Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrupnjavanje njiva

Mičević: Komasacija nije otimačina zemlje kako to neki misle

17.07.2015., Osijek - Na slavonskim poljima poljoprivrednici skupljaju slamu i baliraju je. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
29.11.2015.
u 08:15

Nakon četvrt stoljeća sjedinjuju se usitnjene državne i privatne parcele, prvi su na redu Gundinci, Zdenci, Udbina, Cerovlje i Vratišinec Komasacija, bez koje nema povećanja efikasnosti poljoprivrede, hrvatske poljoprivrednike neće ništa koštati, kaže B. Mičević

Komasacija nije otimačina zemlje kako to neki misle na temelju iskustava iz bivše države, već nužan proces u očuvanju ruralnog prostora, koji će unaprijediti selo i poljoprivrednu proizvodnju, kaže Blaženka Mičević, ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište, koja nakon četvrt stoljeća stagnacije ovih dana nastavlja s okrupnjavanjem sitnih državnih i privatnih parcela po principu komasacije.

U proračunu 12 mil. kuna

Upravo je, naime, započeto pet pilot-projekata na ukupno 7500 hektara u različitim županijama (1500 ha u svakoj) – Udbina, Cerovlje, Vratišinec, Zdenci i Gundinci – koji bi trebali potvrditi gospodarsku opravdanost tzv. sjedinjavanja malih i usitnjenih površina u veće putem prodaje ili zamjene među poljoprivrednicima, koliko je ono primjenjivo u praksi te je li zakon koji ga definira, s obzirom na kronični hrvatski problem nesređenosti zemljišnih knjiga, provediv u praksi. Mičević kaže kako je u Hrvatskoj više od 90.000 hektara poljoprivrednih površina manjih od 1 hektara. Samo državno poljoprivredno zemljište, 736,1 tisuću hektara ili 30% od ukupne poljoprivredne zemlje čine čak 601.893 katastarske čestice. Bez komasacije nema ni prijeko potrebnog navodnjavanja ni povećanja efikasnosti i profita hrvatske poljoprivrede, a kako se dva i pol desetljeća nismo micali s mrtve točke, danas zaostajemo u odnosu na sve zemlje regije i šire.

Srbija, kojoj već 10 godina pomaže njemačka vlada, jedna je od najnaprednijih, kao i Turska, koja za komasaciju godišnje izdvaja 200 milijuna dolara, dostatnih za rješavanje milijun hektara. U nas se troškovi komasacije procjenjuju na 500 eura po hektaru. No poljoprivrednike ona neće koštati ni kune, tvrdi Mičević. U proračunu Ministarstva poljoprivrede za 2016. rezervirano je 12 milijuna kuna, a u programu ruralnog razvoja do 2020. još 32 milijuna eura. Nakon što se do kraja ove godine utvrdi gospodarska opravdanost svakog od pet pilot-projekata, situacija na terenu, s katastrom, zemljišnom knjigom, kao i podaci o putnoj i kanalskoj mreži, a potom dobije zeleno svjetlo i za hidrotehničke radove te studiju utjecaja na okoliš, računa se kako će za otprilike godinu dana početi i njihova realizacija.

Nisu svi zadovoljni

Gundinci su, tvrdi Mičević, interesantni kao nastavak komasacije otprije četvrt stoljeća, koja se tamo uspješno provodila. Udbina je specifična jer za dio površina tamo uopće nema zemljišnih knjiga, a puno je vlasnika raseljeno po svijetu, dok se u Cerovlju, koje je odabrano zbog usitnjenih čestica i visoke cijene nekretnina, protiv komasacije buni načelnik... Strah da će se nekome oteti zemlja neopravdan je, kaže Mičević. Preduvjet komasaciji je i digitalna karta granica urbanih područja Ministarstva graditeljstva, koju čekaju. Potom slijedi višegodišnji plan kojim bi se, prema Ministarstvu poljoprivrede, u 10 godina obuhvatilo oko 280.000 hektara.

>> Okrupnjavanje 300 tisuća hektara sitnih parcela od jeseni 2015.

Komentara 8

MA
Maja28
10:05 29.11.2015.

Ne uopće. Neki će dobiti lošu zapuštenu zemlju i to često i manju kvadraturu a face će dobiti bez korova, njegovanu zemlju i često uz cestu koja će s vremenom moći postati građevinska parcela. Kako je bivši ministar turizma mogao dobiti preinaku poljoprivrednog zemljišta u građevinsko te tako podebljati vrijednost zemljišta sa 1000000na 25000000kn? Bi li ja to mogla dobiti tako u tišini i to uz obalu? Sve životinje su jednake samo su neke jednakije - Orwel.

SL
stalno lazu
10:11 29.11.2015.

Kupci čekaju.

UZ
uzor10
11:50 29.11.2015.

Nije mogla voditi ured u Brodu a sad s onim tupkom jakovinom vodi poljoprivredu RH strašno sta se radi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije