Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
orešković u saboru

'Smanjit ćemo javni dug za 500 milijuna eura u 2016., povećat ćemo BDP i smanjiti nezaposlenost'

sabor, orešković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
22.01.2016.
u 12:41

– Glavni cilj je da 2017. dignemo kreditni rejting. Preblizu smo smeća i ne smijemo si dopustiti da idemo u suprotnom smjeru – rekao je mandatar.

Gospodarski rast, konkurentnost i kvaliteta života ključna su područja na kojima će raditi Vlada Tihomira Oreškovića. Rekao je to u Saboru tijekom predstavljanja svoga tima od 20 ministara i dva potpredsjednika Vlade Tihomir Orešković. 

Izlaganje je počeo prezentacijom ''Prihvatimo izazove – Strategija transformacije Hrvatske''. 

– Prije 25 godina hrvatski narod imao je ogromni izazov, prihvatili smo ga i Hrvatska je danas slobodna država. Danas imamo nove izazove, ja sam ih spreman prihvatiti, možemo opet osjetiti draž pobjede – rekao je Orešković.  

– Naš cilj je poboljšati gospodarstvo RH i podići standard hrvatskih građana, uložit ćemo svu energiju da taj cilj ispunimo – dodao je.

 – Bitne promjene koje nam trebaju, kaže mandatar, jesu da promijenimo sebe i time mijenjamo društvo.

– Moramo biti spremniji preuzeti odgovornosti i rizik, moramo biti odgovorniji članovi društva i brinuti o najslabijima, moramo biti spremniji donositi bitne i teške odluke, biti uvjereni u naš potencijal, učiti od boljih. Dok sam 20 godina bio u biznisu, nikad se nisam sramio ako je netko pametniji od nas. Konačno, moramo uvijek biti znatiželjni. Steve Jobs je rekao "stay hungry" (ostanite gladni) – objašnjava Orešković. Do 2020. Hrvatska, nastavlja on, mora doživjeti transformaciju u tri ključna područja – gospodarski rast, konkurentnost te kvaliteta života.

– Danas smo 64. u svijetu od 189 na ljestvici Doing Businessa, a trebali bismo biti bar u top 50 – smatra mandatar. Taj podatak ispravio je HNS-ov zastupnik Goran Beus Richemberg

Smanjit će nezaposlenost te povećati BDP po glavi zaposlenika na 2000 eura, najavljuje.

Usporeni rast, zakašnjelo restrukturiranje poduzeća, vrlo loši rezultati zaposlenosti, slaba konkurentnost, javni dug koji raste te loše upravljanje javnim sektorom su glavni problemi Hrvatske, tvrdi Orešković.

– Hrvatski građani traže da podignemo standard i to moramo napraviti ulaganjem u energetiku, turizam i infrastrukturu – kaže mandatar te dodaje kako je njegov cilj poboljšati gospodarske i društvene prilike u Hrvatskoj.

– Nećemo dopustiti da nas politika i drugi interesi vode u drugom smjeru. Svu ćemo energiju uložiti da te ciljeve ispunimo – tvrdi mandatar.

– U 2016. naći ćemo 500 milijuna eura i pokazati da možemo smanjiti dug i tako poslati jaku poruku Europskoj komisiji i investitorima – najavio je Orešković.

– Glavni je cilj da 2017. dignemo kreditni rejting. Preblizu smo smeća i ne smijemo si dopustiti da idemo u suprotnom smjeru – kaže mandatar.

– Moramo povećati rejting jer smo preblizu smeću, a to nije dobro. Ispunili smo san prije 25 godina i stvorili Hrvatsku, a drugi san je stvoriti bolju Hrvatsku. Ako ne sada, ja vas pitam kada. Ako ne mi, ja vas pitam tko – zaključio je mandatar te počeo predstavljati članove Vlade.  

– Ovo su ljudi za koje sam uvjeren da će zajedno sa mnom dobro upravljati Hrvatskom. Molim vas da nam ukažete povjerenje – zatražio je Orešković.

Mandatar Prezentacija Programa Vlade Rh Sabor 22-1-2016

>> Stazić pozvao Oreškovića da povuče kandidaturu Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture

>> Pogledajte cijelu Oreškovićevu prezentaciju, stranica s ciljevima ministarstava prazna

Komentara 16

GU
General_U
13:22 22.01.2016.

živi bili pa vidili ja vam želim uspjeh kao i cijeloj hrvatskoj, samo to smanjivanje javnog duga nemojte lomiti preko najugroženijih skupina ovog društva, a na žalost ima ih dosta takvih.

Avatar emilsalis
emilsalis
13:46 22.01.2016.

neka najpre proceslja onih 500.000 domoljuba ( laznim penzijama i povlasticama) eto mu prvih 100 miliona €

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
13:22 22.01.2016.

Neznam kak ce to sve skupa zavrsit sa mandatarom ali me je ugodno iznenadil predsjednik sabora sa vođenjem sabora a miodrag demo u ime 365 stranke je iznjel puno laži i kao teski invalid koji je puno dal za hrvatsku nesmije slusat gazdu jer onoliko lazi da su u zagrebu svi branitelji zbrinuti i da su im sva vrata otvorena nusam dugo cul i veli demo branitelji ce se odreci ako treba za boljitak oj slazem se al moja su primanja 3000 kuna ponavljam tri tisuce kuna i cega da se odreknem a u 15 godina vladavine njegvog sefa ko hrvat pa zagrebcanin pa branitelj nikad mi nisu dali ni deset dana toplica na kaj imam pravo dok u isto vrijeme salju svoje poslusnike po pet puta godisnje i iza ovog stojim i imamo dokaze i demo ko branitelju svaka ti cast al cemu takve lazi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije