Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra sastanak u Bruxellesu

Pahor: Slovenija ne smije postati džep u kojem bi se skupljale izbjeglice

izbjeglice
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/28
24.10.2015.
u 20:40

Europske zemlje trebaju se u nedjelju u Bruxellesu okupiti na sastanku kako bi se dogovorile da prestanu prebacivati migrante kod svojih susjeda bez prethodnih konzultacija

 Od ponoći do 15 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 6.427 migranata. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka migracijske krize u RH je ušlo 237 784 migranta, javlja Ministarstvo unutarnjih poslova.

U nastavku pratite tijek događanja: 

20.40 sati -  Istočnoeuropske države Europske unije duguju svojim partnerima da više učine na zaustavljanju priljeva migranata u Uniju, izjavio je u subotu nizozemski premijer Mark Rutte, istovremeno zatraživši pravedniju raspodjelu azilanata u državama članicama. "Istočna Europa je premalo učinila na zaustavljanju izbjegličkog vala. U nju smo jako puno uložili, ali sada radi premalo", kazao je Rutte nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Po njegovim riječima, nije u redu da Njemačka, Švedska i Nizozemska prime većinski dio tog golemog broja migranata, prenosi Reuters i podsjeća da su njegove riječi odjek izjava i ostalih čelnika bogatih zapadnoeuropskih država, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel.  S njim se, međutim, ne slaže predsjednik Europskog vijeća i bivši poljski premijer koji je, kako se čini, stao na stranu svojih istočnoeuropskih kolega. Tusk poručuje da je sada najvažniji zadatak s kojim se EU suočava obrana vanjskih granica Unije.

19.07 sati Glasnogovornik PU Vukovarsko- srijemske Domagoj Džimunović potvrdio je novinarima večeras kod Istra kampa u Opatovcu kako se jučerašnji dogovor ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije poštuje. 

- Na Berkasovu je puno više srbijanske policije koji sada provode red i u skupinama propuštaju izbjeglice prema Hrvatskoj. To sve hrvatskoj policiji znatno olakšava posao pa se izbjeglice odmah, nakon što prijeđu državnu granicu, transportiraju do Opatovca, rekao je Džimunović. 

Prema podacima MUP- a i dalje se nastavlja veliki pritisak izbjeglica na granici sa Hrvatskom, a isto se očekuje i narednih dana. Samo od jutra pa do 18 sati u HR je ušlo 8100 izbjeglica, a u kampu ih se trenutno nalazi 1700. 

18.22 sati - U subotu je do 15 sati u Hrvatsku ušlo 6. 427 migranata, a i dalje se očekuje velik pritisak izbjegličkog vala iz Srbije, izvijestilo je popodne Ministarstvo unutarnjih poslova. Od početka migracijske krize u Hrvatsku je ušlo 237. 784 migranta.

17.30 sati - Slovenski predsjednik Borut Pahor ocijenio je da je nedjeljnji sastanak u Bruxellesu odlučujući dan za Sloveniju. Dodao je da će Slovenija, donesu li se o njoj nepovoljni zaključci, sama nešto poduzeti i neće čekati da to učine Njemačka ili Austrija.

- Slovenija ne smije postati džep u kojem bi se, zatvore li se austrijske i njemačke granice, skupljale izbjeglice. Slovenija to ne može - izjavio je Pahor, piše 24ur.com.

17.15 sati- Od ponoći do 15 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 6 427 migranata. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka migracijske krize u RH je ušlo 237 784 migranta, izvijestio je MUP.

16 sati - 'Izbjeglice treba organizirano dovoziti izravno u Europu iz Turske i s Bliskog istoka, a ne ih puštati da tumaraju preko granica. Tako bi im se olakšao put, posebice kako se približava zima, ali bi se na taj način i spriječilo da krijumčari ljudi unosno zarađuju na imigrantima' - dio je to plana koji priprema Njemačka, a koji su za britanski Guardian potvrdili izvori bliski kancelarki Angeli Merkel.

Inače, kancelarkin prijedlog o organiziranom prijevozu sličan je ponudi Hrvatske da vlakovima prevozi izbjeglice od mađarske i slovenske granice do Austrije, što su obje države odbile. Opširnije pročitajte OVDJE.

15.30 sati - Dan nakon postignutoga operativnoga dogovora između ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije, ranka Ostojića i Nebojše Stefanovića, prvi njegovi rezultati su već tijekom današnjeg dana vidljivi na terenu. Bilježi se veći angažman srbijanske policije pa je tako i stanje na Berkasovu mirnije i organiziranije. O tome izvještava i MUP RH navodeći kako autobusi s izbjeglicama neprestano dolaze kao i da se srbijanski policajci nalaze na Berkasovu o kontrolirano propuštaju izbjeglice u RH. Na granici Hrvatske, kod Bapske, dočekuju ih hrvatski policajci i potom organizirano transportira prema kampu u Opatovcu gdje se registriraju i onda ubrzo transportiraju i prema slovenskoj granici. I srbijanski mediji izvješćuju o značajnijem angažmanu srbijanske policije čija se nazočnost na Berkasovu do danas svodila samo na promatranje i šetanje. Tamošnji mediji izvješćuju kako je iza posljednjeg šatora do same granice postavljen policijski punkt kroz koji se izbjeglice propuštaju prema Hrvatskoj. U isto vrijeme srbijanske vlasti započele su i sa preuređenjem nekadašnjeg motela kod Adaševaca, sela kod Šida, koji će biti namijenjen za smještaj izbjeglica. Isto tako srbijanski mediji prenose i zaključak sa sastanka premijera Rumunjske, Srbije i Bugarske, koji je održan u Sofiji, po kojem će i te tri države dignuti ogradu i ukoliko to prethodno učine Njemačka i Austrija.

- Najviše izbjeglica je bilo kod nas pa nismo kukali niti smo bilo što dobili. Pratit ćemo što rade europske zemlje pa ćemo onda donijeti odluku. Nije nam problem registrirati ih i napraviti veće prihvatne centre. Zajedno ćemo, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon toga sastanka. Na novinarski upit što će Srbija napraviti ako po sporazumu o readmisiji izbjeglice budu vraćene Vučić kaže da takva rješenja nisu realna.

- To je nemoguće i da imamo kvote i da ih primimo. Što da radimo ako neće tu da ostanu? Kako da ih zadržimo? Netko mora donijeti cjelovito rješenje, ali ne može se sve slomiti na našim leđima. Mi imamo najveći teret, ali postoje stvari koje nismo u situaciji sprovesti u djelo i toga ćemo se držati, rekao je Vučić. 

15.05 satiTijekom današnjeg dana krenula je realizacija prvog dijela dogovora s jučerašnjeg sastanka ministara unutarnjih poslova, Ostojića i Stefanovića, održanog na Bajakovu.

 - Naime, na području ulaska migranata u RH, u Bapskoj, nema gužvi, pritisaka niti pokušaja nasilnih ulazaka u Republiku Hrvatsku. Iako autobusi s migrantima konstantno dolaze, srbijanski policijski službenici nalaze se na teritoriju Berkasova i kontrolirano propuštaju migrante u RH. U Bapskoj ih dočekuju hrvatski policajci te se organizirano prevoze u privremeni prihvatni centar u Opatovcu, gdje se evidentiraju te dalje autobusima ili vlakom prevoze prema slovenskoj granici, dozanje se iz MUP-a

14.30 sati Na srbijansko-hrvatskoj granici u Berkasovu na ulazak u Hrvatsku u subotu oko podneva čekalo je oko 2000 izbjeglica i migranata, koji se autobusima do toga srbijanskog pograničnog mjesta dovoze iz Preševa na srbijansko-makedonskoj granici, ali i taksi vozilima kojih semože vidjeti na cesti Šid-Berkasovo.

Prema podacima volontera koji pomažu brojnim izbjeglicama dijeleći ih hranu, pokrivače i higijesnke potrepštine, samo tijekom noći kod Berkasova je pristiglo oko 4000 izbjeglica, od kojih je većina i prešla u Hrvatsku kod Bapske. 

13.00 sati - Bugarska, Srbija i Rumunjska kazale su u subotu da će zatvoriti svoje granice ako Njemačka ili neka druga zemlja učini isto kako bi zaustavila izbjeglice, te su upozorile da neće dopustiti da balkanska regija postane tampon zona. Više pročitajte ovdje.

11.30 sati - Neću preuzimati nikakve obaveze koje bi za nas bile nepovoljne, ni jednu. Ovo što radimo je već puno,ne možemo biti hot spot. Mislite da ću sjediti prekriženih ruku i gledati kako stavljaju žicu i zatvaraju ogradu? Neću. Naivni nismo, komentirao je danas premijer Zoran Milanović situaciju s izbjeglicama i dodao kako očekuje da se na sutrašnjem sastanku u Bruxellesu 'problem riješi tamo gdje je nastao, u Grčkoj i Turskoj'. Više pročitajte ovdje.

 - To je jedini način, kazao je premijer. 

11:00 sati - Slovenska policija procjenjuje kako je jučer i danas zelenu granicu u Rigoncima prešlo oko 13.000 izbjeglica te da je u Sloveniju u drugom izbjegličkom valu ušlo njih 56.500, javlja 24ur.com.

9.40 sati - Njemačka od danas, najprije civilnim, a zatim i vojnim zrakoplovima, u njihove matične zemlje vraća migrante koji ne zadovoljavaju uvjete za azil. Deportacija lažnih izbjeglica krenula je sedam dana prije predviđenog roka – Bundestag je izglasao novi zakon o azilu koji je trebao početi vrijediti 1. studenog, ali zbog invazije migranata požurili su se sedam dana s njegovom primjenom, objavili su jučer njemački mediji. Prvi će svojim kućama biti vraćeni migranti iz Albanije, Srbije, Makedonije i s Kosova, kojih je više od 100 tisuća došlo tražiti azil u Njemačkoj. Više pročitajte ovdje.

9.30 sati - Policija slovenskoga grada Novo Mesto objavila je u subotu ujutro da prema mjestu Rigonce, nedaleko od graničnog prijelazu s Hrvatskom Harmica/Rigonce dolazi nova skupina izbjeglica koja prelazi zelenu granicu, a stigla je vlakom oko 5 sati ujutro u kojem je prema podacima hrvatskih vlasti bilo 1339 migranata. U petak i u subotu ujutro, u Rigonce je ušlo oko 13.000 izbjeglica, prema podacima policijske postaje Novo Mesto . 

9.00 sati - Europske zemlje trebaju se u nedjejlju u Bruxellesu okupiti na sastanku kako bi se dogovorile da prestanu prebacivati migrante kod svojih susjeda bez prethodnih konzultacija, stoji u nacrtu dokumenta pripremljenog za sastanak u koji je uvid imao njemački dnevni list FAZ od subote. 

08.45 sati - Ured premijera Mire Cerara potvrdio je u petak da je vlada na izvanrednoj sjednici potvrdila osnivanje nacionalnog kriznog centra koji će pratiti migracijski val i donositi analize. Za posjeta prihvatnom centru u Brežicama u petak Cerar je ponovo upozorio da je priljev izbjeglica iz susjedne Hrvatske prevelik i nekoordiniran sa Slovenijom. Zbog toga slovenska vlada ne isključuje mogućnost postavljanja fizičke barijere na 670 kilometara dugoj granici s Hrvatskom ako se ne nađe zajedničko europsko rješenje, a pritisak izbjeglica bude prevelik.

>> Slovenija razmišlja o ogradi na granici s Hrvatskom

Komentara 213

FU
furest
09:27 24.10.2015.

A kad je Viktor Orban rekao da toj koloni nema kraja , i da milioni cekaju a da eu zbog nejedinstva nece taj problem rijesiti godinama , onda jednoj drzavi poput Madjarske i Hrvatske jedino preostaje zica

OS
osvetnik
10:08 24.10.2015.

Vozite ih sve u Istru, Rijeku i Medjimurje - tamo su Milanovicevi glasaci - oni ga poltronski vole pa nek im je sretno. Neka im razbistre pamet i otvore oci.

IB
iva.begovic
10:08 24.10.2015.

više nemam riječi kojima bi opisala neslaganje s politikom Vlade odnosno s tim što ne podižu zidove i žice na granici. Ograde nisu najbolje riješenje ali su, očito je, jedino moguće. izbjeglicama treba poslati poruku da Europa za njih više nema kapaciteta i neka svoje probleme riješavaju na mjestu nastanka, a ne tisućama kilometara daleko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije