Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

'Odlazak u Vukovar i minuta šutnje za žrtve u Saboru velika je gesta Milorada Pupovca'

Milorad Pupovac i Zoran Milanović u Vukovaru
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
21.11.2013.
u 22:00


Odlazak Pupovca u grad heroj zasjenio je skandal s dvije kolone

Premda je prije petnaestak dana odluku o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta ocijenio pogrešnom jer vraća stanje na razdoblje prije mirne reintegracije, Milorad Pupovac prvi se put pridružio koloni sjećanja. Ovaj, za hrvatske aktualne prilike povijesni iskorak najvišeg predstavnika hrvatskih Srba, pomalo zasjenjen skandalom s blokadom državničke kolone, Pupovac je sutradan i “zacementirao” u Hrvatskom saboru, kada je posve neočekivano zatražio minutu šutnje kojoj su se odazvali zastupnici svih političkih opcija.

– Neka je vječna slava svima koji su stradali od nečovječnosti i bezumlja – rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Kratak, ali važan govor

Što o očitom zaokretu u političkom djelovanju Milorada Pupovca misle vladajući, a što oporba? Je li iznenadio srpsku zajednicu ili pak dojmio analitičare?

– Očito je da su trebali sazreti i vrijeme i okolnosti, ali isto tako su i predstavnici srpske zajednice trebali osjetiti da su dobrodošli da bi se to dogodilo. Milorad Pupovac je napravio veliku gestu time što je u vrlo teškoj situaciji, kad desnica zove na ulicu i na nepoštovanje hrvatskog ustavnopravnog poretka, otišao u Vukovar. Održao je kratak, ali iznimno važan govor u Saboru. Tu veliku gestu treba znati čitati i poštovati jer Pupovac nije radikalizirao sadašnju situaciju, već pozvao na zdrav razum – kaže Goran Beus Richembergh, koji Pupovčev potez pozdravlja i kao pripadnik njemačke nacionalne manjine koja je, kako kaže, u prijašnjim vremenima otrpjela mnogo žrtava zbog ratnog bezumlja.

Zvonko Milas, saborski zastupnik HDZ-a, rođeni Vukovarac i branitelj, pozdravlja Pupovčevu gestu.

– Svaka iskrena sućut u ovakvoj prilici je dobrodošla. Vukovar je od početka mirne reintegracije otvoren za svakog tko iskreno želi izraziti sućut prema onima koji su svima nama, pa i meni i Pupovcu, omogućili da se bavimo svojim poslom, živimo u demokraciji i kreiramo svoje svjetonazore – kaže Milas, koji ne želi sumnjati u iskrenost Pupovčevih pobuda.

– U Vukovar se nikog ne poziva, tamo se dolazi po savjesti. Dosta mi je da političari jedan drugog nabacuju blatom i podcjenjuju, svakome treba dati priliku da, prije svega, bude čovjek pa tek onda političar. Šteta što Pupovac u kolonu sjećanja nije došao i ranije, možda bi i društvena “klima” bila prihvatljivija – rekao je Zvonko Milas.

Srđan Milaković, šef vukovarskog SDSS-a, nije nazočio koloni sjećanja zbog “visokih tenzija koje su prethodile”, a gestu Milorada Pupovca doživio bi “u prilog miru” da je kontekst u Vukovaru drukčiji.

– Nitko od pripadnika srpske zajednice ne spori dostojanstvo i pijetet Vukovaru, ali dolazak Milorada Pupovca teško razumijemo. Najavljivao je i da će baciti vijenac u Dunav za srpske žrtve, ali nigdje nisam čuo da se to i dogodilo – kaže Milaković, ističući potrebu za obilježjem na kojem bi pripadnici srpske manjine odavali počast svojim žrtvama.

Retorika prema žrtvi

Smiljana Leinert Novosel, profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, smatra da je dobro što je Pupovac otišao u Vukovar i bio u koloni sjećanja, no žali što to nije učinio i prije, primjerice, u prigodi 20. obljetnice tragedije Vukovara.

– Međutim, Pupovac je i sada pogodio pravi trenutak. Osobito se to odnosi na nastup pred zastupnicima, kojim je pokazao da cijeni ljude i u Vukovaru i u Saboru. Bio je to trenutak koji nitko nije mogao opstruirati ni ignorirati, već je tako “natjerao” kolege da svoju retoriku usmjere prema žrtvi. A toga se nitko nije sjetio, čime je pokazao da je riječ o iskusnoj osobi koja zna komunicirati – zaključila je Smiljana Leinert Novosel.

>> 'U Vukovaru je u ponedjeljak pokušan tihi državni udar'

Ključne riječi

Komentara 18

ŽI
živac2013
22:38 21.11.2013.

Pupovac svime što čini zadnjih 20-tak godina vrijeđa, omalovažava i ponižava sve hrvatske žrtve, a Hrvatsku niti voli niti poštuje. Nikakva gluma ni riječi ne mogu to sakriti.

Avatar Topgen
Topgen
22:15 21.11.2013.

Renata , koliko je tebi godina ? 15 ? A tko ti daje prostor da nam pricas bajke? Andersenove. Jer ti nas "uvjeravas" da je to Pupovac napravio iz... ljubavi prema Vukovaru ?!!

Avatar Finanz
Finanz
22:55 21.11.2013.

16 godina prekasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije