Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije iz HOK-a

Obrtnici Marasu: Počnite misliti na 'male'

Gordan Maras
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
31.10.2013.
u 14:35

Ministru Marasu, stoga, poručujemo da počne misliti na „male“, jer ne trebamo zastupnika politike u obrtništvu, već zastupnika obrtnika u politici

 - U izjavama koje je iznio na jučerašnjem investicijskom forumu u Opatiji, a u nedostatku stvarnih argumenata, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras nastavlja s iznošenjem neistina na račun Hrvatske obrtničke komore, kojima se ne rješavaju, već samo dodatno produbljuju gorući problemi hrvatskih obrtnika, navodi se u priopćenju HOK-a.

Floskule poput „interesna skupina koja se bori za svoje beneficije“ i „protivnici zakona“ samo ukazuju na to kako je ministar Maras napore HOK-a za donošenjem što kvalitetnijeg zakona, usmjerenog na očuvanje i razvoj obrtništva te konstruktivne kritike u tom smjeru, shvatio osobno, poručuju iz HOK-a.

Hrvatska obrtnička komora inicirala je izmjene Zakona i to u dijelu odgovornosti obrtnika cjelokupnom imovinom, što nam je bio jedini cilj, kako bismo zaštitili naše članstvo od ovrha i gubitka obiteljske imovine. Međutim, bojimo se kako će primjene Zakona o obrtu u ovoj formi za rezultat imati degradaciju obrtništva, a jedan od alata za to je očito i uništenje institucije koja zastupa njihove interese, pretvarajući je u udrugu koja nema nikakav utjecaj na kreiranje poduzetničkih politika.

Podsjećaju da je u anketi koju je provela Hrvatska obrtnička komora podršku primjedbama HOK-a na prijedlog Zakona o obrtu dalo svojim potpisom više od 8 tisuća obrtnika iz cijele Hrvatske.

 - Ne postoje „interesne skupine koje jako dobro žive od komorskog doprinosa“. Hrvatskom obrtničkom komorom, područnim obrtničkim komorama i udruženjima obrtnika upravljaju obrtnici, a ne političari. Riječ je o ljudima koji, uz svoj posao u obrtničkim radionicama, rade i u interesu obrtništva i javnom interesu, zalažući se za kvalitetniji zakonodavni okvir i obrazovanje za potrebe cjelokupnog gospodarstva. Prema tome, preko 3.000 obrtnika koji su uključeni u tijela komorskog sustava, nikako se ne može smatrati interesnim skupinama u negativnom smislu, kažu u HOK-u.

Hrvatska obrtnička komora uvijek će podržavati svoje članstvo. Ministru Marasu, stoga, poručujemo da počne misliti na „male“, jer ne trebamo zastupnika politike u obrtništvu, već zastupnika obrtnika u politici. Samo se dijalogom i konstruktivnim pristupom može doći do kvalitetnih rješenja. „Ratna terminologija“ svakako ne priliči ministru koji je do svoje pozicije došao upravo zalaganjem tih istih obrtnika koje on sada paušalno optužuje da se bore za svoje osobne interese i beneficije. navodi se u priopćenju.

 

Ključne riječi

Komentara 1

NO
norivrganji
09:56 01.11.2013.

E moj ministre..što ti treba svađa sa onima koji te hrane. Daj se skuliraj, počni nešto korisno raditi ili skupi svoju ekipicu i bjež dok te Milanović sam ne natjera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije