

10. travnja najtužniji je i najsramotniji dan u hrvatskoj povijesti

Na današnji dan osnovana je Nezavisna Država Hrvatska, Beljak kaže da se ne želi baviti 41. i 45. te je naglasio da HSS kao stranka ima negativna iskustva i sa jednim i sa drugim totalitarizmom. - 10. travnja najtužniji je i najsramotniji dan u hrvatskoj povijesti, oko toga nema rasprava - jasan je Beljak te dodaje da Hrvati ne bi bili pobjednici u Drugom svjetskom ratu da se nisu pojavili partizani. 

Osvrnuo se i na činjenicu da na komemoraciju u Jasenovcu ne idu Židovi, kao ni predstavnici Srpskog narodnog vijeća. - Tisuće ljudi koji na stadionu viču "Za dom spremni" je fašizacija društva. Trebamo naučiti mlade da "Za dom spremni" nije starohrvatski pozdrav. Mi nismo fašistički narod, ali bio je to fašistički režim koji je činila šačica uzurpatora i 71 godinu nakon rata trebamo se odmaknuti od toga. Franjo Tuđman 1991. elegantno se od toga odmaknuo i ne znam zašto to drugi zaboravljaju. Što radi prosvjetni sustav da pojedinci misle da je to iskazivanje hrvatstva - naglašava Beljak.

Beljak je 1991. bio u HOS-u. - HOS je nestao kao paravojna jedinica jer nije bila u hrvatskom interesu. Sudjelovao sam u Domovinskomu ratu kratko vrijeme, nisam bio heroj. Bio sam na zapadno-slavonskom ratištu i ponosim se time. Franjo Tuđman rekao je da ne postoji lijeva i desna strana, već samo Hrvati - rekao je Beljak.  Komentirao je i da HSS-ova zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir puno radi za Hrvatsku i naše susjede.  - Treba napraviti da dođe do sinergije i da se međusobno više politički pomognemo - kazao je Beljak koji smatra da je monetarna politika Hrvatske dijelom odgovorna što je hrvatska poljoprivredna proizvodnja nekonkurentna u Hrvatskoj i EU. 

U Njemačkoj se kod izdavanja dozvola trgovačkom centru uvjetuje da 50% proizvoda mora biti iz te općine, kazao je Beljak koji bi želio da se slična praksa uvede i u Hrvatskoj čime bi se zaštitila naša proizvodnja. Na kraju je kazao i da vjeruje da će Zagreb i Samobor ponovno biti povezani vlakom, no da se to neće dogoditi po postojećem projektu za koji kaže da je preskup i neodrživ.   

>> 'Naš nogomet nije močvara. Ako je istina da je dodatak zakonu pisan isključivo zbog Mamića, to je krivo'

>> N1 televizija osnažuje svoju ekipu još jednim novim licem

Komentara 82

Avatar majmunranko
majmunranko
16:54 10.04.2016.

Ahah, ovaj je dosegao nove limite vezane uz paradigmu "antifašističkog kriminalca", krao je kazetofone iz automobila, a vidi ga danas, poštenjačina, antifašist i reformator samo takav.

AP
apolon
16:19 10.04.2016.

Premier nije pao Ali ovaj jest pao s Marsa.

HA
HariĐekson
17:37 10.04.2016.

Ovo s autima mi je jasno. Kako stojite sa sefovima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije