Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miroslav Tuđman

Odlazak 'Krila Oluje' dokaz je da se država ne brine za najkvalitetnije ljude

tuđman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
06.03.2015.
u 15:32

Predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost, HDZ-ov Miroslav Tuđman kaže da nema dovoljno podataka kako bi odgovorio je li ovim odlaskom pilota ugrožena nacionalna sigurnost

Odluka svih šest pilota akrobatske grupacije "Krila Oluje", instruktora na vojnim avionima PC-9, da traže sporazumni raskid radnog odnosa kako bi otišli raditi u inozemstvu, neće ugroziti nacionalnu sigurnost, uvjerava SDP-ov potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te član Odbora za obranu Igor Dragovan. Žalosno je, priznaje ipak, što ih država ne može dovoljno platiti kako bi ih zadržala, no ne vjeruje da je novac jedini razlog njihova odlaska.

– Smatram da to definitivno nije ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Ali činjenica je isto tako da je Hrvatska zemlja koja ne može platiti onoliko koliko može platiti neki bogati sultanat. Kako će sve to završiti, ne znam jer nemam dovoljno informacija, ali mislim da ni u jednom segmentu funkcioniranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i oružanih snaga nije dovedeno u pitanje – uvjerava Dragovan. Ne zna, kaže, kolike bi plaće piloti trebali imati kako da ih Hrvatska zadrži.

– Pitanje plaća uvijek je pitanje koje se tumači različito. Ne znam kolike plaće trebaju biti. Može li Hrvatska platiti 5, 7 ili 10 tisuća eura šest pilota mjesečno? Mislim da ovo nije samo pitanje plaća, ovo je pitanje razmišljanja ljudi koji nakon završetka svoje profesionalne karijere traže negdje nastavak rada u području u kojem su najbolji. Svima je žao zbog toga, ja ne znam je li to završeno do kraja, te informacije nemam, ali što se tiče nacionalne sigurnosti i spremnosti oružanih snaga, mislim da nije ništa došlo u pitanje – kaže Dragovan.

Predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost, HDZ-ov Miroslav Tuđman kaže da nema dovoljno podataka da bi odgovorio je li ovim odlaskom pilota ugrožena nacionalna sigurnost, a ako se to prije ne dozna, vidjet će se u svibnju hoće li eskadrila biti zraku, odnosno je li država našla zamjene za pilote koji odlaze. Bilo bi logično da se Vlada i Ministarstvo očituju i kažu što će poduzeti da se to ne događa, dodaje. No ovaj slučaj dokazuje, tvrdi, i da se država ne brine dovoljno o svojim građanima.

– U ovom slučaju se pokazuje da ni vojska ni država ne vode računa o kvalitetnim ljudima koji su dobri za druge, a u našem sustavu, u našem društvu nemaju mjesta. Tu se pokazuje krah ili nedostatak jedne sustavne politike, ljudskih potencijala, odnosno da mi naše društvo nagradimo najkvalitetnijim ljudima. Školovanje jednog pilota stoji enormno mnogo, a mi ih šaljemo drugima, a ne zadržavamo ovdje, to je jednostavno neracionalna, da ne kažem suluda politika. Nije samo riječ o nacionalnoj sigurnosti nego ugrožavamo i temelje društva u kojem živimo – zaključuje Miroslav Tuđman.

>> Šest najboljih vojnih pilota odlazi u Oman za deset puta veću plaću

 

Komentara 78

NO
NobyNic
15:59 06.03.2015.

Kad nemamo zrakoplovstvo što će nam onda piloti?

Avatar mlijeko
mlijeko
15:57 06.03.2015.

Ma daj Tuđmanu gdje si bio prije kada se kralo na tone...ovo je samo posljedica lopovluka u proteklih 25 godina ove države...

Avatar KAPELSKI
KAPELSKI
16:02 06.03.2015.

Lustracija. Uvjet bez koga u ovoj zemlji nema pomaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije