Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene

Nova kontracepcijska pilula bez recepta i maloljetnicima

23.01.2016., - Zagreb - Na Cvjetnom trgu obiljezena je javnozdravstvena akcija povodom 9. Dana mimoza, nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice. Ministar zdravstva Dario Nakic.
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
08.03.2016.
u 23:45

Promjene su rezultat dogovora struke na liniji ljekarnici – ginekolozi i donose potpunu liberalizaciju prodaje pilula za “dan poslije”.

U hrvatskim je ljekarnama bez recepta dostupnom postala i druga pilula za “dan poslije”, Escapelle, a u pripremi je i novi upitnik za korisnice hitnih kontraceptiva kojima više neće biti ni ograničen broj kutija lijeka koje mogu kupiti, neće morati u ljekarni ostavljati osobne podatke ni vlastoručni potpis, a u konačnici po pilulu će moći poslati i nekog drugog!

Velike su to izmjene u usporedbi s lanjskim pravilima kada je, nakon odluke Europske komisije, u bezreceptni režim na europsko, pa tako i hrvatsko tržište ušao hitni kontraceptiv EllaOne. Tada je, podsjetimo, upitnik koji su žene morale ispuniti s ljekarnikom pri kupnji tog lijeka dignuo veliku buru zbog niza intimnih pitanja na koja su točnost odgovora korisnice garantirale svojim potpisom i matičnim brojem.

Kako neslužbeno doznajemo, neće više biti ni potpisa ni matičnog broja, ali ni niza drugih pitanja koja su izazivala kontroverze. Ipak, dio njih je nužan poput onog o datumu nezaštićenog seksualnog odnosa budući da obje ove pilule imaju definiran rok u kojem ih korisnica može uzeti. U slučaju EllaOnea to je pet dana, a za “novi” kontraceptiv dostupan u nas bez recepta to je tri dana od nezaštićenog seksualnog odnosa. Cijena potonjeg niža je oko 40 kuna od pilula EllaOne koji se prodaje za oko 200 kuna, a za oba lijeka uvodi se i, nazovimo tako, režim slobodne prodaje, odnosno više korisnice po njih neće morati dolaziti osobno. Pri tomu se razmatra i opcija odobrenja prodaje maloljetnicima, izuzev u slučaju pilule Escapelle jer se njezina uporaba ne preporučuje mlađima od 16 godina.

Sve će te izmjene krenuti u praksu kada ih odobri ministar zdravlja dr. Dario Nakić od kojega je Hrvatska ljekarnička komora zatražila i očitovanje hoće li naputak njegova prethodnika o načinu i uvjetima prodaje hitnih kontraceptiva uopće ostati na snazi. Taj se odgovor još čeka i o njemu ovisi početak opisane procedure u ljekarnama kada su u pitanju hitni kontraceptivi. Sve navedene promjene rezultat su dogovora struke na liniji ljekarnici – ginekolozi i definitivno donose potpunu liberalizaciju prodaje pilula za “dan poslije”. Inače je riječ o lijekovima različitih djelatnih tvari s učinkom odgađanja ovulacije te oni nisu sredstvo kontracepcije. Iako, prema podacima kojima raspolažemo, od ukidanja recepta prodaja pilule EllaOne skočila je višestruko – od lanjskog travnja do kolovoza prodana je 2731 kutija, a u cijeloj 2014. – 183 kutije. 

>> Pilula za jutro poslije stiže dostavom na kućni prag 

>> Prodaja pilula za ‘dan poslije’ veća 38 puta nego lani

Komentara 7

Avatar bambus
bambus
01:46 09.03.2016.

....sila boga ne moli.....

JU
juma
01:29 09.03.2016.

Zemlja nam puca po šavovima, već stojimo jedni drugima na prstima koliko nas ima. Zato su ove mjere za suzbijnje neobuzdanog nataliteta medju Hrvatima potpuno opravdane.

AB
abdulah
01:08 09.03.2016.

djevojčica se pali na novo,drugačije,sirovi momak sa kabrioletom koji miriše na loj,to je dobra ,divlja i laka roba haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije