Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrućine

Novi toplinski val od srijede – temperature će se popeti do 40° C

vrućine
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
19.07.2015.
u 22:30

Zagrepčani su dobro podnijeli vrhunac toplinskog vala za vikend, s tek nešto više intervencija nego što je uobičajeno

Iako je ovog vikenda u Hrvatskoj bio vrhunac toplinskog vala, nije se dogodilo probijanje rekorda, odnosno dosad najviše zabilježene temperature u Hrvatskoj od 42,8 Celzijevih stupnjeva u Pločama, izmjerene 4. kolovoza 1981. Jesu li neki gradovi probili svoje temperaturne rekorde, o tome će Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) imati podatke sutra.

Unatoč upozorenju na toplinske valove za osam regija, Dubrovnik, Gospić, Karlovac, Knin, Osijek, Rijeku, Split i Zagreb, srećom nije bilo ljudskih žrtava povezanih s vrućinama jer su građani očito poslušali upozorenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravlja i DHMZ-a. U ponedjeljak i utorak u kopnenom dijelu zemlje temperature će biti niže za stupanj-dva, dok će na Jadranu stagnirati.

– Do srijede ćemo imati malu stagnaciju temperature i lakše disati zbog malo više oblaka, osobito u kopnenom području, no od srijede do kraja tjedna opet slijedi ne novi toplinski val, nego nastavak vala i porast temperatura prema 40 stupnjeva. Ovo je ljeto ekstremno po toplinskim valovima jer je sušno pa se toplinski valovi, koji ove godine dolaze jedan za drugim, puno jače osjećaju – kaže dežurna prognostičarka iz DHMZ-a Ivana Havrle Kozarić. U Splitu je u subotu ujutro izmjereno 29 stupnjeva, po danu 38 stupnjeva, a u Metkoviću 39 stupnjeva. Srednjoročne prognoze upućuju na iznadprosječno toplo i suho ljeto i u kolovozu.

Zagrepčani su dobro podnijeli toplinski val. Zrinka Jurak, dežurna doktorica u Hitnoj službi, kaže da su danas imali nešto više intervencija nego što je uobičajeno zbog vrućina, njih desetak do 15 sati, ali nisu zabilježili ništa pogibeljno niti da je nekom bio ugrožen život. – Najviše slučajeva imamo na mjestima gdje se okuplja više građana, a prostori nisu klimatizirani – kazala je dr. Jurak.

>>Potrošnja struje tik do povijesnog rekorda

>>Splićani noć proveli na 30°C, more kod Dubrovnika 28°C!

Komentara 21

TH
than
23:45 19.07.2015.

Koji novi toplinski val, kada ovaj jos i dalje traje ?!?!?!

DU
Deleted user
08:00 20.07.2015.

Bolje i toplinski nego novi financijski udar...

KU
kupussalata
11:14 20.07.2015.

Prestanite s*at, ovo su normalne ljetne temperature.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije