Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ranko ostojić

O predloženoj novčanoj obvezi prema Turskoj odlučit će nova Vlada

Ranko Ostojić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
30.11.2015.
u 14:49

Odlučili li se da i dalje mogu prolaziti samo Sirijci, Iračani i Afganistanci, mogli bismo se naći u koliziji s međunarodnim konvencijama, koje propisuju da svi imaju pravo na međunarodnu zaštitu i da se ne može tek tako raditi profilacija – istaknuo je Ostojić

Opasnost da migranti blokirani na makedonsko-grčkoj granici počnu tražiti druge, neorganizirane i ilegalne putove je realna – rekao je danas (ponedjeljak) u Slavonskom Brodu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, dodavši kako je broj migranata bez međunarodne zaštite s 1,6 posto na početku krize u međuvremenu narastao na 6,3 posto u strukturi svih migranata.

Prema njegovim riječima, radi se o problemu koji se ne tiče samo Hrvatske, već svih zemalja EU te kako se od eventualnog otvaranja rute kroz BiH svi puno više plaše ilegalne rute kroz Bugarsku, koja je već otvorena. Ostojić dodaje kako je do zastoja u prijamu migranata došlo kada je Slovenija pokušala vratiti u Hrvatsku skupinu od 130 ljudi, unatoč tome što Njemačka i dalje prima sve migrante bez ograničenja.

– Očekujem da se do kraja ovoga tjedna taj problem riješi na razini EU. Odlučili li se da i dalje mogu prolaziti samo Sirijci, Iračani i Afganistanci, mogli bismo se naći u koliziji s međunarodnim konvencijama, koje propisuju da svi imaju pravo na međunarodnu zaštitu i da se ne može tek tako raditi profilacija – istaknuo je Ostojić.

U posljednja dva dana opet se osjeća lagani rast priljeva migranata. U nedjelju ih je u Hrvatsku ušlo 3.060, a danas (ponedjeljak) do 12 sati više od 2.200. Ministar kaže da ne zna kada će profunkcionirati dogovoreni sporazum između EU i Turske, kojim bi Turci za tri milijarde eura trebali zaustaviti priljev izbjeglica.

On ipak dodaje kako Hrvaska odavno upozorava kako se priljev na grčke otoke može zaustaviti jedino u hotspotovima i izbjegličkim kampovima u Turskoj. Na upit što će biti s hrvatskim financijskim doprinosom od 7,4 milijuna eura, koji je također dogovoren tim sporazumom, Ostojić je odgovorio kako je riječ o njemačkom prijedlogu zasnivanom na uobičajenom kriteriju raspodjele. - O toj financijskoj obvezi tek će se razgovarati na Vladinim sjednicama. Međutim, riječ je o iznosu kojeg u ovom trenutku nije moguće platiti, pa se takva odluka ne može donijeti bez konstituiranja nove Vlade – zaključio je Ostojić

>> U Hrvatsku od ponoći ušlo oko 2.200 migranata

Komentara 5

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
15:09 30.11.2015.

Navodno je onom ISIL-ovcu koji se raznio u Parizu, a prije toga je bio kod Ostojića na wellnessu, obećano da će ga na ahiretu čekati 72 djevice, i da će mu osobno Ostojić svaki dan odrađivati ručni rad.

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
15:12 30.11.2015.

Da istina za novu vladu. U kojoj ti nećeš biti ništa. Bojiš li se budućnosti?

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
15:07 30.11.2015.

Zašto je ovaj šef saniteta ISIL-a još na slobodi? Koliko treba ljudi biti ubijeno u Europi da se ovakvi sklone?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije