Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavio ministar

Odšteta stradalim poljoprivrednicima do kraja rujna

Poplave
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
21.09.2014.
u 11:42

Model je trogodišnji prosjek pomnožen tržišnom cijenom za pojedine kulture

Prema najavama ministra poljoprivrede u Vladi RH Tihomira Jakovine, poljoprivrednici u županjskoj Posavini, čija su polja u svibanjskim poljima poplavljena, biti će do kraja rujna obeštećeni. Govoreći u emisiji na Hrvatskom radiju Jakovina je rekao da će ministarstvo biti maksimalno korektno, pošteno i transparentno kod isplate nastalih šteta.

- Trebalo je napraviti dobru analizu i utvrditi u kojem su obujmu i koji poljoprivrednici stvarno stradati, da se ne dogodi da imamo puno više zahtjeva, s mnogo više korisnika od stvarne štete. Usuglašeno je i s Ministarstvom financija, osigurali smo novac i do kraja rujna idemo s odštetama za poljoprivrednike. Model je trogodišnji prosjek pomnožen tržišnom cijenom za pojedine kulture. Odšteta će biti isplaćena u punom iznosu, ne u modelu s repromaterijalom, ali ponavljam, onim proizvođačima koji su stvarno stradali u katastrofalnim poplavama, rekao je Jakovina.

Ministarstvo je za utvrđivanje šteta koristilo ortofoto snimke od 25. na 2. svibanj, napravljena je detaljna vektorizacija, a utvrđene su i površine koje su stradale i na temelju toga se zna točno kolike su štete na kulturama. U svibanjskim poplavama u okolici Gunje stradalo je oko 2500 poljoprivrednih gospodarstava i oko 7500 hektara poljoprivrednih površina. Štete u poljoprivredi broje se u desetinama milijuna kuna, a radi velikih problema na terenu neizvjesna je i jesenja sjetva.

>> Mještani ugroženih područja: 'Ne pamtimo ovakve poplave'
 

Komentara 2

VG
Veseli Gost
15:01 21.09.2014.

Hoce li i Cobankovic dobiti otstetu?

NA
navijeke
12:44 22.09.2014.

Do kraja koje godine? Ili desetljeća?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije