Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trajekt Jadrolinije

Kuma Janica Kornatima zaželjela dobro more

Predstavljanje trajekta
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/8
17.06.2014.
u 17:35

- Ne može se svatko pohvaliti svojim brodom, ako mi je dopušteno malo ga svojatati. I to baš s imenom Kornati, možda najljepšeg dijela našeg prekrasnog Jadrana – rekla je Janica kojoj ni sa štakama uz pomoć kojih se kreće, nije bilo teško doći na "njen" brod.

Slijedeći staru pomorsku navadu da žene kumuju brodovima naš je najveći nacionalni brodar Jadrolinija za kumu svoje prinove, trajekta Kornati izabrao Janicu Kostelić

Na današnjoj prigodnoj svečanosti u Rijeci novom su trajektu, uz Janicu koja je rekla da joj je izuzetna čast što je postala kumom Kornata , a tako i dijelom pomorske tradicije , dobro more zaželjeli i Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, predstavnici brodara i brodograditelja, Uljanik Grupe, a novi je trajekt blagoslovio vlč. Ivica Klanac, župnik iz Kraljevice.

- Ne može se svatko pohvaliti svojim brodom, ako mi je dopušteno malo ga svojatati. I to baš s imenom Kornati, možda najljepšeg dijela našeg prekrasnog Jadrana – rekla je Janica kojoj ni sa štakama uz pomoć kojih se kreće, nije bilo teško doći na "njen" brod.

Novi trajekt prvi je od četiri koja za Jadroliniju grade Uljanikovci i svi će u bijeloj floti zaploviti ovoga ljeta. Kapaciteta su 616 putnika i 145 vozila, dugi su stotinu i široki 17,5 metara, s gazom od 2,4 metra. Pogone ih četiri motora od po 450 kW snage, s kojima će postizati brzinu od 12,5 čvorova.

Jadrolinija , kazao je predsjednik uprave Alan Klanac, s ove četiri prinove pomlađuje svoju flotu prosječne starosti 20 godina, što je čini najmlađom na Sredozemlju, a ulaganje u obnovu brodovlja pravi je način pripreme za dolazak konkurencije na Jadran .

Značaj obnove flote, i to u domaćem brodogradilištu što je važno i za ukupno gospodarstvo Hrvatske naglasio je i ministar Hajdaš – Dončić.

- Ovaj brod, kao i ostali iz serije, dizajnirani su, opremljeni i izgrađeni za potrebe plovidbe Jadranom i kad se s početkom 2017. godine Jadrolinija nađe u nadmetanju s EU brodarima za koncesije na linijama na Jadranu vidjet će se da ih spremna dočekuje – rekao je ministar hvaleći iskorake koje je brodar učinio u otvorenosti prema svojim korisnicima.

Kornati se već sutra uključuju u liniju u riječkom okružju Valbiska – Merag, primopredaja drugog trajekta koji će zaploviti u zadarskom okružju očekuje se potkraj lipnja, a za preostala dva iz Jadrolinije su najavili da će stići u jeku turističke sezone. Za sva četiri nova trajekta imena su, uz Kornate to su Krk, Brač i Mljet , izabrali građani u on-line anketi, a svima će kume biti žene – hrvatske olimpijke.

>>Završena rekonstrukcija Prizne vrijedna 9 milijuna kuna

Komentara 4

DU
Deleted user
19:42 17.06.2014.

Ima u Hrvatskoj i pameti i mogucnosti, samo jos da nam je postena i sposobna vlada. Sretna plovidba i mirno more!

UN
unbekant
12:13 17.06.2014.

Bravo samo ne kase radi,a za kumu ili kuma ne veze koje,vazno je da se plovi…..

DU
Deleted user
23:33 17.06.2014.

Ne bi ni jedan ministrić izašao u javnost bez iritantne crvene kravate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije